Jak robić pasztety wegetariańskie?

Nie tylko mięso nadaje się na robienie pasztetów. Jajka, ryby i warzywa są równie dobrą propozycją. Podajemy kilka sprawdzonych, przedwojennych przepisów dla wegetarian.
/ 08.09.2010 17:43

Podstawowa zasada robienia pasztetów wegetariańskich jest następująca: warzywa gotujemy, mielimy lub siekamy na małe kawałki, mieszamy z jajami i śmietaną oraz z przyprawami. Na koniec pieczemy w 190-200 stopniach Celsjusza lub gotujemy na parze.

A oto dwa przepyszne, ziemiańskie przepisy.

Zobacz także: Pasztet Strasburski z gęsich wątróbek

Pasztet z ziemniaków i selerów

  • 4 ziemniaki gotowane (np. z obiadu);
  • 2 gotowane selery (można je też zastąpić połówką kalafiora);
  • 2 jajka, 2 cebule;
  • ¼ l śmietany, łyżka masła;
  • gałka muszkatołowa, świeże zioła – pietruszka i np. rozmaryn, ale także można użyć mięty lub szczypiorku;
  • sól, pieprz.

Cebulkę zeszklić na maśle, dodać zgniecione ziemniaki i selery. Przełożyć do miski. Dodać 2 żółtka, śmietanę, zieleninę, gałkę muszkatołową i pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszać lub zmiksować blenderem (w zależności od tego, czy chcemy uzyskać idealnie gładką masę, czy też taką, w której wyczuwalne będą warzywa). Białka ubijamy na pianę i mieszamy z resztą.

Masę przekładamy do wysmarowanej masłem formy na keks (do ¾ wysokości) i pieczemy w 190 stopniach ok. 30 -40 minut. Jeśli wierzch zbyt się zrumieni, a wnętrze jest jeszcze niegotowe, połóżmy na nim kilka cienkich plasterków masła. Ten pasztet podajemy na ciepło z sosem tzatziki lub sosem pomidorowym (jogurt, czosnek, sól i siekane pomidory z puszki).

Zobacz także: Pasztety

Pasztet angielski

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 buraki,
  • 2 marchwie,
  • 1/8 główki kapusty,
  • 2 pomidory,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki gotowanej fasoli lub grochu,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki siekanej pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • ciasto francuskie lub kruche.

Jarzyny gotujemy (bez cebuli i pomidorów), drobno kroimy i mieszamy z zieleniną. Wykładamy okrągłą formę do pieczenia ciastem francuskim lub kruchym (dobrze sprawdza się forma o wyższych bokach, bo warzyw jest dość dużo). Pieczemy (francuskie w 220 stopniach przez 15-20 minut bądź kruche – w 180 stopniach przez 15-20 minut).

Po upieczeniu ciasta dajemy na środek mieszaninę z jarzyn, drobno pokrojonej cebulki i siekanych pomidorów. Polewamy ją masłem i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 10 minut.

Taki pasztet podajemy na ciepło z sosem chrzanowym (robi się go jak sos beszamelowy i dodaje na koniec łyżkę startego chrzanu).