Jak smażyć hamburgery?

hamburger 2
Jeśli raz na jakiś czas zrobisz domowe hamburgery, twoja rodzina i goście będą szczerze zachwyceni. Domowe hamburgery bowiem, w Małopolsce nazywane krakowską bułką, to kulinarny evergreen.
/ 05.08.2010 10:02
hamburger 2

1. Zacznij od naprawdę dobrego mięsa. Ja najbardziej lubię pieczeń wołową, którą pani w sklepie mięsnym specjalnie dla mnie mieli.

2. Nie należy zbyt długo formować mięsa. Z jakichś powodów im dłużej trzymamy je w dłoniach, tym gorzej potem smakuje.

3. Dodaj do mięsa łyżkę wody wraz z przyprawami, zanim wszystko zmieszasz. Jeśli dodajesz dużo różnych składników – np. ser, warzywa itd. Najpierw zmieszaj ze sobą wszystkie dodatkowe składniki, a dopiero potem dodaj do mięsa i wymieszaj.

4. Do zrobienia hamburgerów nie używamy jajek

5. Delikatnie uformuj kotlety grubości 0,5 cm.

6. Połóż kotlet na papier do pieczenia i lekko dociśnij dnem szklanki. Hamburger równo się dzięki temu usmaży i będzie miał ładniejszy kształt.

7. Smaż hamburgery w średnim węglu, dość nisko (jeśli używasz grilla), lub na średnim ogniu na patelni grillowej.

8. Nie naciskaj mięsa w trakcie smażenia. Wyciśniesz soki i hamburger będzie suchy.

9. W ostatniej minucie smażenia można dodać na wierzch ser.

10. Gotowe hamburgery zawsze przekładaj na czysty talerz, nigdy na ten, na którym leżały surowe. 

Zobacz także: Jak zrobić bułki do hamburgerów?

Redakcja poleca

REKLAMA