Przygotuj placki z dyni fit, a nie pożałujesz. Placki dyniowe w lżejszej wersji to prawdziwy hit tej jesieni. Gdy już będą gotowe, nie „zepsuj” ich zbyt dużą ilością słodkich lub tłustych dodatków, bo przestaną być niskokaloryczne. Podawaj je z owocami, jogurtem naturalnym lub wyrazistymi w smaku sosami na jego bazie.
Spis treści:
- Placki z dyni fit: dlaczego warto je jeść?
- Pyszne placki z dyni fit pieczone w piekarniku
- Placki z dyni fit wytrawne
- Twarogowe placki z dyni fit na słodko
- Placki z dyni i jabłek fit
Placki z dyni fit: dlaczego warto je jeść?
Placki z dyni fit to lżejsza wersja zwykłych placków z dyni – są mniej kaloryczne i zawierają mniej tłuszczu. Można je śmiało jadać w czasie diety odchudzającej, ale też podczas dbania o linię. Ale to nie jedyna ich zaleta.
Dynia to niskowęglowodanowe warzywo, które dostarcza:
- dużej ilości prowitaminy A (100 g dyni zaspokaja 53% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę),
- witaminę C (100 g dyni zaspokaja 10% dziennego zapotrzebowania),
- witaminę E (100 g dyni zaspokaja 5% zapotrzebowania dziennego),
- witaminę B9 (kwas foliowy – 16 mikrogramów),
- niedużą ilość witaminy B6 (0,061 µg),
- potas (340 µg),
- magnez (12 µg),
- fosfor (44 µg),
- wapń (21 µg),
- oraz nieduże ilości żelaza i sodu.
Dynia zawiera też luteinę i zeaksantynę, które są ważne dla prawidłowego widzenia.
Pyszne placki z dyni fit pieczone w piekarniku
Składniki:
- 350 g dyni lub purée z dyni,
- ½ szklanki mąki żytniej,
- 1 jajko,
- 1-2 cm korzenia imbiru,
- sól i pieprz do smaku lub sól i łyżka erytrytolu.
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj dynię na tarce o grubych oczkach.
- Wmieszaj w nią jajko oraz mąkę i wybrane przyprawy w zależności od tego, czy placki mają być podawane na słodko, czy mają być wytrawne.
- Przeciśnij obrany korzeń imbiru przez praskę i wmieszaj do masy dyniowej.
- Wykładaj porcję masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując zgrabne placuszki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni – ok. 20 minut. W połowie pieczenia obróć placuszki, aby z obu stron były rumiane. Podawaj tak, jak lubisz.
fot. Placki z dyni fit pieczone w piekarniku/ Adobe Stock, kcuxen
Placki z dyni fit wytrawne
Składniki:
- 200 g purée z dyni (pieczonej lub gotowanej),
- 2 białka jaj,
- 2 łyżki mąki owsianej,
- mała cebula,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj purée z dyni, białka jaj, mąkę, gałkę muszkatołową i sól.
- Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i wmieszaj do masy dyniowej.
- Smaż na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu na średnim ogniu przez około 2–3 minuty z każdej strony. Podawaj z sosem czosnkowym na bazie jogurtu.
fot. Placki z dyni fit wytrawne/ Adobe Stock, Peredniankina
Twarogowe placki z dyni fit na słodko
Składniki:
- 150 g purée z dyni (lub dyni startej na dużych oczkach),
- 100 g chudego mielonego twarogu (jak na sernik),
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki owsianej,
- mała szczypta soli,
- 1 łyżka erytrytolu,
- łyżeczka mielonego cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj purée z dyni z twarogiem, jajkiem, mąką, solą, cynamonem i erytrytolem.
- Smaż na suchej patelni z nieprzywierająca patelnią do uzyskania złocistego koloru.
- Podawaj z niedużą ilością miodu i owocami, np. borówkami.
fot. Placki z dyni fit na słodko/ Adobe Stock, annapustynnikova
Placki z dyni i jabłek fit
Składniki:
- 200 g purée z dyni (pieczonej lub gotowanej albo 200 g dyni startej na grubych oczkach),
- 1 średnie jabłko, starte,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki owsianej (lub innej pełnoziarnistej),
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka erytrytolu lub innego słodzika (jeśli chcesz, aby placki były bardziej słodkie),
- oliwa do wysprejowania patelni.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj purée z dyni (lub tarta dynię), starte jabłko, jajko, mąkę owsianą oraz przyprawy i proszek do pieczenia. Jeśli chcesz słodszą wersję, dodaj słodzik.
- Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu i delikatnie wysprejuj ją oliwą.
- Nakładaj porcję ciasta łyżką na patelnię, formując małe placki. Smaż przez około 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
- Podawaj placki z jogurtem naturalnym, owocami lub samodzielnie.
fot. Placki z dyni i jabłek fit/ Adobe Stock, Peredniankina
Czytaj także:
15 przepisów na fit kanapki
Fit śniadania do pracy, na słodko i na słono
Fit desery z mascarpone - 4 smakowite przepisy