Mamy dla ciebie sprawdzone przepisy na ciasta bez tłuszczu. Podpowiadamy przy okazji dodatkowe możliwości zmniejszenia kaloryczności lub sposoby na dekorowanie czy urozmaicanie tych ciast. Baw się, eksperymentuj, piecz i smakuj, a na pewno znajdziesz recepturę na własne, niepowtarzalne ciasto bez tłuszczu i nadmiaru kalorii, za to ze zdrowymi dodatkami.
Spis treści:
- Puszyste ciasto bez tłuszczu
- Ciasto bez tłuszczu z jabłkami
- Ciasto drożdżowe bez tłuszczu
- Lekkie ciasto jogurtowe bez tłuszczu
- Ciasto bananowe bez tłuszczu
Puszyste ciasto bez tłuszczu
Zaczynamy od ciasta błyskawicznego, ale nie można go nazwać dietetycznym, gdyż najlepiej smakuje i najefektowniej wygląda z warstwą bitej śmietany na wierzchu. Jeśli jednak jesteś skłonna z tej dekoracji zrezygnować, uzyskasz ciasto bez dodatku tłuszczu i nadmiaru kalorii.
Składniki:
- 5 jaj,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 szklanka (niepełna),
- 3 łyżki gorzkiego kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 kropli aromatu waniliowego,
- 200 g śmietany kremówki,
- 3 łyżeczki cukru pudru,
- 6-8 łyżek kwaskowatej konfitury (np. z porzeczek, śliwek).
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj w sporej misce jajka z cukrem, aż powstanie puszysta masa.
- Przesiej do niej przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj aromat i całość wymieszaj na jednorodną masę.
- Wyłóż ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź wierzch i wstaw do piekarnika (175-180 stopni) na ok. 40 minut (piecz do „suchego patyczka”).
- Wystudź ciasto na kratce, posmaruj z wierzchu konfiturą.
- Ubij śmietanę z cukrem pudrem i nałóż na konfiturę.
Jeśli nie masz konfitury i nie chcesz użyć śmietany, możesz także upieczone ciasto udekorować z wierzchu gorzką czekoladą (rozpuść czekoladę i posmaruj nią wierzch ciasta) i oprószyć cukrem pudrem, jak na zdjęciu niżej.
fot. Puszyste ciasto bez tłuszczu/ Adobe Stock, EKA
Ciasto bez tłuszczu z jabłkami
Oto dietetyczne ciasto z jabłkami bez tłuszczu. Nie ma w nim też dodatku cukru, ale oczywiście możesz zamiennik cukru (u nas erytrytol) zastąpić cukrem, jeśli nie zależy ci aż tak bardzo na oszczędzaniu kalorii.
Składniki:
- 3 jaja,
- 2 niepełne szklanki mąki,
- szklanka erytrytolu (lub ¾ szklanki cukru),
- ¾ szklanki jogurtu naturalnego,
- 2 jabłka (najlepiej kwaskowate),
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- duża szczypta cynamonu,
- skórka otarta z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mikserem erytrytol (lub cukier) z jajami.
- Dodaj mąkę i proszek do pieczenia oraz jogurt naturalny. Mieszaj aż powstanie jednorodne ciasto.
- Wmieszaj w ciasto skórkę cytrynową.
- Wyłóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jabłka umyj, obierz ze skórki, przekrój, wydrąż i pokrój w cienkie plasterki. Poukładaj je na wierzchu ciasta i oprósz cynamonem.
- Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 35-40 minut (do „suchego patyczka"). Przed podaniem ciasto ostudź.
fot. Ciasto bez tłuszczu z jabłkami/ Adobe Stock, asife
Ciasto drożdżowe bez tłuszczu
Ten przepis na babkę drożdżową bez tłuszczu możesz zachować na Wielkanoc, ale nie ma przeszkód, żebyś piekła takie ciasto także o innych porach roku. To fit ciasto drożdżowe jest pyszne!
