Dieta warzywna to sposób odżywiania zakładający bardzo duży udział warzyw w diecie. Istnieje wiele odmian i typów diety warzywnej.
Spis treści:
- Dieta warzywna - co to jest i na czym polega?
- Rodzaje diety warzywnej
- Wpływ diety warzywnej na zdrowie
- Przepisy w diecie warzywnej
Dieta warzywna - co to jest i na czym polega?
Dietą warzywną określa się wiele typów odżywiania, które mają jeden wspólny punkt: uwzględniają bardzo duże ilości warzyw w diecie. Najpopularniejszym rodzajem diety warzywnej jest dieta podobna do diety dr Dąbrowskiej. Polega na spożywaniu warzyw niskoskrobiowych w różnej formie, bez dodatków w postaci zbóż i tłuszczu.
Na diecie warzywnej można więc jeść:
- warzywa surowe,
- blanszowane warzywa,
- kiszone warzywa,
- duszone i podduszone warzywa,
- warzywa gotowane,
- zupy,
- warzywa pieczone,
- warzywa grillowane bez tłuszczu na patelni grillowej lub grillu elektrycznym,
- warzywa gotowane na parze.
Warzywa zakazane na diecie warzywnej (wysokoskrobiowe warzywa):
- ziemniaki,
- bataty,
- maniok,
- burak (w ilości powyżej 100 g),
- dynia (powyżej 200 g),
- taro,
- warzywa strączkowe,
- zielony groszek,
- pasternak.
Dieta warzywna nie ogranicza ilości spożywanych posiłków. Będąc na ścisłej diecie warzywnej, nie można jednak jadać żadnych innych produktów. Dozwolonych jest kilka dodatków.
Dodatki do warzyw dozwolone na diecie warzywnej:
- ocet, a szczególnie ocet jabłkowy na odchudzanie;
- niewielkie ilości soli;
- naturalne przyprawy;
- naturalne zioła: świeże i suszone;
- czosnek;
- musztarda bez cukru;
- naturalny sos sojowy.
Ścisła dieta warzywna może trwać od 1. dnia do 4 tygodni. Dobrze podkreślić jednak, że taka dieta jest niedoborowa i nie dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Eksperci sugerują więc, że dietę warzywną powinno się stosować przez maksymalnie tydzień, a następnie ją zmodyfikować.
Rodzaje diety warzywnej
Opisany powyżej protokół stosowania to nie jedyny sposób na stosowanie diety warzywnej. Jest kilka jej rodzajów. Jeśli dieta, w której jada się wyłącznie warzywa, jest dla ciebie zbyt restrykcyjna, możesz zastosować jej lżejszą odmianę.
- Nie eliminuj z diety warzyw wysokoskrobiowych. Dzięki temu kaloryczność diety będzie wyższa.
- Do warzywnych posiłków dodawaj źródła białka: mięso, nabiał, jaja, ryby i owoce morza. Możesz też dodawać je tylko do jednego posiłku w ciągu dnia.
- Warzywa przygotuj z dodatkiem łyżeczki zdrowego tłuszczu roślinnego: oliwy z oliwek, oleju rzepakowego lub oleju lnianego.
- Oprócz warzyw jadaj na diecie także owoce.
- Jeśli chcesz stosować dietę warzywną, by schudnąć, zastosuj tradycyjną dietę odchudzającą, która jest też bogata w warzywa, jak każda inna zdrowa dieta.
- W jednym posiłku w ciągu dnia włączaj do jadłospisu pełnoziarnisty produkt zbożowy. Może być to pół woreczka kaszy lub ryżu, kromka chleba żytniego, makaron razowy lub razowa tortilla.
Dieta warzywna ma naprawdę wiele różnych twarzy. Możesz stosować ją też jako monodietę (choć nie jest to polecane przez specjalistów):
- dieta kapuściana, która opiera się na jedzeniu słynnej zupy z kapusty;
- dietę zupową, polegającą na wyłącznym jedzeniu zup w ciągu dnia;
- dietę ziemniaczaną.
Wpływ diety warzywnej na zdrowie
Jedzenie warzyw niewątpliwie jest zdrowym nawykiem i każdemu posłuży zwiększenie ich ilości w diecie. Rekomendacje określają minimalną ilość warzyw w diecie jako 400 g/ dobę, a dwa razy większa ilość 800 g/ dobę ma służyć zdrowiu lepiej. W diecie warzywnej zjada się tych warzyw jeszcze więcej, co potencjalnie może prowadzić do jeszcze większych korzyści zdrowotnych.
Dieta warzywna jest jednak dietą niedoborową. Nie można stosować jej przez długi czas i nie zastąpi ona zdrowych nawyków żywieniowych na co dzień. To jedna z jej największych wad.
Jedną z większych zalet diety warzywnej jest jednak fakt, iż dzięki jej zastosowaniu możesz poznać wiele nowych przepisów na wykorzystanie warzyw w kuchni. Jeśli pomysły te zostaną z tobą po zakończeniu restrykcyjnej diety, można powiedzieć, że jest to sukces.
Przepisy w diecie warzywnej
Jeśli zamierzasz przejść na dietę warzywną, będziesz jeść warzywa w dużej ilości, codziennie. Musisz zatem poznać przepisy na potrawy w diecie warzywnej, aby lepiej radzić sobie z opracowaniem menu.
Zainspiruj się i skorzystaj z przepisów i jadłospisu w diecie dr Dąbrowskiej, większość z nich nada się również do stosowania na diecie warzywnej.
Przygotowuj warzywa w różnych formach, na przykład:
- w zupach na bulionie warzywnym,
- zupach krem,
- surówkach ze świeżych warzyw;
- surówkach z kiszonek;
- gotuj warzywa na parze;
- podduszaj warzywa z dodatkiem soku pomidorowego;
- krój warzywa w słupki i jedz na surowo jako przekąski.
fot. Adobe Stock, aglebocka
Skorzystaj z inspiracji na posiłki w diecie warzywnej i przygotuj:
- pieczarki podsmażane na suchej patelni z czosnkiem i szpinakiem;
- duszone pomidory z bakłażanem;
- makaron z cukinii w sosie pomidorowym z bazylią;
- purée z kalafiora;
- blanszowane marchewki;
- spring rolls z sałaty, marchewek i papryki;
- łódeczki papryki nadziewane purée z selera i pieczonego czosnku;
- leczo warzywne;
- zupę krem z zielonych warzyw;
- pieczony kalafior w curry;
- gotowane rzodkiewki z koperkiem;
- duszoną młodą kapustę z natką pietruszki.
Czytaj także:
Jak przestać jeść słodycze? Sprawdzone porady i jadłospis na cukrowy odwyk
Fleksitarianizm, czyli elastyczna dieta wegetariańska. Zasady, zalety i wpływ na zdrowie
Dietetyczne śniadania - proste przepisy i pomysły na szybkie fit śniadanie