Malinowa chmurka keto to przepyszne ciasto, łączące słodki smak z kwaskowatością malin i nutką limonki. Ma też warstwy o różnej teksturze i różnej koncentracji smaków, więc jego jedzenie jest naprawdę czystą przyjemnością. Jest przy tym przyjazne diecie ketogenicznej. Jak się uprzesz i dobrze skomponujesz jadłospis, będziesz mogła pozwolić sobie nawet na 2 kawałki malinowej keto chmurki!
Spis treści:
- Malinowa chmurka keto: przepis
- Ile kalorii ma jeden kawałek malinowej keto chmurki?
- Malinowa chmurka: węglowodany
- Jaka śmietana do keto malinowej chmurki?
- Jak suszyć bezę do malinowej chmurki keto?
Malinowa chmurka keto: przepis
Składniki na bezę:
- 5 białek z jaj M lub L,
- 130 g erytrytolu w pudrze,
- 15 g mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- łyżeczka soku z limonki,
- 20 g płatków migdałowych do posypania wierzchu bezy.
Składniki na krem:
- 500 ml schłodzonej śmietany kremówki,
- 300 g serka mascarpone, także schłodzonego,
- kilka kropel ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżki erytrytolu, może być w pudrze.
Składniki na malinową galaretkę:
- 450 g malin,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 35 ml wody,
- 3 łyżeczki soku z limonki.
Składniki na ciasto:
- 170 g mąki kokosowej,
- 5 żółtek,
- 80 g schłodzonego masła,
- łyżeczka erytrytolu.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 185 stopni, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki na keto ciasto dobrze zagnieć, a następnie wyklej nim dno blaszki i wstaw do piekarnika na ok. 15 minut.
- Po upieczeniu wystudź i delikatnie wyjmij ciasto. Ponownie wyłóż blachę papierem do pieczenia i zmniejsz grzanie piekarnika do 120-130 stopni.
- Czas na keto bezę. Białka ubij z dodatkiem soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj erytrytol w pudrze, a na końcu stopniowo wmieszaj mąkę ziemniaczaną i dodaj sok z limonki. Powinna powstać jednorodna, błyszcząca masa.
- Wyłóż ją na papier do pieczenia i ukształtuj łyżka na płaską warstwę. Wstaw do piekarnika na 1,5-2 godziny. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezę do całkowitego wystudzenia.
- Wyjmij bezę z piekarnika i odłóż na noc, żeby jeszcze podeschła.
- Maliny zmiksuj, wlej do garnuszka i zacznij podgrzewać.
- Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i dodaj do malin razem z sokiem z limonki. Bardzo dobrze wymieszaj.
- Wyjmij blat z bezy z formy, a włóż do niej blat z ciasta.
- Wylej na nie galaretkę z malin, rozprowadź cienką warstwą, wystudź i wstaw do lodówki na czas potrzebny, aby galaretka się zestaliła (ok. 2 godziny).
- Ubij śmietanę, a następnie wmieszaj w nią (już bez ubijania) serek mascarpone oraz erytrytol i ekstrakt waniliowy.
- Wyłóż krem na galaretkę, wyrównaj, a na wierzchu połóż blat z bezy.
- Przed podaniem obsyp wierzch bezy płatkami migdałowymi.
fot. Malinowa chmurka keto kcal/ Adobe Stock, agneskantaruk
Ile kalorii ma jeden kawałek malinowej keto chmurki?
Najpierw policzmy kaloryczność całego przepisu:
- beza – 278 kcal,
- krem – 2747 kcal,
- galaretka malinowa – 243 kcal,
- ciasto – 1450 kcal.
Sumując, cała malinowa chmurka keto dostarczy 4718 kcal. Jeśli ciasto podzielimy na 18 kawałków, w każdym z nich będzie: 262 kcal.
Malinowa chmurka: węglowodany
Policzmy ile węglowodanów znajduje się w całym cieście:
- beza – 20 g węglowodanów,
- krem – 18 g węglowodanów,
- galaretka malinowa – 57 g węglowodanów,
- ciasto – 34 g węglowodanów.
Zatem przy podziale ciasta na 18 kawałków w każdym z nich znajdzie się 7,1 g węglowodanów.
Jaka śmietana do keto malinowej chmurki?
Konieczne jest użycie śmietany kremówki, czyli o zawartości 36% tłuszczu. Po pierwsze dlatego, że daje się ją ubijać bez żadnych sztucznych dodatków. Po drugie – to składnik przyjazny diecie keto, gdyż zawiera dużo tłuszczu i relatywnie mało węglowodanów.
Nie można zastąpić w malinowej chmurce keto śmietany kremówki lżejszą śmietaną czy mlekiem. Konieczne wtedy byłoby dodanie specjalnego fiksu do ubijania, który zawiera bardzo często glukozę i skrobię, a obu tych składników na diecie keto trzeba unikać. W dodatku zawartość tłuszczu w przepisie by znacząco spadła, a to sprawiłoby, że malinowa chmurka keto nie byłaby już tak przyjazna diecie ketogenicznej.
Jak suszyć bezę do malinowej chmurki keto?
Suszenie bezy do malinowej chmurki keto odbywa się dwuetapowo. Pierwszy etap przebiega w piekarniku. Tam nie tylko piana z białek zapieka się, zyskując bardziej stałą konsystencję, ale już pozbywa się części wody. Niestety samo pieczenie zwykle nie wystarcza, żeby uzyskać sztywny, kruchy blat bezowy.
Dlatego konieczne jest dosuszenie go przez noc lub nawet dobę poza piekarnikiem. Warto wtedy blat ustawić wraz z blachą w ciepłym, przewiewnym miejscu. W sytuacji awaryjnej można go na koniec dosuszyć w piekarniku ustawionym na 40 stopni z termoobiegiem i pozostawić drzwiczki piekarnika uchylone. Wtedy wystarczy zwykle 30-40 minut.
Przed wyjęciem bezowego blatu z formy najlepiej go wystudzić – zimny jest jeszcze sztywniejszy, więc ryzyko jego połamania jest mniejsze.
Czytaj także:
Jak przygotować keto deser z mascarpone – 3 przepisy
4 pomysły na keto deser z twarogu
Kawowa keto pianka: tylko 3 składniki a tyle smaku!