Lekkie ciasta mogą być albo lekkie pod względem kaloryczności, leciutkie, bo puszyste lub lekkie do zrobienia. Wypróbuj je wszystkie i sprawdź, które ci najbardziej odpowiada. Nie bój się modyfikować przepisów, np. dodając do ciasta np. trochę kakao czy wymieniając aromat z waniliowego na np. rumowy czy migdałowy, albo zastępując cukier niskokalorycznym zamiennikiem cukru. Dzięki temu możesz opracować własną recepturę na idealne lekkie ciasto.
Spis treści:
- Lekkie ciasto z jabłkami
- Lekkie ciasto siostry Anastazji
- Idealnie lekkie ciasto na święta
- Smaczne i lekkie ciasto z owocami
- Lekkie cisto z mascarpone
- Lekkie ciasto na kefirze
Lekkie ciasto z jabłkami
Oto lekkie ciasto na biszkopcie. Nie jest ani kaloryczne, ani nie waży dużo. Szybkie w przygotowaniu i przepyszne.
Składniki:
- 5 jaj,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jabłka,
- szczypta cynamonu,
- łyżeczka aromatu waniliowego,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Ubij białka z cukrem, aż powstanie sztywna piana, a następnie dodaj żółtka, kontynuując ubijanie.
- Dodaj olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj składniki.
- 3 jabłka obierz, pokrój w nieduże kawałki, oprósz cynamonem i wmieszaj je do ciasta. Wlej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pokrój ostatnie obrane i wydrążone jabłko na półplastry, a następnie rozłóż je równomiernie na cieście.
- Włóż tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.
- Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.
fot. Lekkie ciasto z jabłkami/ Adobe Stock, Светлана Терлюкевич
Lekkie ciasto siostry Anastazji
Oto idealne lekkie ciasto dla dzieci i dorosłych, czyli biszkopt siostry Anastazji. Możesz go dekorować kremem, owocami, polukrować np. lukrem bez cukru albo oprószyć cukrem pudrem lub erytrytolem w pudrze, aby lekkie ciasto było mniej kaloryczne.
Składniki:
- 300 g mąki tortowej,
- 6 jajek,
- 300 g cukru pudru,
- 300 g miękkiego masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- masło i bułka tarta do natłuszczenia tortownicy.
Sposób przygotowania:
- Doprowadź wszystkie składniki do temperatury pokojowej.
- W misce umieść miękkie masło, cukier oraz ekstrakt waniliowy, a następnie ucieraj mikserem, aż masa będzie gładka.
- Dodawaj żółtka po jednym, za każdym razem dokładnie mieszając. Następnie partiami wsypuj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, unikając tworzenia się grudek. Miksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
- W osobnej misce ubij białka na sztywną, lśniącą pianę. Delikatnie połącz ją z wcześniej przygotowaną masą, mieszając drewnianą łyżką, aż składniki dokładnie się połączą.
- Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
- Piecz przez około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika ostudź.
fot. Lekkie ciasto siostry Anastazji/ Adobe Stock, New Africa
Lekkie ciasto na święta
Oto lekkie ciasto dyniowe z kremem na wierzchu. Jeśli ma być leciutkie pod względem kalorii, możesz zrezygnować z kremu. W zamian za to możesz np. przygotować polewę czekoladową bez masła.
Składniki:
- 4 jaja,
- 2 szklanki purée z dyni,
- 2 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2/4 szklanki oleju,
- płaska łyżka proszku do pieczenia,
- szczypta kardamonu,
- szczypta cynamonu,
- szczypta soli,
- szczypta sody.
Składniki na krem:
- 250 g mascarpone,
- 100 ml śmietanki kremówki,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka aromatu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj do nich olej i purée z dyni, a następnie delikatnie wmieszaj suche składniki: przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól i sodę, używając trzepaczki.
- Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
- Umieść składniki na krem w misie miksera i zmiksuj, aż się połączą.
- Wyłóż krem na upieczone i wystudzone ciasto.
fot. Lekkie ciasto na święta/ Adobe Stock, MSPhotographic
Lekkie ciasto z owocami
To przepis na lekkie ciasto z borówkami, które obecnie dostępne są już przez cały rok, więc przepis nie jest sezonowy.
