Jaką kuchnię lubiła królowa Jadwiga?
Jaką kuchnię lubiła królowa Jadwiga?14 lat temu
Królowa Jadwiga była nie tylko utalentowanym politykiem, ale także koneserem kuchni. To dzięki niej Władysław Jagiełło wprowadził do swojej diety owoce i warzywa. A te zapewniły mu długowieczność. Czytaj więcej
Jak zrobić XIV-wieczny drób faszerowany?
Jak zrobić XIV-wieczny drób faszerowany?14 lat temu
Każdy z nas zna faszerowany drób. Zobaczmy, jak przygotowywano go w XIV wieku. Informacje o tej potrawie pochodzą z prawdopodobnie XIV-wiecznej księgi kucharskiej Sent Sovi, zawierającej przepisy kuchni katalońskiej. Pamiętać jednak należy, że kuchnia średniowiecza była praktycznie taka sama w całej Europie. Czytaj więcej
Jak przygotować klasztorną zupę szczawiową
Jak przygotować klasztorną zupę szczawiową14 lat temu
Szczaw był rośliną bardzo popularną nie tylko w średniowiecznej kuchni, ale i potem, przez kolejne wieki. Dziś zupy szczawiowe robimy korzystając najczęściej z pasteryzowanych przecierów. A przecież jeszcze w dzieciństwie wielu z nas zbierało szczaw na łąkach i podgryzało w trakcie zabawy. Czytaj więcej
Jak przygotować klasztorną zupę piwną
Jak przygotować klasztorną zupę piwną14 lat temu
Klasztory były - obok dworów - głównymi ośrodkami kulturotwórczymi w średniowieczu. To tutaj produkowano najlepsze piwa i miody. Piwo zastępowało wodę, która szybciej i łatwiej się psuła. Spróbuj zrobić klasztorną zupę piwną. Czytaj więcej
Jak smakowały XIV-wieczne sałaty?
Jak smakowały XIV-wieczne sałaty?14 lat temu
To nieprawda, że w średniowieczu jadano wyłącznie ciężkie mięsa i kasze, zapijając całość piwem. Sałaty również gościły na szlacheckich dworach. Robiono je z liści ziół. Czytaj więcej
Jak w średniowieczu przyrządzano podroby?
Jak w średniowieczu przyrządzano podroby?14 lat temu
Polska kuchnia średniowiecza nie różniła się praktycznie niczym od kuchni europejskich. Podroby stanowiły jej integralną część. Zobacz jak przyrządzano w średniowieczu podroby. Czytaj więcej
Jak zrobić średniowieczny hipokras?
Jak zrobić średniowieczny hipokras?14 lat temu
Hipokras to bardzo aromatyczny trunek z wina, z dodatkiem sporej ilości przypraw. Idealny na zimowe wieczory. Pokochają go zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Czytaj więcej
Odtwarzamy XVII-wieczną potrawę z ryżem z pianą
Odtwarzamy XVII-wieczną potrawę z ryżem z pianą14 lat temu
Ryż z pianą. Z czystym sercem mogę polecić wam tę potrawę. Jest przepyszna i pięknie się prezentuje na stole. Odrobina pachnącej cynamonem historii na talerzu. Prosto z magnackich komnat. Czytaj więcej
Jak zrobić panepuchy?
Jak zrobić panepuchy?14 lat temu
Panepuchy to danie obiadowe, cieszące się dużą popularnością na Podkarpaciu. Czytaj więcej
Jak zrobić kacapoły?
Jak zrobić kacapoły?14 lat temu
Kacapoły można zjeść w okolicach Kolbuszowej czy Borowa, na Podkarpaciu. Robi się je z ziemniaków i słoniny. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA