1. Zacznij od naprawdę dobrego mięsa. Ja najbardziej lubię pieczeń wołową, którą pani w sklepie mięsnym specjalnie dla mnie mieli.
2. Nie należy zbyt długo formować mięsa. Z jakichś powodów im dłużej trzymamy je w dłoniach, tym gorzej potem smakuje.
3. Dodaj do mięsa łyżkę wody wraz z przyprawami, zanim wszystko zmieszasz. Jeśli dodajesz dużo różnych składników – np. ser, warzywa itd. Najpierw zmieszaj ze sobą wszystkie dodatkowe składniki, a dopiero potem dodaj do mięsa i wymieszaj.
4. Do zrobienia hamburgerów nie używamy jajek
5. Delikatnie uformuj kotlety grubości 0,5 cm.
6. Połóż kotlet na papier do pieczenia i lekko dociśnij dnem szklanki. Hamburger równo się dzięki temu usmaży i będzie miał ładniejszy kształt.
7. Smaż hamburgery w średnim węglu, dość nisko (jeśli używasz grilla), lub na średnim ogniu na patelni grillowej.
8. Nie naciskaj mięsa w trakcie smażenia. Wyciśniesz soki i hamburger będzie suchy.
9. W ostatniej minucie smażenia można dodać na wierzch ser.
10. Gotowe hamburgery zawsze przekładaj na czysty talerz, nigdy na ten, na którym leżały surowe.
Zobacz także: Jak zrobić bułki do hamburgerów?