Wypróbuj nasze przepisy diety warzywnej. Tak naprawdę nie jest to czysto warzywny sposób odżywiania, gdyż dopuszcza niskowęglowodanowe owoce. Jest to więc tak naprawdę dieta owocowo-warzywna.
Przygotowaliśmy 5 przepisów. Sama zdecyduj, które potrawy będą dla ciebie posiłkiem śniadaniowym, obiadowym czy kolacyjnym. Możesz dodawać więcej zieleniny i łagodnych przypraw, w tym kurkumy, która nadaje się zarówno do zup, zapiekanej jak i koktajli. Każdy z naszych przepisów diety warzywnej pozwala przygotować 2 porcje.
Spis treści:
- Dieta warzywna: przepis na koktajl
- Dieta warzywna: przepis na zupę-krem
- Przepis na zupę jarzynową w diecie warzywnej
- Przepis w diecie warzywnej na zapiekankę
- Dieta warzywna: przepis na sałatkę
Dieta warzywna: przepis na koktajl
Ten przepis jest uniwersalny, gdyż spełnia warunki najbardziej restrykcyjnej diety warzywnej. Nie ma w nim warzyw skrobiowych ani tłuszczu.
Składniki:
- 2 łodygi selera naciowego,
- garść świeżego szpinaku,
- 1 jabłko,
- 250 ml zimnej wody.
Sposób przygotowania:
- Seler i jabłko pokrój na mniejsze kawałki.
- Wrzuć do blendera razem ze szpinakiem i wodą.
- Zblenduj na gładki koktajl. Podawaj od razu.
fot. Dieta warzywna przepisy: koktajl/ Adobe Stock, Roman Rvachov
Dieta warzywna: przepis na zupę-krem
W tym przepisie jest odrobina oliwy. Jeśli chcesz, możesz z niej zrezygnować w pierwszej fazie stosowania diety. Wtedy cebulę i czosnek po prostu ugotuj z kalafiorem. często do zup krem dodaje się coś chrypkiego. W tym przepisie rolę tę pełnią kawałki surowego kalafiora.
Składniki:
- 1 średni kalafior,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- szczypta imbiru,
- garść świeżych ziół (np. pietruszka) do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- ¾ kalafiora podziel na różyczki, cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i czosnek.
- Dodaj kalafiora i zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, aż kalafior zmięknie.
- Zblenduj zupę na gładki krem, dopraw imbirem.
- Podawaj z posiekanymi ziołami i posyp drobno pokrojoną resztą surowego kalafiora.
fot. Dieta warzywna przepisy: zupa krem/ Adobe Stock, myviewpoint
Przepis na zupę jarzynową w diecie warzywnej
W pierwszej fazie diety warzywnej zrezygnuj z ziemniaków. W drugim etapie możesz je pozostawić w przepisie. Jeśli zupa ma być mocno sycąca, użyj więcej warzyw, aby potrawa była gęstsza.
Składniki:
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 2 średnie ziemniaki,
- 2 kiszone ogórki,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka koperku lub kolendry.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce, ziemniaki pokrój w kostkę.
- W garnku zagotuj bulion, dodaj pokrojone ziemniaki i starte warzywa. Gotuj 15 minut.
- Ogórki zetrzyj na tarce, dodaj do zupy, gotuj jeszcze 5 minut.
- Posyp zupę zieleniną przed podaniem.
fot. Dieta warzywna przepisy: zupa jarzynowa/ Adobe Stock, M.studio
Przepis w diecie warzywnej na zapiekankę
W tym przepisie ponownie jest odrobina oliwy. Możesz z niej zrezygnować, jeśli chcesz, ale gorąco polecamy skrapianie nią warzyw przed pieczeniem. Dzięki temu potrawa będzie bardziej odżywcza i smaczniejsza. Im dłużej zamierzasz stosować dietę warzywno-owocową, tym ważniejsze jest, by ta odrobina zdrowego tłuszczu pojawiała się w menu.
Składniki:
- 1 mały bakłażan,
- 1 cukinia,
- 2 pomidory,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżeczka oliwy,
- szczypta pieprzu,
- łyżka ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania:
- Pokrój warzywa w cienkie plastry.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż warzywa na przemian (np. bakłażan, cukinia, pomidor), tworząc barwne rzędy.
- Posyp drobno posiekaną cebulą, dopraw ziołami prowansalskimi.
- Skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut.
fot. Dieta warzywna przepisy: zapiekanka/ myviewpoint
Dieta warzywna: przepis na sałatkę
Ta uniwersalna sałatka pasuje do każdego etapu diety. Jej ciekawą odmianą może być przepis wzbogacony o plasterki surowych pieczarek. Możesz także inspirować się wegańskimi sałatkami.
Składniki:
- 1 duży ogórek,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Ogórek i rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki.
- W misce wymieszaj warzywa ze szczypiorkiem.
- Polej sokiem z cytryny, wymieszaj.
fot. Dieta warzywna przepisy: sałatka/ nblxer
Czytaj także:
Rodzaje diety wegetariańskiej
Zły detoks vs. dobry detoks: jak zdrowo "oczyszczać" organizm
Przepisy na wegańskie śniadania