Jak zrobić kapustę ziemniaczaną
Jak zrobić kapustę ziemniaczaną14 lat temu
Kapusta ziemniaczana – brzmi to trochę zabawnie. Ale w rejonie Kolbuszowej, na Podkarpaciu, większość mieszkańców wie, jaki smak kryje się pod tą nietypową nazwą. Czytaj więcej
Kapusta z olejem lnianym i grzybami
Kapusta z olejem lnianym i grzybami14 lat temu
Olej lniany w połączeniu z kapustą i grzybami to potrawa szczególnie popularna w okresie bożonarodzeniowym, na Mazowszu. Choć wydawałoby się, że każdy z nas próbował kapusty i grzybów, to dodatek oleju lnianego sprawia, że ten klasyczny zestaw smakuje trochę nietypowo. Czytaj więcej
Jak przygotować jagnięcinę po beskidzku
Jak przygotować jagnięcinę po beskidzku14 lat temu
W Beskidzie Sądeckim coraz więcej gospodarstw zaczyna hodować owce. Powrót do tej zaniechanej praktyki wiąże się także z powrotem do fantastycznych smaków pieczonej jagnięciny po beskidzku. Czytaj więcej
Jak przygotować regionalne kanapki
Jak przygotować regionalne kanapki14 lat temu
Zrekonstruuj smaki dzieciństwa i przygotuj oryginalny podwieczorek, pełen swojskich, regionalnych kanapek. Czytaj więcej
Jak zrobić homiłki
Jak zrobić homiłki14 lat temu
Homiłki to placuszki z twarogu. Stanowią wyśmienitą przekąskę na eleganckie i pełne charakteru kolacje. Czytaj więcej
Jak przygotować wielkopolski szabel, czyli fasolkę szparagową
Jak przygotować wielkopolski szabel, czyli fasolkę szparagową14 lat temu
Szabel – tak na terenach Wielkopolski nazywa się fasolkę szparagową. Od zawsze była wysoko ceniona jako pożywny posiłek w okresie zimowym. Czytaj więcej
Jak zrobić germuszkę i inne zupy z chleba
Jak zrobić germuszkę i inne zupy z chleba14 lat temu
Zupa germuszka jest delikatna, lekka i sycąca. Podobnie jak włoska pappa, ma konsystencję rozgotowanego chleba. Czytaj więcej
Jak zrobić pamułę
Jak zrobić pamułę14 lat temu
Zupy owocowe mają swoich zagorzałych zwolenników. I równie zagorzałych przeciwników. Pamułę robi się z suszonych owoców – najczęściej śliwek. To podkarpacki przysmak. Czytaj więcej
Jak zrobić żur łemkowski
Jak zrobić żur łemkowski14 lat temu
Smak żurku łemkowskiego pokochają wszyscy koneserzy żurów. Natomiast nie dawajcie próbować go obcokrajowcom, jeśli nie jedli jeszcze żadnego żuru. Nie zrozumieją tego łemkowskiego dania. Czytaj więcej
Jak zrobić mastyło
Jak zrobić mastyło14 lat temu
Mastyło to rodzaj słonego puddingu. Jest lekkim, ale sycącym daniem. Każdy, kto szuka klasycznych smaków kuchni łemkowskiej, powinien spróbować tej potrawy. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA