6 przepisów na lekkie ciasta na każdą okazję, a nie tylko na święta

Lekkie ciasta fot. Adobe Stock, Drobot Dean
Lekkie ciasto to najczęściej delikatny biszkopt, który można przygotować z owocami lub bez nich. Jednak to nie jedyna możliwość. W tej kategorii zmieści się też ciasto dyniowe, na kefirze i z mascarpone. Jeśli zależy ci na zmniejszeniu kaloryczności wypieku, korzystaj z zamienników cukru, ale nie kombinuj z zamianą tłuszczu na coś mniej kalorycznego. Bez cukru ciasto na pewno wyjdzie smaczne i lekkie, ale bez tłuszczu może będzie lżejsze kalorycznie, ale jego konsystencja może pozostawiać wiele do życzenia.
Ewa Cwil / 18.11.2024 05:03
Lekkie ciasta fot. Adobe Stock, Drobot Dean

Lekkie ciasta mogą być albo lekkie pod względem kaloryczności, leciutkie, bo puszyste lub lekkie do zrobienia. Wypróbuj je wszystkie i sprawdź, które ci najbardziej odpowiada. Nie bój się modyfikować przepisów, np. dodając do ciasta np. trochę kakao czy wymieniając aromat z waniliowego na np. rumowy czy migdałowy, albo zastępując cukier niskokalorycznym zamiennikiem cukru. Dzięki temu możesz opracować własną recepturę na idealne lekkie ciasto.

Spis treści:

  1. Lekkie ciasto z jabłkami
  2. Lekkie ciasto siostry Anastazji
  3. Idealnie lekkie ciasto na święta
  4. Smaczne i lekkie ciasto z owocami
  5. Lekkie cisto z mascarpone
  6. Lekkie ciasto na kefirze

Lekkie ciasto z jabłkami

Oto lekkie ciasto na biszkopcie. Nie jest ani kaloryczne, ani nie waży dużo. Szybkie w przygotowaniu i przepyszne.

Składniki:

  • 5 jaj,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jabłka,
  • szczypta cynamonu,
  • łyżeczka aromatu waniliowego,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij białka z cukrem, aż powstanie sztywna piana, a następnie dodaj żółtka, kontynuując ubijanie.
  2. Dodaj olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj składniki.
  3. 3 jabłka obierz, pokrój w nieduże kawałki, oprósz cynamonem i wmieszaj je do ciasta. Wlej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pokrój ostatnie obrane i wydrążone jabłko na półplastry, a następnie rozłóż je równomiernie na cieście.
  5. Włóż tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.
  6. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Lekkie ciasto z jabłkami

fot. Lekkie ciasto z jabłkami/ Adobe Stock, Светлана Терлюкевич

Lekkie ciasto siostry Anastazji

Oto idealne lekkie ciasto dla dzieci i dorosłych, czyli biszkopt siostry Anastazji. Możesz go dekorować kremem, owocami, polukrować np. lukrem bez cukru albo oprószyć cukrem pudrem lub erytrytolem w pudrze, aby lekkie ciasto było mniej kaloryczne.

Składniki:

  • 300 g mąki tortowej,
  • 6 jajek,
  • 300 g cukru pudru,
  • 300 g miękkiego masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • masło i bułka tarta do natłuszczenia tortownicy.

Sposób przygotowania:

  1. Doprowadź wszystkie składniki do temperatury pokojowej.
  2. W misce umieść miękkie masło, cukier oraz ekstrakt waniliowy, a następnie ucieraj mikserem, aż masa będzie gładka.
  3. Dodawaj żółtka po jednym, za każdym razem dokładnie mieszając. Następnie partiami wsypuj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, unikając tworzenia się grudek. Miksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
  4. W osobnej misce ubij białka na sztywną, lśniącą pianę. Delikatnie połącz ją z wcześniej przygotowaną masą, mieszając drewnianą łyżką, aż składniki dokładnie się połączą.
  5. Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
  6. Piecz przez około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika ostudź.

Lekkie ciasto siostry Anastazji

fot. Lekkie ciasto siostry Anastazji/ Adobe Stock, New Africa

Lekkie ciasto na święta

Oto lekkie ciasto dyniowe z kremem na wierzchu. Jeśli ma być leciutkie pod względem kalorii, możesz zrezygnować z kremu. W zamian za to możesz np. przygotować polewę czekoladową bez masła.

Składniki:

  • 4 jaja,
  • 2 szklanki purée z dyni,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2/4 szklanki oleju,
  • płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • szczypta kardamonu,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta soli,
  • szczypta sody.

Składniki na krem:

  • 250 g mascarpone,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka aromatu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodaj do nich olej i purée z dyni, a następnie delikatnie wmieszaj suche składniki: przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól i sodę, używając trzepaczki.
  3. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
  5. Umieść składniki na krem w misie miksera i zmiksuj, aż się połączą.
  6. Wyłóż krem na upieczone i wystudzone ciasto.

