Dieta kopenhaska - zasady, jadłospis, efekty i opinie

dieta kopenhaska fot. Adobe Stock, xander21
Dieta kopenhaska to restrykcyjna, 13-dniowa dieta odchudzająca. Jadłospis bazuje na mięsie, jajkach, kawie i szpinaku. Dzięki diecie kopenhaskiej osiągniesz szybkie efekty, ale przygotuj się na skutki uboczne w postaci osłabienia.
Agata Bernaciak / 18.08.2021 11:00
dieta kopenhaska fot. Adobe Stock, xander21

Dieta kopenhaska zwana też często dietą 13-dniową pozwala na szybkie schudnięcie, ale niesie też za sobą skutki uboczne. Zasady  diecie kopenhaskiej są sztywne, ale przez zadowalające efekty jest to jedna z najpopularniejszych diet odchudzających.

Spis treści:

  1. Zasady diety kopenhaskiej
  2. Dieta kopenhaska jadłospis na 13 dni
  3. Jak zakończyć dietę kopenhaską?
  4. Efekty diety 13 dniowej
  5. Opinie o diecie kopenhaskiej
  6. Przeciwwskazania do stosowania

Zasady diety kopenhaskiej

Dieta kopenhaska jest jedną z najbardziej niedoborowych i niskokalorycznych diet (400-800 kcal/dobę). Ten sposób odchudzania trwa dokładnie 13 dni, dlatego nazywany jest dietą 13-dniową. Niska kaloryczność łączy się z dużymi restrykcjami związanymi z wyborem produktów. Autorzy podkreślają, że diety kopenhaskiej nie należy stosować częściej niż raz na 2 lata.

1. W ciągu dnia jedz wyłącznie produkty z jadłospisu

Zasady diety kopenhaskiej są restrykcyjne. Jadłospis diety kopenhaskiej dokładnie określa, co masz zjeść. Dzień zaczynasz od kawy z kostką cukru. Pozostałe składniki diety to głównie:

  • chude, gotowane mięso,
  • jajka na twardo,
  • szpinak,
  • sałata,
  • inne warzywa.

Od czasu do czasu jesz również produkty mleczne, zbożowe i owoce, ale tylko w niewielkich ilościach.

2. Pij minimum 2 litry niegazowanej wody dziennie

Woda wypełni żołądek i częściowo stłumi głód, ale też poprawi trawienie. Możesz do niej dodać plasterki cytryny. Dozwolone jest również picie nieograniczonych ilości zielonej herbaty (bez cukru!).

3. Nie pozwalaj sobie na odstępstwa!

Absolutnie nie wolno podjadać między posiłkami, nawet batonik czy lampka wina zniweczą cały efekt. Nie zwiększaj zalecanych porcji, nie możesz zjeść dwóch kromek pieczywa zamiast jednej. Zabronione jest też żucie gumy oraz stosowanie soli. Można lekko doprawiać dania ziołami (mieszanki ziołowe z dodatkiem soli i innych substancji są niedozwolone).

4. Dietę kopenhaską stosuj dokładnie przez 13 dni!

Ani dnia krócej, ani dnia dłużej! W przeciwnym razie albo nie przyniesie spodziewanych efektów, albo odbije się na twoim zdrowiu (może doprowadzić do osłabienia organizmu).

5. W czasie diety 13 dniowej unikaj sportu!

Dieta kopenhaska dostarcza bardzo mało kalorii (energii). Stosując ją, będziesz osłabiona. Szybko odczujesz efekty uboczne niskokalorycznej diety. Z tego powodu, na okres 2 tygodni całkowicie zrezygnuj ze sportu!

Dieta kopenhaska - jadłospis na 13 dni

Zapoznaj się z jadłospisem diety kopenhaskiej i sama oceń, czy jesteś w stanie ją stosować. Jeśli zdecydujesz, że to dla ciebie zbyt dużo, koniecznie przetestuj zdrowszy jadłospis diety kopenhaskiej.

Dzień 1. i 8.

  • Śniadanie: kubek kawy, kostka cukru
  • II śniadanie: 2 jajka na twardo, gotowany szpinak, pomidor
  • Obiad: duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną

Dzień 2. i 9.

  • Śniadanie: kubek kawy, kostka cukru
  • II śniadanie: duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną
  • Obiad: plaster szynki, 2–3 szklanki jogurtu naturalnego

Dzień 3. i 10.

  • Śniadanie: kubek kawy, kostka cukru, grzanka
  • II śniadanie: gotowany szpinak, świeży owoc, pomidor
  • Obiad: plaster szynki, 2 gotowane jajka, sałata z olejem i cytryną

Dzień 4. i 11.

  • Śniadanie: kubek kawy, kostka cukru
  • II śniadanie: tarta marchewka, jajko na twardo, twarożek naturalny
  • Obiad: sałatka owocowa, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego

Dzień 5. i 12.

