Jak przechowywać mąkę?
Jak przechowywać mąkę?15 lat temu
Choć nie przechowujemy w domu worów z mąką, jak to robiły jeszcze niedawno nasze babcie, to jednak zdarza nam się, że w tym jednym kilogramie, jaki chowamy na tyłach półki zalęgną się nieproszeni goście. A najczęściej dowiadujemy się o tym, gdy właśnie akurat mamy ochotę na naleśniki lub ciasto. Czytaj więcej
Jak przechowywać przetwory?
Jak przechowywać przetwory?15 lat temu
Rzędy kiszonych ogórków, rubinowych konfitur i smukłych butelek ze słodkimi sokami, a wszystko pięknie opisane, ozdobione, czyściutkie… Taki widok bywa przyjemniejszy niż patrzenie na niejednego przystojniaka. Ale żeby móc ten obraz utrwalić, przetwory trzeba jeszcze umiejętnie przechowywać. Czytaj więcej
Co zrobić z pomarszczonymi jabłkami?
Co zrobić z pomarszczonymi jabłkami?15 lat temu
Czy zdarza ci się kupić za dużo jabłek i nie zjeść wszystkich na czas? Jeśli tak – nie martw się, gdy skórka pomarszczy się nieco, a owoce stracą jędrność. To nadal wartościowy pokarm, a my podpowiemy ci, jak go mądrze wykorzystać. Czytaj więcej
Co to jest makaron somen
Co to jest makaron somen15 lat temu
Makaron somen z łatwością znajdziemy na półkach supermarketów. Jest cieniutki, delikatny, ale się nie rozpada. Doskonale sprawdzi się nie tylko w azjatyckich daniach, ale również w polskim rosole. Czytaj więcej
Jak przyrządzić chińską zupę
Jak przyrządzić chińską zupę15 lat temu
Przepisów na chińskie zupy jest tysiące. Każda z nich to swoisty kosmos. Dowiedz się, co jest w jego centrum. Czytaj więcej
Jak zrobić babkę ziemniaczaną?
Jak zrobić babkę ziemniaczaną?15 lat temu
Babka ziemniaczana to w północno-wschodnim regionie Polski dość tradycyjne danie. Po raz pierwszy jadłam ją w Białymstoku i przyznam, że gdyby nie to, że jest bardzo sycąca, zjadłabym chyba całą blaszkę. Czytaj więcej
Lekcja zapiekania parmezanu na ozdoby
Lekcja zapiekania parmezanu na ozdoby15 lat temu
Chrupiący, rumiany parmezan jest przepyszny. Czasami przypieczony parmezan znajdujemy na brzegach naczyń, w których właśnie robiliśmy zapiekankę. Ale można też zaserwować go jako ekstra dodatek do dań. Czytaj więcej
Jak powstaje galareta?
Jak powstaje galareta?15 lat temu
Pamiętacie tę piosenkę z „Kabaretu Starszych Panów”, którą śpiewała Irena Kwiatkowska pt. „ Shimmy szuja”? Szuja, kawał matrymonialnego zbója (…) Nieudana galareta z ryb. Zawsze zastanawiałam się, dlaczego galareta z ryb miałaby się nie udać? Czytaj więcej
Jak zrobić chłodzone ozdoby na talerzu?
Jak zrobić chłodzone ozdoby na talerzu?15 lat temu
Różnego rodzaju musy i galarety mogą stanowić wysmakowaną ozdobę naszych półmisków. Niektóre sposoby pamiętają uczty w ziemiańskich dworach. Sprawdź jak przygotować oryginalne ozdoby na talerzu. Czytaj więcej
Jak robić pasztety wegetariańskie?
Jak robić pasztety wegetariańskie?15 lat temu
Nie tylko mięso nadaje się na robienie pasztetów. Jajka, ryby i warzywa są równie dobrą propozycją. Podajemy kilka sprawdzonych, przedwojennych przepisów dla wegetarian. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA