Polecamy: Chrupiące skwarki
Zielone, ale i czerwone pomidory, w wersji smażonej są bardzo smaczne. Trzeba spełnić tylko następujące warunki: pomidory powinny być koniecznie:
1) aromatyczne
2) twarde
2) pokrojone w grube krążki.
Reszta – to kwestia upodobań kulinarnych. My podpowiadamy jak zrobić pomidory z tymiankiem, anchois i czosnkiem oraz pomidory panierowane.
Wersja 1
Kroimy twarde pomidory w grube krążki. Na oliwę wrzucamy wpierw roztarte anchois, czosnek i listki tymianku. Gdy zapachy rozejdą się po kuchni, kładziemy na oliwę pomidorowe krążki. Podsmażamy z obydwu stron. Pomidory uwolnią sok, który stworzy w zestawie z oliwą i przyprawami wspaniały sos. Tak przyrządzone pomidory podajemy do makaronu al dente. Uwaga – nie trzymajmy ich zbyt długa na ogniu, żeby miąższ całkowicie się nie rozpadł.
Zobacz także: Domowe suszenie pomidorów
Wersja 2
Pomidory panierowane przyrządza się podobnie jak panierowaną cukinię. Kroimy je w grube krążki, zanurzamy w rozbełtanym jajku z mlekiem, a następnie panierujemy – w osolonej bułce tartej lub – co jest wersją zdrowszą – w mielonym lnie. Obsmażamy krótko, z obydwu stron, na rumiany kolor. Przed smażeniem koniecznie rozgrzewamy dobrze tłuszcz na patelni – inaczej zrobi się sos.