Sałatka z serem pleśniowym i winogronami

Oryginalna i nietypowa sałatka - wykwintny dodatek do menu na przyjęcie lub rodzinne spotkanie.
/ 21.05.2014 14:47

Oryginalna i nietypowa sałatka - wykwintny dodatek do menu na przyjęcie lub rodzinne spotkanie. Żeby sałatka była pyszna i zdrowa, urozmaićmy ją serem pleśniowym. Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Sałatka z serem pleśniowym i winogronami

fot. serwis prasowy KaMos

Składniki na sałatkę z serem pleśniowym:

  • 200 g winogron zielonych 
  • 200 g winogron czerwonych
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g orzechów włoskich
  • 150 g sera pleśniowego

Sos:

  • sok z jednej cytryny
  • łyżka miodu
  • 1 mała papryczka chilli
  • 6-7 sztuk śliwek kalifornijskich
  • szczypta kurkumy

Sposób przygotowania sosu:

1. Do soku z cytryny dodaj miód, pokrojoną drobno papryczkę i pokrojone w średnią
kostkę śliwki.

2. Dodaj kurkumę, wymieszaj i odstaw na godzinę.

Sposób przygotowania sałatki:

1. Winogrona przekrój na pół i pozbaw pestek.
2. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni.
3. Ser pleśniowy pokrój w kostkę.
4. Orzechy nerkowca, winogrona, ser pleśniowy i orzechy włoskie wymieszaj.
5. Sałatkę polej sosem i delikatnie wymieszaj.

Na podstawie materiałów prasowych firmy KaMos