Czasem wygodniej jest udusić mięso czy gołąbki w piekarniku, niż w garnku. Dotyczy to zwłaszcza potraw, które pod wpływem bulgoczącego płynu mogą się rozpaść.
Czytaj więcej
Podajemy je zawsze na ciepło, zaraz po przyrządzeniu. Są bardzo wrażliwe na zmiany temperatur, więc dowiedz się, czego nie robić, by nasz suflet nie opadł i wyglądał zachwycająco także przy podaniu go gościom.
Czytaj więcej
Nie tylko kwaszone ogórki, nie tylko zakwas z buraków – niech na naszych stołach zagości również kwaszona cukinia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zimnych mięs lub intrygujący składnik sałatki. A pracy przy niej prawie tyle, co nic.
Czytaj więcej
Co zrobić, gdy nasi goście czekają na obiad, a tu nie wszystko jeszcze gotowe? Skorzystajmy z doświadczenia naszych prababek – prawdziwych mistrzyń domowych przyjęć.
Czytaj więcej
Szynka pieczona w skórce, najlepiej z kością - oto prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Dla ułatwienia - kość możemy sobie darować. Ale jeśli znajdziemy w sklepie mięsnym szynkę wieprzową ze skórką, nie wahajmy się jej kupić.
Czytaj więcej
Znudziłaś się już ziemniaczanym puree? Jeśli tak, zrób sobie ziemniaczany pieróg. To pyszna, prosta i elegancka potrawa, która doskonale zastąpi nudne ziemniaki na twoim talerzu.
Czytaj więcej