Piekarnik dobry do duszenia potraw
Piekarnik dobry do duszenia potraw15 lat temu
Czasem wygodniej jest udusić mięso czy gołąbki w piekarniku, niż w garnku. Dotyczy to zwłaszcza potraw, które pod wpływem bulgoczącego płynu mogą się rozpaść. Czytaj więcej
Co trzeba wiedzieć o sufletach?
Co trzeba wiedzieć o sufletach?15 lat temu
Podajemy je zawsze na ciepło, zaraz po przyrządzeniu. Są bardzo wrażliwe na zmiany temperatur, więc dowiedz się, czego nie robić, by nasz suflet nie opadł i wyglądał zachwycająco także przy podaniu go gościom. Czytaj więcej
Jak zrobić kwaszoną cukinię?
Jak zrobić kwaszoną cukinię?15 lat temu
Nie tylko kwaszone ogórki, nie tylko zakwas z buraków – niech na naszych stołach zagości również kwaszona cukinia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zimnych mięs lub intrygujący składnik sałatki. A pracy przy niej prawie tyle, co nic. Czytaj więcej
Jaki alkohol podawać do deserów?
Jaki alkohol podawać do deserów?15 lat temu
Jeśli decydujemy się na podawanie alkoholu do deserów, nie serwujmy czerwonego wina, które piliśmy do obiadu. Czytaj więcej
Jak pokroić kurczaka?
Jak pokroić kurczaka?15 lat temu
Krojenie kurczaka nie musi być wcale skomplikowane. Oto kilka sposobów, jak uniknąć blamażu. Czytaj więcej
10 kroków do sukcesu w chińskiej kuchni
10 kroków do sukcesu w chińskiej kuchni15 lat temu
Najważniejsze rzeczy w chińskiej kuchni to dobrze rozgrzany wok i ostry nóż. A co jeszcze trzeba o niej wiedzieć? Czytaj więcej
Jak podawać potrawy na talerzu?
Jak podawać potrawy na talerzu?15 lat temu
Podawanie potraw na półmiskach jest wygodne, ale urodę dania łatwiej wyeksponować, gdy na talerzu stworzymy kompozycję. Czytaj więcej
Jak robi się marmoladę?
Jak robi się marmoladę?15 lat temu
Marmolady można robić z owoców pośredniego gatunku oraz różnego rodzaju tzw. spadów. Owoce powinny być wyrośnięte, dobrze dojrzałe i świeże. Czytaj więcej
Utrwalamy owoce cukrem
Utrwalamy owoce cukrem15 lat temu
Cukier ma właściwości konserwujące, o czym wiedziano już kilkaset lat temu, gdy substancja ta była traktowana jak lek. Trwałość zawdzięczają mu zwłaszcza soki, dżemy i galaretki owocowe. A ponadto owoce kandyzowane. Czytaj więcej
Zamiast peklować można suszyć
Zamiast peklować można suszyć 15 lat temu
Suszenie to jedna z najstarszych metod przechowywania owoców i warzyw. To również najstarszy sposób zachowywania produktów. Dzięki odparowaniu wody powstaje środowisko nieprzyjazne rozwojowi drobnoustrojów i bakterii. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA