Jak smażyć kapary?

Do ryby dodatkiem równie naturalnym co sok z cytryny są kapary.
Kapary to solone i marynowane pąki krzewów kaparowych. W większości przypadków pełnią funkcję pikantnych i słonych nut smakowych w sałatkach, sosach maślanych lub sosach vinaigrette. Ale kapary świetnie smakują również, gdy się je usmaży.
/ 05.08.2010 10:41
Do ryby dodatkiem równie naturalnym co sok z cytryny są kapary.

Potrzeba ci: 1/2 szklanki kaparów, osuszonych w ręczniku papierowym,1/3 szklanki oliwy z oliwek w małej, ciężkiej patelni rozgrzanej na średnim ogniu.

Teraz wysyp kapary na patelnię i smaż, aż staną się kruche i otworzą jak kwiaty. Często potrząsaj patelnią, aby równo złapały temperaturę. Całość smażenia zajmie ci od 45 do 60 sekund.

Kapary wyjmij łyżką cedzakową i połóż na ręczniki papierowe.

Kapary można przygotować na dwie godziny przed podaniem – np. w sałatkach lub jako ozdobny dodatek do dań.

Na drugi dzień tracą już chrupkość.

Nie wkładaj ich ani do lodówki, ani do piekarnika. Trzymaj przed podaniem w temperaturze pokojowej.

Zobacz także: Kapary

Redakcja poleca

REKLAMA