Parmezan.

Lekcja zapiekania parmezanu na ozdoby

Chrupiący, rumiany parmezan jest przepyszny. Czasami przypieczony parmezan znajdujemy na brzegach naczyń, w których właśnie robiliśmy zapiekankę. Ale można też zaserwować go jako ekstra dodatek do dań.
/ 10.09.2010 15:11
Parmezan.

Połóżmy na blaszce papier do pieczenia. Od spodu narysujmy proste kształty, w jakich chcielibyśmy uzyskać chrupki parmezanowe. A więc np. okrąg, trójkąt czy kwadrat. Można też zrobić tylko jeden, większy kształt.

Następnie wysypmy parmezan w obrębie danej figury geometrycznej. Włóżmy od piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Parmezan jest gotowy, gdy się zrumieni i zestali w całość. Tworzy swego rodzaju serowego chipsa.

Zobacz także: Jak zrobić canelloni na własną rękę?

Aby w miarę szybko upiec parmezan, najwygodniej jest używać sera w wersji sproszkowanej lub pokruszonej. Jeśli mamy w domu tylko świeży parmezan – drobno go zetrzyjmy, na małych oczkach, a dopiero potem nakładajmy na papier do pieczenia.

Takie parmezanowe chrupki stanowią prześliczną i przepyszną ozdobę wielu dań – doskonale nadają się do łososia, kurczaka lub wołowiny.