Co to jest makaron somen

Makaron somen z łatwością znajdziemy na półkach supermarketów. Jest cieniutki, delikatny, ale się nie rozpada. Doskonale sprawdzi się nie tylko w azjatyckich daniach, ale również w polskim rosole.

Makaron somen powstaje z mąki pszennej i wody. Jest idealny na letnie potrawy i bardzo odświeżający. Gotujemy go we wrzątku przez zaledwie 2 minuty, a następnie sitko z ugotowanym makaronem schładzamy w misce z wodą i lodem. Somen to składnik zup oraz dań z warzywami czy mięsem. Doskonale smakuje podany na zimno, dlatego w polskich warunkach jest świetnym składnikiem ekspresowych kolacji.

Zobacz także: Jak powstaje chiński makaron?

A oto przykład:

Pokrojone w kawałki filety z łososia solimy i obsypujemy pieprzem, a następnie smażymy na patelni grillowej (na oleju z pestek z winogron). Po dwie minuty z każdej strony. Makaron wrzucamy do wody i gotujemy minutę-dwie. Jest bardzo cienki. Schładzamy w wodzie z lodem. Robimy sos – 4 łyżeczki soku z cytryn mieszamy z pastą z chilli lub tabasco, skórką z pół limetki oraz szklanką bulionu. Nakładamy na podłużne naczynie makaron. Posypujemy go płatkami białej rzodkwi (jeśli jej nie mamy, można zastąpić rzodkiew selerem naciowym), kostkami ogórka szklarniowego bez skórki (wyjmijmy z ogórka miąższ) oraz kostkami pomidora. Na wierzch nakładamy kawałki łososia i posypujemy całość natką pietruszki. Na koniec polewamy wszystko bulionem-dressingiem.

Polecamy: Co to jest makaron sobe?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)