Lekkie ciasto na święta

fot. Lekkie ciasto na święta/ Adobe Stock, MSPhotographic

Lekkie ciasto z owocami

To przepis na lekkie ciasto z borówkami, które obecnie dostępne są już przez cały rok, więc przepis nie jest sezonowy.

Składniki:

  • 2 jaja,
  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki miodu,
  • 6 łyżek roztopionego masła,
  • 2/3 szklanki maślanki,
  • szklanka borówek,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż dno tortownicy (lub kwadratowej formy) papierem do pieczenia, dopasowanym do kształtu formy. Posmaruj boki formy masłem, aby ciasto się nie przyklejało.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Ubij wszystko trzepaczką.
  3. W średniej misce połącz miód z masłem i ubijaj trzepaczką. Dodaj jajka i ubijaj, następnie dodaj maślankę i wanilię. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masło stwardnieje w kontakcie z zimnymi składnikami, delikatnie podgrzej mieszankę w mikrofalówce przez 30 sekund, a następnie ponownie wymieszaj.
  4. Przelej mokre składniki do suchych i mieszaj dużą łyżką, tylko do połączenia składników (kilka grudek jest w porządku).
  5. Przelej ciasto do przygotowanej formy. Borówki ułóż na wierzchu, skupiając je bardziej w centrum ciasta.
  6. Piecz przez 35-40 minut, aż ciasto będzie złociste na wierzchu, a wbity patyczek wyjdzie czysty.
  7. Przenieś ciasto na kratkę do ostygnięcia.

Lekkie ciasto z owocami

fot. Lekkie ciasto z owocami/ Adobe Stock, Bart

Lekkie ciasto z mascarpone

Oto nasz przebój: lekkie ciasto bez pieczenia o obłędnym smaku. Bez zażenowania ugościsz nim najbliższych, a oni będą pewni, że spędziłaś w kuchni cały dzień, żeby zrobić coś tak pysznego. Przyznajemy jednak, że to najmniej lekkie pod względem kalorii ciasto, ale za to „lekkie” do zrobienia.

Składniki na masę serową:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 2 szklanki mleka,
  • 120 g cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 20 g żelatyny,
  • 3 łyżki powideł śliwkowych.

Składniki na spód ciasta:

  • 150 g kruchych ciasteczek zbożowych,
  • 60 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g masła,
  • łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrusz ciasteczka lub rozdrobnij je w malakserze. Dodaj cynamon.
  2. Masło rozpuść, a w nim rozpuść czekoladę. Masę wymieszaj z pokruszonymi ciasteczkami. Tak powstałą masą wyłóż dno tortownicy.
  3. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem w kąpieli wodnej. Odstaw miskę z żółtkami i dodaj do niej mascarpone, cukier waniliowy i całość zblenduj na gładką masę.
  4. Dodaj cynamon, mleko i zmiksuj, aby wszystko się połączyło.
  5. Rozpuść żelatynę (niech napęcznieje), a następnie dodaj do niej łyżkę masy serowej, wymieszaj, a potem wmiksuj żelatynę w całość masy serowej.
  6. Wyłóż ją na spodzie z ciasteczek, wyrównaj i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia masy.
  7. Posmaruj wierzch powidłami śliwkowymi, podawaj. Możesz dla dekoracji posypać płatkami migdałów.

Lekkie ciasto z mascarpone

fot. Lekkie ciasto z mascarpone/ Adobe Stock, Maresol

Lekkie ciasto na kefirze

Wypróbuj lekkie ciasto ucierane z kefirem. Możesz przygotować je z owocami, tak jak to proponujemy. Możesz dodać maliny, jagody, jabłka, gruszki, śliwki. Wybór należy do ciebie.

Składniki:

  • 3 jaja,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 400 g kefiru,
  • ½ szklanki oleju,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250-300 g truskawek, mogą być mrożone.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Utrzyj cukier z jajkami, aż masa jajeczna zjaśnieje.
  3. Dodaj do masy jajecznej kefir i olej, wymieszaj.
  4. Wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia do masy, dodaj cukier waniliowy i wymieszaj.
  5. Umyj owoce, pokrój je na kawałki.
  6. Wlej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułóż truskawki na wierzchu i wstaw do piekarnika na ok. 45 minut.

Lekkie ciasto na kefirzefot. Lekkie ciasto na kefirze/ Adobe Stock, elena_hramowa

Czytaj także:
4 pomysły na lekkie ciasto z malinami
Lekkie i puszyste ciasto z nektarynkami
5 przepisów na dietetyczne ciasta

Redakcja poleca

REKLAMA