Monika Honory fot. Adobe Stock

Monika Honory schudła 40 kg jedząc zupy i stworzyła własną dietę

Monika Honory opracowała menu, które składa się z niskokalorycznych i lekkostrawnych zup. Chudniesz 1 kg tygodniowo bez głodu i znacznych wyrzeczeń.
Barbara Dąbrowska / 15.10.2019 13:05
Monika Honory fot. Adobe Stock

Spis treści:

Na czym polega Program Przemiany?

To autorski program odchudzający, którego twórczynią jest Monika Honory. Autorka stosując dietę bazującą na zupach schudła 40 kg w 10 miesięcy. Na podstawie swojego doświadczenia opracowała jadłospis, który w całości składa się z lekkostrawnych, gotowanych zup, które pozwalają zaspokoić potrzeby organizmu, nie czuć głodu i chudnąć.

Zasady odchudzania

Dieta proponowana przez Monikę Honory jest dietą półpłynną, w menu znajdziesz wyłącznie różnorodne zupy. Dzięki takiej konsystencji posiłek nie pozostaje długo w żołądku, co pozwala na jego obkurczenie. To dlatego już po około 2 tygodniach głód, który odczuwasz jest znacznie mniej intensywny.

Zupy jadasz 5 razy dziennie (jeśli chcesz możesz jeść je częściej) korzystając z przepisów autorki zamieszczonych w jej książkach. Nie musisz liczyć kalorii! Monika Honory proponuje zupy na bazie warzyw z różnymi dodatkami, które zmieniają się w zależności od pory i rodzaju posiłku. Nie obawiaj się, zupy są treściwe. Ich składnikiem często jest mięso, ryba, ryż i różne rodzaje kasz.

Menu jest gotowane i delikatne dla układu pokarmowego. Zupy są lekkostrawne i niskokaloryczne, a przy tym sycące, gdyż duża ilość warzyw zawiera sporo błonnika pokarmowego.

Menu opartego na zupach nie będziesz stosować przez całe życie. Czas trwania kuracji u każdego dobiera się indywidualnie. Czasem wystarczą 2 miesiące, innym razem przy znacznej otyłości, potrzebne będzie 6 miesięcy na diecie. Potem stopniowo wracasz do posiłków w formie stałej.

Zalety Programu Przemiany

Poznaj mocne punkty diety Moniki Honory:

  • jest tania i prosta w stosowaniu;
  • nie jest restrykcyjna;
  • nie wykluczasz żadnej dużej grupy produktów spożywczych;
  • zupy gotujesz na kilka dni, możesz je mrozić lub wekować na zapas;
  • jesz dużo warzyw;
  • nie musisz skrupulatnie liczyć kalorii;
  • ugotowane zupy może jeść cała rodzina.

Wady diety Moniki Honory

Jak każda metoda odchudzania również Program Przemiany ma swoje minusy:

  • niektóre osoby po zastosowaniu zup mogą czuć się bardzo głodne;
  • zupy najczęściej jada się na ciepło, bez mikrofalówki w miejscu pracy będzie ci trudno;
  • to dieta dobra na zimniejsze miesiące – latem niechętnie jada gorące posiłki (choć autorka proponuje także zupy na zimno).

Efekty

Na efekty nie będziesz musiała długo czekać. Stosując Program Przemiany będziesz chudnąć około 1 kg tygodniowo. To zdrowe tempo chudnięcia, które zapobiega efektowi jo-jo. Po 3 miesiącach możesz być nawet 12 kg lżejsza.

Monika Honory zupy
fot. Adobe Stock

Przepisy na zupy

Monika Honory dzieli zupy na:

  • śniadaniowe,
  • obiadowe,
  • kolacyjne.

Ich podział wynika głównie z kaloryczności dopasowanej do danego posiłku, a także od zastosowanych dodatków. Przepisy znajdziesz w autorskich książkach Moniki Honory, ale nie musisz koniecznie kupować ich wszystkich. Kiedy zrozumiesz, o co chodzi w programie będziesz intuicyjnie potrafiła wybrać odpowiednią zupę.

