Jak smażyć pomidory na oliwie?

Smażone pomidory.
Znacie film „Smażone, zielone pomidory”? To wspaniała historia o sile damskich charakterów, poszukiwaniu własnej tożsamości i smaku amerykańskiej kuchni. Czy chcecie poznać ich tajemnicę?
/ 28.07.2010 14:58
Smażone pomidory.

Polecamy: Chrupiące skwarki

Zielone, ale i czerwone pomidory, w wersji smażonej są bardzo smaczne. Trzeba spełnić tylko następujące warunki: pomidory powinny być koniecznie:

1) aromatyczne
2) twarde
2) pokrojone w grube krążki.

Reszta – to kwestia upodobań kulinarnych. My podpowiadamy jak zrobić pomidory z tymiankiem, anchois i czosnkiem oraz pomidory panierowane.

Wersja 1

Kroimy twarde pomidory w grube krążki. Na oliwę wrzucamy wpierw roztarte anchois, czosnek i listki tymianku. Gdy zapachy rozejdą się po kuchni, kładziemy na oliwę pomidorowe krążki. Podsmażamy z obydwu stron. Pomidory uwolnią sok, który stworzy w zestawie z oliwą i przyprawami wspaniały sos. Tak przyrządzone pomidory podajemy do makaronu al dente. Uwaga – nie trzymajmy ich zbyt długa na ogniu, żeby miąższ całkowicie się nie rozpadł.

Zobacz także: Domowe suszenie pomidorów

Wersja 2

Pomidory panierowane przyrządza się podobnie jak panierowaną cukinię. Kroimy je w grube krążki, zanurzamy w rozbełtanym jajku z mlekiem, a następnie panierujemy – w osolonej bułce tartej lub – co jest wersją zdrowszą – w mielonym lnie. Obsmażamy krótko, z obydwu stron, na rumiany kolor. Przed smażeniem koniecznie rozgrzewamy dobrze tłuszcz na patelni – inaczej zrobi się sos.

Redakcja poleca

REKLAMA