Czasem wygodniej jest udusić mięso czy gołąbki w piekarniku, niż w garnku. Dotyczy to zwłaszcza potraw, które pod wpływem bulgoczącego płynu mogą się rozpaść.
Czytaj więcej
Podajemy je zawsze na ciepło, zaraz po przyrządzeniu. Są bardzo wrażliwe na zmiany temperatur, więc dowiedz się, czego nie robić, by nasz suflet nie opadł i wyglądał zachwycająco także przy podaniu go gościom.
Czytaj więcej
Nie tylko kwaszone ogórki, nie tylko zakwas z buraków – niech na naszych stołach zagości również kwaszona cukinia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zimnych mięs lub intrygujący składnik sałatki. A pracy przy niej prawie tyle, co nic.
Czytaj więcej
Marmolady można robić z owoców pośredniego gatunku oraz różnego rodzaju tzw. spadów. Owoce powinny być wyrośnięte, dobrze dojrzałe i świeże.
Czytaj więcej
Cukier ma właściwości konserwujące, o czym wiedziano już kilkaset lat temu, gdy substancja ta była traktowana jak lek. Trwałość zawdzięczają mu zwłaszcza soki, dżemy i galaretki owocowe. A ponadto owoce kandyzowane.
Czytaj więcej
Suszenie to jedna z najstarszych metod przechowywania owoców i warzyw. To również najstarszy sposób zachowywania produktów. Dzięki odparowaniu wody powstaje środowisko nieprzyjazne rozwojowi drobnoustrojów i bakterii.
Czytaj więcej