Podstawowa zasada robienia pasztetów wegetariańskich jest następująca: warzywa gotujemy, mielimy lub siekamy na małe kawałki, mieszamy z jajami i śmietaną oraz z przyprawami. Na koniec pieczemy w 190-200 stopniach Celsjusza lub gotujemy na parze.
A oto dwa przepyszne, ziemiańskie przepisy.
Zobacz także: Pasztet Strasburski z gęsich wątróbek
Pasztet z ziemniaków i selerów
- 4 ziemniaki gotowane (np. z obiadu);
- 2 gotowane selery (można je też zastąpić połówką kalafiora);
- 2 jajka, 2 cebule;
- ¼ l śmietany, łyżka masła;
- gałka muszkatołowa, świeże zioła – pietruszka i np. rozmaryn, ale także można użyć mięty lub szczypiorku;
- sól, pieprz.
Cebulkę zeszklić na maśle, dodać zgniecione ziemniaki i selery. Przełożyć do miski. Dodać 2 żółtka, śmietanę, zieleninę, gałkę muszkatołową i pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszać lub zmiksować blenderem (w zależności od tego, czy chcemy uzyskać idealnie gładką masę, czy też taką, w której wyczuwalne będą warzywa). Białka ubijamy na pianę i mieszamy z resztą.
Masę przekładamy do wysmarowanej masłem formy na keks (do ¾ wysokości) i pieczemy w 190 stopniach ok. 30 -40 minut. Jeśli wierzch zbyt się zrumieni, a wnętrze jest jeszcze niegotowe, połóżmy na nim kilka cienkich plasterków masła. Ten pasztet podajemy na ciepło z sosem tzatziki lub sosem pomidorowym (jogurt, czosnek, sól i siekane pomidory z puszki).
Zobacz także: Pasztety
Pasztet angielski
- 1 kg ziemniaków,
- 2 buraki,
- 2 marchwie,
- 1/8 główki kapusty,
- 2 pomidory,
- 2 cebule,
- 2 łyżki gotowanej fasoli lub grochu,
- łyżka masła,
- 2 łyżki siekanej pietruszki,
- sól i pieprz,
- ciasto francuskie lub kruche.
Jarzyny gotujemy (bez cebuli i pomidorów), drobno kroimy i mieszamy z zieleniną. Wykładamy okrągłą formę do pieczenia ciastem francuskim lub kruchym (dobrze sprawdza się forma o wyższych bokach, bo warzyw jest dość dużo). Pieczemy (francuskie w 220 stopniach przez 15-20 minut bądź kruche – w 180 stopniach przez 15-20 minut).
Po upieczeniu ciasta dajemy na środek mieszaninę z jarzyn, drobno pokrojonej cebulki i siekanych pomidorów. Polewamy ją masłem i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 10 minut.
Taki pasztet podajemy na ciepło z sosem chrzanowym (robi się go jak sos beszamelowy i dodaje na koniec łyżkę startego chrzanu).