Dobre ciasto, w którym zanurzamy przed smażeniem niektóre produkty, jak na przykład paski mięsa, może stanowić wbrew pozorom równie ważną część, co one. Grunt, żeby było złote, chrupkie i lekkie.
Dlatego spróbujcie zrobić ciasto na… piwie!
W zależności od tego, jak wiele ciasta potrzebujemy do naszej potrawy, sypie się do miski od 1 do 2 szklanek mąki. Następnie wolno dolewamy zimne piwo, cały czas mieszając powstające ciasto. Należy uważać, żeby nie zrobiły się grudki. Ciasto ma być płynne, ale bardzo gęste, żeby nie spływało z kawałków schabu, ryby lub kurczaka. Ciasto solimy leciutko (pamiętajmy, że sól zmniejsza właściwości grzewcze tłuszczu). I gotowe! Oblepione nim kawałki mięsne smażymy w głębokim tłuszczu. Należy rozgrzać go do wysokiej temperatury (150 st.), aby ciasto natychmiast się usmażyło, a tłuszcz nie wniknął do środka.
Zobacz też: Pierogu, nie pękaj