Sałatka z tuńczykiem i rukolą

Tuńczyk, świeża rukola i szalotki to doskonałe trio w wiosennej sałatce. Polecamy przepis na sałatkę z tuńczykiem w oliwie i świeżymi warzywami.
/ 15.04.2013 10:45

Sałatka

Składniki na 4 osoby:

  • 1 opakowanie rukoli
  • 2 słoiki tuńczyka Callipo w oliwie z oliwek 160 g
  • 12 pomidorków koktajlowych lub cherry
  • 2 cebulki szalotki
  • 1 małe opakowanie kukurydzy

dressing:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki soku porzeczkowego lub malinowego
  • sól i pieprz , 1/2 ząbka drobno posiekanego czosnku

Przygotowanie: 

Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy, cebulkę kroimy w bardzo cienkie piórka, a pomidorki w ćwiartki.  Łączymy ze sobą składniki dressingu. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy i skrapiamy wcześniej przygotowanym dressingiem.

Źródło: Źródło: Materiały prasowe Marketing & PR Solution Sp. z o.o. (bj)

Zobacz także: Do czego wykorzystać cebulkę dymkę?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/15.04.2013 13:32
Tuńczyk jest uniwersalną rybą, a z tego w puszce można zrobić wiele różnych sałatek. Ja uwielbiam tuńczyk z serkiem wiejskim, cebulką i ogórkiem kiszonym.