hamburger 2

Jak smażyć hamburgery?

Jeśli raz na jakiś czas zrobisz domowe hamburgery, twoja rodzina i goście będą szczerze zachwyceni. Domowe hamburgery bowiem, w Małopolsce nazywane krakowską bułką, to kulinarny evergreen.
/ 05.08.2010 09:55
hamburger 2

1. Zacznij od naprawdę dobrego mięsa. Ja najbardziej lubię pieczeń wołową, którą pani w sklepie mięsnym specjalnie dla mnie mieli.

2. Nie należy zbyt długo formować mięsa. Z jakichś powodów im dłużej trzymamy je w dłoniach, tym gorzej potem smakuje.

3. Dodaj do mięsa łyżkę wody wraz z przyprawami, zanim wszystko zmieszasz. Jeśli dodajesz dużo różnych składników – np. ser, warzywa itd. Najpierw zmieszaj ze sobą wszystkie dodatkowe składniki, a dopiero potem dodaj do mięsa i wymieszaj.

4. Do zrobienia hamburgerów nie używamy jajek

5. Delikatnie uformuj kotlety grubości 0,5 cm.

6. Połóż kotlet na papier do pieczenia i lekko dociśnij dnem szklanki. Hamburger równo się dzięki temu usmaży i będzie miał ładniejszy kształt.

7. Smaż hamburgery w średnim węglu, dość nisko (jeśli używasz grilla), lub na średnim ogniu na patelni grillowej.

8. Nie naciskaj mięsa w trakcie smażenia. Wyciśniesz soki i hamburger będzie suchy.

9. W ostatniej minucie smażenia można dodać na wierzch ser.

10. Gotowe hamburgery zawsze przekładaj na czysty talerz, nigdy na ten, na którym leżały surowe. 

Zobacz także: Jak zrobić bułki do hamburgerów?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/22.01.2017 23:08
istotna rzecz, by wydobyc aromat przypraw, podsmaza sie je na samych poczatku... "samotnie" na patelni
/10.09.2013 16:17
a ktoś próbował może inne wersje burgerów? ja chyba się skuszę na te łososiowe, zdrowe, no i do tego wydają się dość proste w wykonaniu http://toplook.pl/index.php/styl-ycia-footer2-58/25-news-styl-ycia/13409-burgerowe-love
/29.08.2013 15:55
Można spokojnie smażyć na zwykłym teflonie ...