Wśród różnych propozycji znajdziesz także zupy wegetariańskie, bezglutenowe, a także…deserowe! Dzięki nim zaspokoisz ochotę na smak słodki bez sięgania po kaloryczne i niezdrowe słodycze.

Zobacz przykładowe przepisy na zupy Programu Przemiany.

Zupa śniadaniowa

Kapuśniak z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 1 mała, biała kapusta,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 cebula,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 3 udka z kurczaka,
  • 150 g suchej kaszy jaglanej,
  • 2 łyżki śmietany 18% (lub jogurtu naturalnego),
  • posiekany koperek,
  • przyprawa ziołowa,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • estragon,
  • sól himalajska,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kapustę umyj i poszatkuj.
  2. Marchewkę zetrzyj na tarce z małymi oczkami.
  3. Kaszę jaglaną przepłucz pod letnią wodą.
  4. Zagotuj mięso wraz z kaszą, przyprawami, kapustą i pokrojonymi w drobną kostkę ziemniakami.
  5. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę.
  6. Pod koniec gotowania dolej śmietanę/jogurt i posyp świeżym koperkiem.

Monika Honory przepisy
fot. Adobe Stock

Zupa obiadowa

Zupa ryżanka

Składniki:

  • 2 l wody,
  • włoszczyzna,
  • natka pietruszki,
  • ½ kg żeberek,
  • 1 udko z kurczaka,
  • kawałek pręgi wołowej.
  • 2 torebki ryżu czerwonego,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • mieszanka suszonych warzyw z przyprawami,
  • szczypta lubczyku,
  • sól,
  • pieprz grubo mielony.

Przygotowanie:

  1. Żeberka, pręgę wołową i udko z kurczaka zalej 2 l wody i gotuj przez 2 godziny.
  2. Dodaj wszystkie przyprawy, a następnie obraną na tarce włoszczyznę.
  3. Pod koniec gotowania pokrój mięso w kostkę i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Ryż ugotuj osobno w 0,5 l wody.
  4. Ugotowany ryż wyjmij i dodaj do zupy.

Zupa kolacyjna

Zupa imbirowa z dynią

Składniki:

  • 1,5 l wody,
  • ½ dyni Hokkaido,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 3 cm imbiru,
  • 3 łyżki oliwy extra vergine,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • sól himalajska,
  • pieprz ziołowy.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i pokrój w plasterki.
  2. Warzywa wrzuć do wody razem z przyprawami. Gotuj 10 minut.
  3. Po tym czasie dodaj dynię pokrojoną na małe kawałki.
  4. Do zupy dodaj starty na tarce imbir.
  5. Całość gotuj do miękkości dyni.
  6. Na koniec dolej oliwę.

Przepisy pochodzą z książki „Zupomania – schudnij zdrowo z Moniką Honory” Moniki Honory

Poznaj inne popularne diety odchudzające:
Potrzebujesz diety lekkostrawnej? Mamy dla ciebie gotowy jadłospis i tabelę produktów!
Dieta 1200 kcal pozwala szybko schudnąć! Pobierz jadłospis na 7 dni!
Czym wyróżnia się skuteczna dieta odchudzająca? (+ lista popularnych diet)

Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.
Barbara Dąbrowska-Górska
mgr inż.
Barbara Dąbrowska-Górska
dietetyk
Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.

Dietetyk z 12 letnim doświadczeniem. Ukończyła Technologię Żywności i Żywienie Człowieka w warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Pomaga pacjentom trwale zmienić nawyki żywieniowe. Uczy realnych rozwiązań, szacunku do ciała, konsekwencji i „godzenia” się z jedzeniem. Twórczyni autorskiego podejścia w nurcie pozytywnej dietetyki. Prowadzi poradnię online barbaradabrowska.pl.