Jak przygotować pieczone rolady mięsne?
Jak przygotować pieczone rolady mięsne?14 lat temu
Zapiekane rolady mięsne są kruche i bardzo ładnie wyglądają na talerzu. Ich dodatkową zaletą jest to, że po przekrojeniu odsłaniają smakowite wnętrze. Czytaj więcej
Jak upiec indyka?
Jak upiec indyka?14 lat temu
Pieczony indyk mniej kojarzy się z kuchnią polską, a bardziej z amerykańskim Świętem Dziękczynienia. No i oczywiście sosem żurawinowym. A jednak ten rodzaj mięsa często gościł na stołach ziemiańskich domów. A podawano go np. z rodzynkami. Czytaj więcej
Jak przygotować staropolski grzybek?
Jak przygotować staropolski grzybek?14 lat temu
Staropolski grzybek to coś pomiędzy omletem a naleśnikiem. Jest delikatny w smaku, szybki w przygotowaniu i będzie oryginalnym akcentem niedzielnego śniadania. Czytaj więcej
Jak zrobić staropolską jajecznicę z winem?
Jak zrobić staropolską jajecznicę z winem?14 lat temu
Znamy jajecznicę z cebulą, boczkiem, kurkami, cukinią… Ale z winem? Z czystej ciekawości warto odtworzyć ten staropolski, dworski przepis. Czytaj więcej
Jak zrobić staropolską polewkę cebulową?
Jak zrobić staropolską polewkę cebulową?14 lat temu
Jeśli lubicie zupę cebulową, ta polewka może wam przypaść do gustu jako ciekawostka historyczna. Jeśli nie lubicie – używajcie polewki cebulowej jako sosu do mięs. Czytaj więcej
Jak zrobić polewkę mleczną
Jak zrobić polewkę mleczną14 lat temu
Wiele osób w przybliżeniu zna smak polewki mlecznej, choć niewiele wie, że to jedna ze starszych potraw kuchni polskiej. Ponad trzy wieki temu wchodziła w skład uroczystego, szlacheckiego menu. Czytaj więcej
Jak przygotować polewkę migdałową
Jak przygotować polewkę migdałową14 lat temu
Migdały pojawiały się już na dworze Władysława Jagiełły. Przywozili mu je włoscy malarze. Dwa wieki później nie było kuchni szlacheckiej, w której zabrakłoby tych niezwykłych smakołyków i polewki migdałowej. Czytaj więcej
Staropolski tort jabłczany w cieście francuskim
Staropolski tort jabłczany w cieście francuskim14 lat temu
Chcielibyście  się dowiedzieć , jak zrobić XVII-wieczną szarlotkę? Jest bogata, pachnąca i bardzo, bardzo smaczna. Trzeba mieć tylko dobre masło! Czytaj więcej
Staropolski sposób na ciasto francuskie
Staropolski sposób na ciasto francuskie14 lat temu
Ciasto francuskie to stary, kulinarny wynalazek. Czy istnieją różnice pomiędzy praktyką XVII-wieczną a współczesną? Czytaj więcej
Jak w XVII wieku podawano pieczyste?
Jak w XVII wieku podawano pieczyste?14 lat temu
Wybitny polski kucharz, Stanisław Czarnecki, żyjący w czasach polsko-tureckich wojen, radzi wszystkich ochmistrzyniom, by nie oszukiwały oczu gości i nie obsypywały mięsa chlebem. Dlaczego? Dowiedz się jak podawać pieczyste. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA