Jak upiec polędwiczki?
Jak upiec polędwiczki?14 lat temu
Na pieczone polędwiczki nie trzeba długo czekać. Jeśli tylko ich nie przesuszymy w piekarniku, odwdzięczą się nam delikatnym smakiem. Czytaj więcej
Co trzeba wiedzieć o pieczeniu ryb?
Co trzeba wiedzieć o pieczeniu ryb?14 lat temu
Pieczenie ryb to zdrowy i szybki sposób na ich przygotowanie. Ponieważ mięso ryb jest delikatniejsze niż czerwone mięso, wystarczy ci już 15-20 minut na ich przygotowanie. Czytaj więcej
Jak przybrać półmiski z zakąskami?
Jak przybrać półmiski z zakąskami? 14 lat temu
Jeśli planujemy podawać na świąteczny stół półmiski z zimnymi przekąskami, można je przegotować na kilka godzin przed postawieniem na stole. Czytaj więcej
Aby pieczone mięso było jak najmniej tłuste
Aby pieczone mięso było jak najmniej tłuste14 lat temu
Jeśli chcesz ograniczyć ilość tłuszczu w swojej diecie, zrezygnuj ze smażenia i przerzuć się na pieczenie. I to bez używania oleju. Nic się nie przypali, spokojna głowa. A to dlatego, że… Czytaj więcej
Jak zrobić zapiekaną polentę?
Jak zrobić zapiekaną polentę?14 lat temu
Polenta to suszone, a następnie mielone ziarna kukurydzy (najczęściej miesza się ze sobą kilka odmian). Włoska polenta bardzo przypomina naszą kaszę kukurydzianą. I świetnie nadaje się do obiadów. Zwłaszcza zapiekana. Czytaj więcej
Jak zrobić doskonałą potrawkę z kurczaka?
Jak zrobić doskonałą potrawkę z kurczaka?14 lat temu
Nietypowa kolejność – mięso najpierw pieczemy, a potem łączymy z doskonale doprawionymi, duszonymi warzywami. Efekt? Zaczyna ci być żal, że człowiek ma taki mały żołądek. Czytaj więcej
Pieczemy pieczeń rzymską
Pieczemy pieczeń rzymską14 lat temu
Pieczeń rzymska czyli klops. Robi się ją z kuli mielonego mięsa, nierzadko wkładając do środka gotowane jaja. A czy ktoś wie, dlaczego klops kojarzony jest z niepowodzeniem? Czytaj więcej
Jak suszymy koper?
Jak suszymy koper?14 lat temu
Koperek to bardzo mocna przyprawa. W większości dominuje nad innymi ziołami. Suszony, może o każdej porze roku wzbogacać nasze potrawy, na przykład z łososia lub z ziemniaków. Czytaj więcej
Jak suszyć zioła?
Jak suszyć zioła?14 lat temu
Jeśli chcemy zachować wspomnienie lata w kuchni – suszmy zioła! Co ciekawe – plon z naszych warzywnych grządek można zamknąć zaledwie w kilku słoikach! A ten zapach… Czytaj więcej
Jak upiec schab?
Jak upiec schab?14 lat temu
Czy pieczony schab kojarzy się wam z poezją? Nie, nie z poezją smaku. Ze zwykłym, klasycznym kawałkiem wiersza? No właśnie. Wcześniej nie sądziłam, że może powstać wiersz o pieczystym. A tu proszę – gdy widelec weźmie do ręki Jeremi Przybora… Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA