Omlet

Jak smażyć omlety?

Omlet może być prosty jak jajecznica i wykwintny jak francuska kuchnia. Może też mieć tyle tajemnic, co Mata Haari, i stać się oczywisty jak abecadło. Wszystko zależy od twojej wyobraźni.
/ 28.07.2010 14:33
Omlet

Aby usmażyć omlet wystarczy patelnia, odrobina masła lub oliwy, i dobre jajka. Dla jednej osoby używa się od 2 do 3 jaj. Na dobrze rozgrzaną patelnię (ale bez przesady), na której roztopiliśmy łyżkę masła, wylewamy zmiksowane, osolone jajka. Gdy od spodu omlet się zetnie, podważamy go łopatką i składamy na patelni jak kanapkę. Czekamy jeszcze chwilkę i gotowe. To jest wersja klasyczna. A teraz coś dla tych, którzy wolą bogatsze smaki.

Zobacz także: Omlet z jogurtem i owocami

Mata Haari (przynajmniej jak głosi legenda) była Bondem w obcisłej sukience – bezbłędnie wykorzystywała w swojej pracy kunszt uwodzenia. Dobrym smakiem omleta również można uwodzić, tylko trzeba opanować kunszt łączenia jajek z innymi produktami. A świetnie będą pasować do nich: szczypiorek, kapary, czosnek, szynka, pomidor, sery pleśniowe, warzywa strączkowe, paski wołowiny, ziemniaki, ostre kiełbasy, cebula, masło, cukinia, dynia, boczek, wszelkiego rodzaju świeże zioła w dużych ilościach, w tym rukola. Tylko uwaga – nie wszystko naraz!

Oto sposób na bardzo sycący omlet – świetny jako obfite śniadanie lub szybki obiad (podajemy wówczas do omleta sałatę i białe wino).

Omlet z fasolą

Ugotowaną fasolkę łączymy na patelni z podsmażoną dymką (którą kroimy na ukos) oraz z dwoma ząbkami czosnku. Podsmażamy tyle tylko, aby podgrzać wszystkie składniki (cebula dymka powinna być żywo zielona). Odstawiamy.

Teraz ubijamy jajka w misce, solimy i mieszamy całość z przygotowaną fasolą. Wylewamy masę na patelnię i smażymy.

Co do tego, że Mata Haari jadła fasolę, nie mam wątpliwości. Ale ciekawe, czy robił to Bond? Bądź co bądź, jako rasowy Brytyjczyk powinien spróbować jej przynajmniej z sosem pomidorowym…

Polecamy: Jak smażyć naleśniki?