Praktycznie dla każdego rodzaju „gotowania na szybko" (smażenia, pieczenia w wysokiej temperaturze, grillowania), ważne jest, aby przed obróbką mięsa doprowadzić je do temperatury pokojowej. W przeciwnym razie znacznie trudniej będzie równo i w odpowiednim czasie usmażyć naszą potrawę.
Powiedzmy, że masz przed sobą dwa kawałki wołowiny na stek. Jeden prosto z lodówki, drugi – wyjęty z niej 30 minut wcześniej. Pod wpływem wysokiej temperatury na patelni powierzchnia każdego z nich osiągnie w ciągu kilku sekund prawie identyczną temperaturę i będzie wyglądać podobnie. Jednak środki każdego kawałka będą się różnić. Dokładniej rzecz biorąc- różnica temperatur wewnątrz to aż 60 ° C, a nawet więcej. Im krótszy czas smażenia czy pieczenia, tym większe różnice da się zauważyć pomiędzy mięsem ogrzanym, a wyjętym z lodówki. Więc jeśli lubisz steki krwiste lub chcesz żeby twoje mięso – powiedzmy pierś kurczaka – szybko i równo się usmażyły, dopilnuj, aby mięso miało temperaturę pokojową.
Polecamy: Tabela temperatur grillowania wieprzowiny