Tak zrobisz placki z dyni fit, czyli niskokaloryczne i beztłuszczowe zdrowe placuszki

placki z dyni fit fot. Adobe Stock, Pixel-Shot
Placki z dyni fit są nietuczące, smaczne i dostarczają wielu cennych mikroelementów. Można je przygotować z tartej dyni lub z purée – wtedy wychodzą bardziej gładkie, ale są nieco bardziej czasochłonne. W zależności od użytych przypraw placki dyniowe mogą być słodkie lub wytrawne i można je podawać z bardzo różnymi dodatkami. Korzystaj jesienią z placków z dyni, ile wlezie, warto!
Ewa Cwil / 02.10.2024 05:04
placki z dyni fit fot. Adobe Stock, Pixel-Shot

Przygotuj placki z dyni fit, a nie pożałujesz. Placki dyniowe w lżejszej wersji to prawdziwy hit tej jesieni. Gdy już będą gotowe, nie „zepsuj” ich zbyt dużą ilością słodkich lub tłustych dodatków, bo przestaną być niskokaloryczne. Podawaj je z owocami, jogurtem naturalnym lub wyrazistymi w smaku sosami na jego bazie.

Spis treści:

  1. Placki z dyni fit: dlaczego warto je jeść?
  2. Pyszne placki z dyni fit pieczone w piekarniku
  3. Placki z dyni fit wytrawne
  4. Twarogowe placki z dyni fit na słodko
  5. Placki z dyni i jabłek fit

Placki z dyni fit: dlaczego warto je jeść?

Placki z dyni fit to lżejsza wersja zwykłych placków z dyni – są mniej kaloryczne i zawierają mniej tłuszczu. Można je śmiało jadać w czasie diety odchudzającej, ale też podczas dbania o linię. Ale to nie jedyna ich zaleta.

Dynia to niskowęglowodanowe warzywo, które dostarcza:

  • dużej ilości prowitaminy A (100 g dyni zaspokaja 53% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę),
  • witaminę C (100 g dyni zaspokaja 10% dziennego zapotrzebowania),
  • witaminę E (100 g dyni zaspokaja 5% zapotrzebowania dziennego),
  • witaminę B9 (kwas foliowy – 16 mikrogramów),
  • niedużą ilość witaminy B6 (0,061 µg),
  • potas (340 µg),
  • magnez (12 µg),
  • fosfor (44 µg),
  • wapń (21 µg),
  • oraz nieduże ilości żelaza i sodu.

Dynia zawiera też luteinę i zeaksantynę, które są ważne dla prawidłowego widzenia.

Pyszne placki z dyni fit pieczone w piekarniku

Składniki:

  • 350 g dyni lub purée z dyni,
  • ½ szklanki mąki żytniej,
  • 1 jajko,
  • 1-2 cm korzenia imbiru,
  • sól i pieprz do smaku lub sól i łyżka erytrytolu.

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj dynię na tarce o grubych oczkach.
  2. Wmieszaj w nią jajko oraz mąkę i wybrane przyprawy w zależności od tego, czy placki mają być podawane na słodko, czy mają być wytrawne.
  3. Przeciśnij obrany korzeń imbiru przez praskę i wmieszaj do masy dyniowej.
  4. Wykładaj porcję masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując zgrabne placuszki.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni – ok. 20 minut. W połowie pieczenia obróć placuszki, aby z obu stron były rumiane. Podawaj tak, jak lubisz.

Placki z dyni fit pieczone w piekarniku

fot. Placki z dyni fit pieczone w piekarniku/ Adobe Stock, kcuxen

Placki z dyni fit wytrawne

Składniki:

  • 200 g purée z dyni (pieczonej lub gotowanej),
  • 2 białka jaj,
  • 2 łyżki mąki owsianej,
  • mała cebula,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj purée z dyni, białka jaj, mąkę, gałkę muszkatołową i sól.
  2. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i wmieszaj do masy dyniowej.
  3. Smaż na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu na średnim ogniu przez około 2–3 minuty z każdej strony. Podawaj z sosem czosnkowym na bazie jogurtu.

Placki z dyni fit wytrawne

fot. Placki z dyni fit wytrawne/ Adobe Stock, Peredniankina

Twarogowe placki z dyni fit na słodko

Składniki:

  • 150 g purée z dyni (lub dyni startej na dużych oczkach),
  • 100 g chudego mielonego twarogu (jak na sernik),
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki owsianej,
  • mała szczypta soli,
  • 1 łyżka erytrytolu,
  • łyżeczka mielonego cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj purée z dyni z twarogiem, jajkiem, mąką, solą, cynamonem i erytrytolem.
  2. Smaż na suchej patelni z nieprzywierająca patelnią do uzyskania złocistego koloru.
  3. Podawaj z niedużą ilością miodu i owocami, np. borówkami.

Placki z dyni fit na słodko

fot. Placki z dyni fit na słodko/ Adobe Stock, annapustynnikova

Placki z dyni i jabłek fit

Składniki:

  • 200 g purée z dyni (pieczonej lub gotowanej albo 200 g dyni startej na grubych oczkach),
  • 1 średnie jabłko, starte,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki owsianej (lub innej pełnoziarnistej),
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka erytrytolu lub innego słodzika (jeśli chcesz, aby placki były bardziej słodkie),
  • oliwa do wysprejowania patelni.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj purée z dyni (lub tarta dynię), starte jabłko, jajko, mąkę owsianą oraz przyprawy i proszek do pieczenia. Jeśli chcesz słodszą wersję, dodaj słodzik.
  2. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu i delikatnie wysprejuj ją oliwą.
  3. Nakładaj porcję ciasta łyżką na patelnię, formując małe placki. Smaż przez około 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
  4. Podawaj placki z jogurtem naturalnym, owocami lub samodzielnie.

Placki z dyni i jabłek fit

fot. Placki z dyni i jabłek fit/ Adobe Stock, Peredniankina

Czytaj także:
15 przepisów na fit kanapki
Fit śniadania do pracy, na słodko i na słono
Fit desery z mascarpone - 4 smakowite przepisy

Redakcja poleca

REKLAMA