Zasada 1
Używaj tylko najlepszych jajek. Jeśli masz taką możliwość – z wolnego wybiegu
Zasada 2
Do smażenia jajecznicy użyj masła. Chyba, że robisz jajecznicę na boczku. Wówczas nie jest ono konieczne, ale w połączeniu z boczkiem smakuje doskonale (tak robią Francuzi).
Zasada 3
Na dwa jajka wystarczy ćwierć pokrojonej w kostkę cebuli i mały ząbek czosnku. Przygotowanie ich zajmie ci 2 minuty, a jedząc jajecznicę sam sobie będziesz dziękować.
Polecamy: Jak smażyć bekon
Zasada 4
Jeśli jesz ją z boczkiem, pamiętaj by go nie mieszać, inaczej się udusi, a nie usmaży. Możesz też razem z cebulką usmażyć szynkę lub cieniutkie plastry wołowiny (mniam!).
Zasada 5
Najpierw zbełtaj jajka widelcem, dopiero potem je wylewaj. Chyba że chcesz uzyskać efekt ściętych białek otulonych żółtkiem – wówczas oddziel jedne od drugich, wylej na patelnię białka, zetnij z pozostałymi składnikami, a na końcu dodaj żółtka. Nie ścinaj ich za bardzo, żeby jajecznica miała kremowy smak.
Zasada 6
Szczypiorek – został stworzony po to, żeby go dodawać do jajecznicy. Nie wiedziałeś?
Zasada 7
Jeśli używasz boczku, jajecznicy nie trzeba już solić (boczek jest wystarczająco słony). Jeśli nie – posól ją na końcu.
Zasada 8
W ósmym dniu tygodnia, gdy masz sporo czasu, wkrój do cebuli młodą cukinię lub kawałki dyni. Nie za dużo. Usmaż. Jajecznica będzie dzięki temu bajecznie wilgotna. Możesz też w innym wariancie dodać do jajecznicy – gdy jest prawie ścięta, pokrojone w dużą kostkę pomidory, lub przekrojone na 4 części pomidorki koktajlowe. Zaskoczy cię ten smak.
Polecamy: Jak smażyć steki?