Składniki:
- 3 żółtka,
- ½ kg mąki,
- 1 szklanka wody,
- 1/3 szklanki cukru,
- 3 dkg drożdży,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 4 łyżki rodzynek,
- szczypta soli,
- cukier puder lub lukier bez cukru do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Podgrzej wodę, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wkrusz do wody drożdże i rozmieszaj je razem z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia.
- Utrzyj jajka z mieszanką cukru i cukru wanilinowego.
- Do dużej miski przesiej przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier wanilinowy. Dodaj wyrośnięty zaczyn oraz żółtka z cukrem. Wyrób ręcznie jednorodne ciasto.
- Dodaj rodzynki i wmieszaj je w ciasto.
- Dużą formę na babkę wysmaruj tłuszczem, wysyp mąką. Wyłóż ciasto do formy i wstaw do piekarnika (na niższą półkę) rozgrzanego do 35-40 stopni, aby wyrosło.
- Po wyrośnięciu ciasta zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz ok. 45 minut (do „suchego patyczka”).
- Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i studź ciasto drożdżowe bez tłuszczu przez 15 minut.
- Wyjmij ciasto z formy i pozostaw do wystygnięcia. Dekoruj cukrem pudrem lub lukrem.
fot. Ciasto drożdżowe bez tłuszczu/ Adobe Stock, Agnieszka Witczak
Lekkie ciasto jogurtowe bez tłuszczu
Pyszne, lekkie ciasto z jogurtem i z borówkami, ale możesz je przygotować także z jagodami lub porzeczkami, dlatego najlepiej szykować je z aktualnie dostępnymi świeżymi owocami – w zimie na pewno będą to borówki amerykańskie.
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki,
- 2 jaja,
- ½ szklanki cukru,
- 150 g jogurtu greckiego,
- 150 g borówek amerykańskich
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Zawczasu wyjmij składniki z lodówki, aby wszystkie były w temperaturze pokojowej.
- Zmiksuj jaja z cukrem i cukrem wanilinowym.
- Dodaj jogurt i miksuj, aż się połączy z jajkami.
- Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj dokładnie.
- Owoce oczyść, osusz i oprósz mąką.
- Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia i wyłóż do niej 1/3 ciasta. Rozmieść na cieście ok. 1/3 borówek.
- Na borówki nałóż połowę pozostałego ciasta i ponownie rozmieść na nim ½ pozostałych borówek. Wyłóż na nie resztę ciasta i obsyp borówkami.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 50 minut (do „suchego patyczka”).
fot. Ciasto jogurtowe bez tłuszczu/ Adobe Stock, azurita
Ciasto bananowe bez tłuszczu
To propozycja także dla wegan, gdyż to przepis na ciasto bez tłuszczu i jajek. W godzinę będzie gotowe, wliczając w to pieczenie. To proste i smaczne ciasto bananowe w lżejszej wersji.
Składniki:
- 3 mocno dojrzałe banany,
- 1 banan nie tak mocno dojrzały,
- 1 i 1/3 szklanki mąki,
- ¾ szklanki cukru,
- 1/3 szklanki masła orzechowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 5 kropli aromatu waniliowego,
- opcjonalnie 1/3 szklanki płatków migdałowych lub nasion lnu.
Sposób przygotowania:
- 3 dojrzałe banany rozgnieć widelcem i dodaj do nich podgrzane masło orzechowe, aby było bardziej płynne. Wsyp cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj przesianą przez sitko mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszaj, aż składniki się połączą i powstanie jednorodne ciasto.
- Jeśli dodajesz płatki migdałowe lub siemię, wmieszaj je teraz.
- Wylej ciasto do foremki (najlepiej keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułóż przekrojonego wzdłuż, obranego ostatniego banana.
- Wstaw ciasto bez tłuszczu do piekarnika i piecz w temp. 175 stopni przez ok. 45 minut (do „suchego patyczka").
fot. Ciasto bananowe bez tłuszczu/ Adobe Stock, fascinadora
Czytaj także:
Jak przygotować popcorn bez tłuszczu?
Przepisy na zdrowe frytki bez tłuszczu
3 przepis na ciastka owsiane bez masła