Klarowny sposób na rosół
Klarowny sposób na rosół15 lat temu
Jeśli mowa o klarownym rosole to kluczem do sukcesu jest temperatura wody i czas gotowania. W tym właśnie tkwi cały sekret idealnego, domowego rosołu. Czytaj więcej
Co trzeba wiedzieć o sosach
Co trzeba wiedzieć o sosach15 lat temu
Każda kobieta i większość mężczyzn wie, że dodatki potrafią diametralnie odmienić wygląd. Świetny pasek lub dobra muszka bywają punktem centralnym kreacji, choć przecież nie zakrywają nam ciała. Podobnie jest z sosami – nie najemy się nimi, ale dobrze przyrządzone będą stanowić koronę potraw. Czytaj więcej
W jaki sposób parzyć łososia?
W jaki sposób parzyć łososia?15 lat temu
Mięso ryb jest zazwyczaj bardzo delikatne i wymaga znacznie mniej czasu na przygotowanie, niż inne mięsa. Można je gotować na parze, gotować w bulionie, smażyć, piec, grillować, ale także po prostu parzyć. Sprawdź w jaki sposób to zrobić. Czytaj więcej
Wykorzystanie kości w kuchni
Wykorzystanie kości w kuchni15 lat temu
Jeszcze niedawno żadna ogórkowa nie powstałaby bez kawałka żeberek lub wieprzowego ogona. Szybkie tempo życia wyparło z kuchni smakowite kości, na rzecz kostek rosołowych lub smakowych. Ale jeśli lubisz bogate i autentyczne aromaty – sprawdź, jakie sekrety kryją w sobie kości. Czytaj więcej
Jak gotować gulasz?
Jak gotować gulasz?15 lat temu
Prawdziwy, dobry gulasz wymaga czasu. Ale jest nieoceniony zwłaszcza w zimowe wieczory. Dowiedz się jak go przyrządzić i jakiego mięsa najlepiej użyć. Czytaj więcej
Co trzeba wiedzieć o duszeniu mięsa
Co trzeba wiedzieć o duszeniu mięsa15 lat temu
Duszenie mięs jest całkiem proste – trzeba się tylko trzymać kilku podstawowych zasad. Czytaj więcej
Jak podawać parmezan
Jak podawać parmezan15 lat temu
Nieodzowny składnik wielu włoskich potraw, ozdoba i ważny dodatek do niejednej sałatki – parmezan znamy najczęściej tarty. A można go podawać również inaczej. Sprawdź w jaki sposób! Czytaj więcej
Lekcja rozwałkowywania na okrągło
Lekcja rozwałkowywania na okrągło15 lat temu
Kruche wierzchy ciasta – czy to w pasztetach, czy tartach, niejednokrotnie sprawiły nam kłopot. Bo wcale nie jest łatwo tak rozwałkować ciasto, aby uzyskać ładny okrąg. Czytaj więcej
Jak obrać pomidora ze skórki
Jak obrać pomidora ze skórki15 lat temu
Pomidor bez skórki bezbłędnie smakuje w sałatce z mozarellą lub po prostu polany oliwą i posypany odrobiną tymianku oraz soli. Czytaj więcej
Jak szybko kroić jabłko na cząstki
Jak szybko kroić jabłko na cząstki15 lat temu
Niektóre proste narzędzia do krojenia owoców naprawdę zdają egzamin. Tak jest na przykład z przecinakiem do jabłek. Choć raczej jestem zwolennikiem ostrych noży, niż tysiąca specjalistycznych narzędzi, to w tym przypadku jedno z nich rzeczywiście się przydaje: przecinak – wykrawa on gniazdo z jabłka, równocześnie dzieląc je na 8 części. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA