Keto sałatka jarzynowa: jak zmodyfikować tradycyjny przepis, by pasował do diety niskowęglowodanowej? Porady

Keto sałatka jarzynowa fot. Adobe Stock, chandlervid85
Keto sałatka jarzynowa może dostarczyć w porcji jedynie ok. 7 g węglowodanów. Aby tak było, należy wymienić wysokowęglowodanowe warzywa na inne, takie, które nie zepsują smaku, a dostarczą zdecydowanie mniej cukrów. Oczywiście smak się zmieni, ale to nie znaczy, że niskowęglowodanowa wersja sałatki będzie niesmaczna. Może być dokładnie odwrotnie. Można też zmodyfikować tradycyjny przepis, który ograniczy węglowodany, choć aż nie tak drastycznie, bo do kilkunastu g w porcji.
Ewa Cwil / 23.03.2024 05:30
Keto sałatka jarzynowa fot. Adobe Stock, chandlervid85

Wypróbuj nasze sposoby na keto sałatkę jarzynową. Dowiedz się też, ile węglowodanów można zaoszczędzić, modyfikując tradycyjny przepis i które składniki odpowiadają za to, że w potrawie jest tak dużo węglowodanów. Podpowiadamy też dwa sposoby na wzbogacenie sałatki, co dodatkowo przechyli szalę na rzecz tłuszczu i białka kosztem węglowodanów. Tak przygotowane keto sałatki gładko wpiszą się w zasady diety ketogenicznej.

Spis treści:

  1. Składniki na keto sałatkę jarzynową
  2. Keto sałatka jarzynowa – przepisy
  3. Dlaczego sałatka jarzynowa nie jest keto?

Składniki na keto sałatkę jarzynową

Z tradycyjnego przepisu na sałatkę jarzynową trzeba wyeliminować kilka składników, ale niektóre mogą w niej pozostać.
Do składników niskowęglowodanowych, nadających się do keto sałatki jarzynowej należą:

  • jaja (1,1 g cukrów w 100 g),
  • ogórki kwaszone (1,7 g węglowodanów i 1,4 g cukrów w 100 g),
  • seler (3,4 g węglowodanów i 2,2 g cukrów w 100 g),
  • keto majonez, czyli majonez bez dodatku cukru (1,3 g cukrów w 100 g).

Do produktów o wysokiej zawartości węglowodanów, przez co nie nadają się w większych ilościach do keto sałatki jarzynowej, należą:

  • ziemniaki (17 g węglowodanów i 1 g cukrów w 100 g),
  • jabłka (14 g węglowodanów i 10 g cukrów w 100 g).

Po zmniejszeniu ilości:

  • groszku zielonego (14 g węglowodanów i 5,7 g cukrów w 100 g),
  • marchewki i pietruszki (10 g węglowodanów i 4,7-5 g cukrów w 100 g)

mogą one znaleźć się w keto sałatce jarzynowej. Marchewkę na keto najlepiej jeść na surowo, ale od biedy można trochę gotowanej zawrzeć w przepisie na keto sałatkę.

Cebula (9,3 g węglowodanów i 4,7 g cukrów w 100 g) jest warzywem niskoskrobiowym i można ją jeść na diecie ketogenicznej.

Aby zmienić proporcje makroskładników i zwiększyć w sałatce ilość białka i tłuszczu, a ograniczyć ilość węglowodanów, nie tylko zmniejsza się zawartość marchwi, pietruszki i groszku zielonego, ale też daje się więcej jajek i majonezu. Niestety z jabłek i ziemniaków trzeba zrezygnować, gdyż jabłka zawierają dużo węglowodanów i cukrów, a ziemniaki są wysokoskrobiowe. To najprostszy sposób na zmodyfikowanie tradycyjnego przepisu, aby uzyskać keto sałatkę jarzynową.

Do keto sałatki można dodawać stary ser, np. cheddar, który jest niskowęglowodanowym serem. Można z niego zrobić dekoracyjną warstwę na sałatce. Jednocześnie zwiększy on zwartość tłuszczu w sałatce i na jego korzyść zmieni proporcje, zmniejszając zawartość węglowodanów w porcji sałatki.

Można też dodać do niej drobno pokrojone śledzie – ten dodatek będzie idealnie nadawał się do naszego drugiego przepisu i doda keto sałatce więcej tłuszczu i białka.