Składniki:
- 2 jaja,
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej,
- ½ szklanki miodu,
- 6 łyżek roztopionego masła,
- 2/3 szklanki maślanki,
- szklanka borówek,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż dno tortownicy (lub kwadratowej formy) papierem do pieczenia, dopasowanym do kształtu formy. Posmaruj boki formy masłem, aby ciasto się nie przyklejało.
- W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Ubij wszystko trzepaczką.
- W średniej misce połącz miód z masłem i ubijaj trzepaczką. Dodaj jajka i ubijaj, następnie dodaj maślankę i wanilię. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masło stwardnieje w kontakcie z zimnymi składnikami, delikatnie podgrzej mieszankę w mikrofalówce przez 30 sekund, a następnie ponownie wymieszaj.
- Przelej mokre składniki do suchych i mieszaj dużą łyżką, tylko do połączenia składników (kilka grudek jest w porządku).
- Przelej ciasto do przygotowanej formy. Borówki ułóż na wierzchu, skupiając je bardziej w centrum ciasta.
- Piecz przez 35-40 minut, aż ciasto będzie złociste na wierzchu, a wbity patyczek wyjdzie czysty.
- Przenieś ciasto na kratkę do ostygnięcia.
fot. Lekkie ciasto z owocami/ Adobe Stock, Bart
Lekkie ciasto z mascarpone
Oto nasz przebój: lekkie ciasto bez pieczenia o obłędnym smaku. Bez zażenowania ugościsz nim najbliższych, a oni będą pewni, że spędziłaś w kuchni cały dzień, żeby zrobić coś tak pysznego. Przyznajemy jednak, że to najmniej lekkie pod względem kalorii ciasto, ale za to „lekkie” do zrobienia.
Składniki na masę serową:
- 500 g serka mascarpone,
- 2 szklanki mleka,
- 120 g cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 1 cukier waniliowy,
- 20 g żelatyny,
- 3 łyżki powideł śliwkowych.
Składniki na spód ciasta:
- 150 g kruchych ciasteczek zbożowych,
- 60 g gorzkiej czekolady,
- 100 g masła,
- łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Pokrusz ciasteczka lub rozdrobnij je w malakserze. Dodaj cynamon.
- Masło rozpuść, a w nim rozpuść czekoladę. Masę wymieszaj z pokruszonymi ciasteczkami. Tak powstałą masą wyłóż dno tortownicy.
- Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem w kąpieli wodnej. Odstaw miskę z żółtkami i dodaj do niej mascarpone, cukier waniliowy i całość zblenduj na gładką masę.
- Dodaj cynamon, mleko i zmiksuj, aby wszystko się połączyło.
- Rozpuść żelatynę (niech napęcznieje), a następnie dodaj do niej łyżkę masy serowej, wymieszaj, a potem wmiksuj żelatynę w całość masy serowej.
- Wyłóż ją na spodzie z ciasteczek, wyrównaj i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia masy.
- Posmaruj wierzch powidłami śliwkowymi, podawaj. Możesz dla dekoracji posypać płatkami migdałów.
fot. Lekkie ciasto z mascarpone/ Adobe Stock, Maresol
Lekkie ciasto na kefirze
Wypróbuj lekkie ciasto ucierane z kefirem. Możesz przygotować je z owocami, tak jak to proponujemy. Możesz dodać maliny, jagody, jabłka, gruszki, śliwki. Wybór należy do ciebie.
Składniki:
- 3 jaja,
- 1 szklanka cukru,
- 2,5 szklanki mąki,
- 400 g kefiru,
- ½ szklanki oleju,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250-300 g truskawek, mogą być mrożone.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Utrzyj cukier z jajkami, aż masa jajeczna zjaśnieje.
- Dodaj do masy jajecznej kefir i olej, wymieszaj.
- Wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia do masy, dodaj cukier waniliowy i wymieszaj.
- Umyj owoce, pokrój je na kawałki.
- Wlej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułóż truskawki na wierzchu i wstaw do piekarnika na ok. 45 minut.
fot. Lekkie ciasto na kefirze/ Adobe Stock, elena_hramowa
Czytaj także:
4 pomysły na lekkie ciasto z malinami
Lekkie i puszyste ciasto z nektarynkami
5 przepisów na dietetyczne ciasta