Menu francuskiej Wigilii znacznie różni się od traydycji polskiej.

Co zrobić z pomarszczonymi jabłkami?

Czy zdarza ci się kupić za dużo jabłek i nie zjeść wszystkich na czas? Jeśli tak – nie martw się, gdy skórka pomarszczy się nieco, a owoce stracą jędrność. To nadal wartościowy pokarm, a my podpowiemy ci, jak go mądrze wykorzystać.
/ 23.09.2010 10:52
Menu francuskiej Wigilii znacznie różni się od traydycji polskiej.

Skórka marszczy się, ponieważ jabłka tracą wodę, ale nadal zachowują wiele odżywczych substancji. Oto kilka sposobów na pomarszczone jabłka:

Dodatek do mięs

Obierz jabłka i pokrój na ósemki. Możesz dodać je np. do pieczonej kaczki lub kurczaka (mniej więcej na 15-20 min. przed wyjęciem). Będą też idealnie pasować do smażonych wątróbek drobiowych. Jabłko idealnie komponuje się z grubo krojoną cebulką spod wątróbki.

Na zupę-krem z pietruszki

To niezawodny przepis na rozgrzewającą zupę-krem. Idealna, lekka i zdrowa kolacja, którą w dodatku można delektować się, popijając ją z kubka wraz z przyjaciółmi. Ale nie tylko – składniki tej zupy od dawna uważane są za afrodyzjaki.

Zobacz także: Sposób na zupę-krem

Składniki: 2 białe pietruszki, ¼ selera lub pół małego korzenia, 2-3 jabłka, odrobina oliwy, imbir – pół łyżki startego świeżego korzenia lub pół łyżeczki imbiru sproszkowanego, sól i cukier.

W 1,5 litra posolonej wody ugotuj pietruszki oraz seler, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w ósemki (lub mniejsze kawałki) jabłka. Gdy i te zmiękną, dodaj oliwę oraz imbir. Zdejmij z ognia i zmiksuj całość na krem. Wstaw z powrotem na kuchenkę i gotuj jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu. Dopraw cukrem i ewentualnie odrobiną soli.
Ta zupa cudownie pachnie, prawda?

Jabłka też można mrozić…

Zdziwiona? Wbrew pozorom, można mrozić również i te owoce. Wystarczy je obrać i utrzeć na tarce. Dodać ewentualnie trochę malin i jeżyn, przełożyć do woreczka z suwakiem i gotowe! A gdy mamy ochotę na crumble, składniki gotowe! Zamrożone, utarte jabłka nadają się też do smażenia, albo można zrobić z nich pyszny, cynamonowy mus.

Mus jabłkowy wieczorem

Składniki: litr soku jabłkowego, pół litra zamrożonych, utartych jabłek (jeśli masz mniej, nie szkodzi), cynamon lub 5 listków świeżej mięty.

Wlej sok jabłkowy do garnka, dodaj utarte jabłka (nie musisz czekać aż się rozmrożą) i gotuj na średnim ogniu. Gdy całość zacznie lekko wrzeć, dodaj cynamon, zdejmij z ognia i zmiksuj. W letnie wieczory, mus doskonale smakuje ze świeżą miętą. Dodaj ją zamiast cynamonu – reszta bez zmian!

Polecamy: Kilka pomysłów na nadziewanego kurczaka

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/28.09.2010 19:14
zanim jednak zdecydujesz się przerobić pomarszczone jabłka zjedz kawałek, czasem takie jabłka nabierają dziwnego smaku - niby nie są nadgnite ani spleśniałe, a czujesz taki właśnie posmak.