Keto sałatka jarzynowa przepisfot. Keto sałatka jarzynowa przepis/ Adobe Stock, Husniyya

Keto sałatka jarzynowa – przepisy

Poniżej dwa przepisy na niskowęglowodanową sałatkę jarzynową. Pierwszy to najbardziej zbliżona do tradycyjnej keto sałatka jarzynowa, a drugi to bardziej zmodyfikowany przepis, który zawiera dodatek niskowęglowodanowych warzyw i jeszcze bardziej zmniejsza zawartość węglowodanów.

Keto sałatka jarzynowa à la klasyczna

Składniki:

  • 70 g ugotowanego selera,
  • 70 g gotowanej marchwi,
  • 70 g gotowanej pietruszki,
  • 70 g groszku konserwowego,
  • 7 dużych jaj na twardo,
  • 5 ogórków kwaszonych,
  • 25 g jasnej części pora,
  • 4 łyżki keto majonezu,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa i jaja pokrój w kosteczkę.
  2. Pora przekrój wzdłuż na pół, potem każdą z połówek wzdłuż na 3-4 części, a na koniec pokrój je drobno w poprzek.
  3. Wymieszaj w misce skrojone składniki.
  4. Dodaj majonez i przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  5. Na koniec dodaj groszek i delikatnie całość wymieszaj, żeby nie zniszczyć groszku.

W tak przygotowanej sałatce będzie ok.:

  • 782 kcal,
  • 42 g białka,
  • 25 g tłuszczu,
  • 97 g węglowodanów.

Jeśli tę keto sałatkę jarzynową podzielimy na 5 porcji, to w każdej z nich będzie:

  • 156 kcal,
  • 8,4 g białka,
  • 5 g tłuszczu,
  • 19 g węglowodanów.

To wciąż sporo węglowodanów, dlatego proponujemy mniejsze porcje. Przy 6 porcjach ilość węglowodanów w porcji będzie wynosić 16 g, przy 7 porcjach – 13 g.

Keto sałatka jarzynowa w paprycefot. Keto sałatka jarzynowa w papryce/ Adobe Stock, Macarena

Keto sałatka jarzynowa w superwersji

Składniki:

  • 300 g surowego kalafiora (patrz: kalafior na keto),
  • 200 g ugotowanego al dente brokuła,
  • 5 dużych jaj na twardo,
  • 5 ogórków kwaszonych (400 g),
  • 115 g cebuli,
  • 70 g ugotowanej marchewki,
  • 4 łyżki keto majonezu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora podziel na różyczki i pokrój dość drobno – na kawałki wielkości kostek, jakie wykroisz z pozostałych warzyw.
  2. Pokrój w kostkę podgotowanego brokuła.
  3. Jaja, marchew, ogórki i cebulę skrój w kosteczkę.
  4. Wymieszaj w misce wszystkie składniki, dodając majonez i przyprawy.
  5. Udekoruj sałatkę natką pietruszki albo podaj bardziej efektownie – powkładaj porcje sałatki do czerwonej papryki i udekoruj oliwką.

W tak przygotowanej keto sałatce jarzynowej będzie ok.:

  • 1029 kcal,
  • 30 g białka,
  • 73 g tłuszczu,
  • węglowodany 36 g.

Jeśli tę sałatkę podzielimy na 5 porcji, to w każdej z nich będzie:

  • 206 kcal,
  • 6 g białka,
  • 14,6 g tłuszczu,
  • 7,2 g węglowodanów.

Dlaczego sałatka jarzynowa nie jest keto?

Klasyczny przepis na sałatkę jarzynową (nie tę w wersji keto) zawiera: 400 g groszku konserwowego, 6 jajek ugotowanych na twardo, 3 spore marchewki 2 pietruszki, 1 nieduży seler korzeniowy, 8 kiszonych ogórków, 2 kwaskowe jabłka, 3 ziemniaki, 1 duża cebula, 4 łyżki majonezu, sól i pieprz. Przy takiej ilości składników sałatka dostarcza ok.:

  • kalorie: 5050 kcal,
  • węglowodany: 220 g.

Jeśli założymy, że ta ilość pozwala wydzielić 6 równych porcji, to w każdej z nich znajdzie się:
kalorie: 841 kcal,
węglowodany: 36,6 g.

To o wiele za dużo, aby zmieścić się w limicie 50 g węglowodanów przez cały dzień, jaki obowiązuje w diecie ketogenicznej.

Czytaj także:
Keto Wielkanoc – co można jeść, a czego unikać?
Przepis na pyszny keto żurek
Keto mazurek – 3 przepisy bez cukru

Redakcja poleca

REKLAMA