Jak piec banany?

Pieczony banan
Gdy już kompletnie nie masz sił na robienie czegokolwiek w kuchni, ale jesteś trochę głodna – to sięgnij po banana. Zanim go jednak otworzysz, wpierw otwórz coś innego…
/ 06.08.2010 10:28
Pieczony banan

…czyli drzwiczki od rozgrzanego piecyka. Na liczniku powinien mieć 200 stopni Celsjusza.

Teraz połóż na blachę nacięte po wewnętrznej stronie. Zamknij piecyk, usiądź sobie i przez chwilę możesz… poprzebierać nogami.
Po jakichś 10-15 minutach banany są z zewnątrz całkiem czarne, ale za to w środku… Słodkie, mięciutkie i po prostu pyszne!
Miąższ jem bezpośrednio ze skórki, za pomocą łyżeczki. Ale jeśli nie spodoba ci się ten sposób, banany można łatwo wyjąć, wywracając skórkę na „lewą” stronę.

Bananowy, gorący miąższ warto posypać cynamonem.

Zobacz też przepis na: ciasto bananowe

Redakcja poleca

REKLAMA