  • Śniadanie: duża tarta marchew z cytryną
  • II śniadanie: duża chuda ryba
  • Obiad: befsztyk, sałata i brokuły

Dzień 6. i 13.

  • Śniadanie: kubek czarnej kawy, kostka cukru
  • II śniadanie: kurczak, sałata z olejem i cytryną
  • Obiad: 2 jajka na twardo, duża marchewka

Dzień 7. 

  • Śniadanie: kubek herbaty bez cukru
  • II śniadanie: chude grillowane mięso
  • Obiad: NIC

Jak zakończyć dietę kopenhaską?

Wychodzenie z diety kopenhaskiej jest równie ważne, co prawidłowe przeprowadzenie diety. Szybki powrót do starych nawyków żywieniowych (słodycze, słodkie napoje, przekąski między posiłkami, tłuste potrawy), gwarantuje powrót do masy ciała sprzed diety, czasem nawet z nadwyżką.

Szczególną uwagę przywiązuj do posiłków w pierwszych dniach po zakończeniu diety. Przez najbliższe dni i tygodnie, wartość kaloryczna codziennego menu nie powinna przekraczać 1000 kcal, a posiłki powinny być lekkostrawne. Możesz zastosować dietę 1000 kcal. Stopniowo zwiększaj kaloryczność, ale nie jedz cukru prostego, białej mąki i tłustych dań.

Dieta kopenhaska jadłospisfot. Adobe Stock, sakura

Efekty diety kopenhaskiej

Dieta kopenhaska powoduje szybki spadek masy ciała w ciągu 13 dni. Twoja masa ciała może obniżyć się nawet o 7 do 10 kg! Niestety spadek ten następuje przede wszystkim poprzez odwodnienie i utratę masy mięśniowej, nie zaś spalenie tkanki tłuszczowej. Dodatkowo znaczne ograniczenie wartości kalorycznej skutkuje zwolnieniem tempa przemiany materii. Efekty stosowania diety kopenhaskiej są błyskawiczne, ale bardzo nietrwałe. Po zakończeniu szybko występuje efekt jo-jo. 

Gdy skończysz się odchudzać, przez miesiąc zażywaj preparaty witaminowe, aby uzupełnić niedobory składników pokarmowych. Jedz też duże ilości świeżych owoców i warzyw.

Opinie o diecie kopenhaskiej

Opinie na temat diety kopenhaskiej są skrajne. Jedni polecają ją jako błyskawiczną metodę na szybkie odchudzanie, inni podkreślają groźne skutki uboczne i fatalne samopoczucie w czasie stosowania. 

Posłuchaj opinii dietetyka!

Audio opinia dietetyka mgr Sylwii Leszczyńskiej

 

 

Przeciwwskazania do stosowania diety kopenhaskiej

To dieta wyłącznie dla zdrowych ludzi o wyraźnej nadwadze. Jeśli twoje BMI mieści się w normie, ale nie jesteś zadowolona ze swojego wyglądu, raczej się na nią nie porywaj. Nie stosuj jej również w okresach wytężonej pracy, egzaminów, ważnych wydarzeń życiowych.

Podczas stosowania diety kopenhaskiej możesz mieć problemy z koncentracją, bóle głowy, obniżony nastrój. Niektórym zdarzają się omdlenia. Dieta kopenhaska jest absolutnie zakazana dla dorastającej młodzieży, osób aktywnych fizycznie oraz osób z problemami zdrowotnymi. Do silnych przeciwwskazań należą:

Cukrzyca a dieta kopenhaska

Chorzy na cukrzycę muszą unikać gwałtownych skoków stężenia glukozy we krwi. Długie odstępy między posiłkami sprzyjają gwałtownym spadkom poziomu cukru. Jeśli twoje wyniki badań krwi wykazały choćby drobne odstępstwo od normy, zrezygnuj z tej diety.

Choroby układu krążenia i miażdżyca a dieta kopenhaska

Osoby z problemami sercowymi powinny unikać diety kopenhaskiej, ze względu na duże ilości cholesteroluW tej diecie niemal codziennie je się jajka. Nie dostarcza się też wystarczająco cennych antyoksydantów. Jeśli masz miażdżycę i/lub podwyższony poziom cholesterolu, nie powinnaś stosować diety kopenhaskiej.

Choroby nerek a dieta kopenhaska

Nadmierna ilość białka może powodować wzrost stężenia mocznika i kreatyniny. To z kolei może prowadzić do niewydolności nerek.

Problemy z zaparciami na diecie kopenhaskiej

Małe ilości jedzenia sprawiają, że organizm stara się je maksymalnie wykorzystać i niewiele wydala. Dieta kopenhaska ogranicza też zdrowe węglowodany i błonnik. Mogą cię męczyć zaparcia!

Dieta kopenhaska a ryzyko osteoporozy

Mało nabiału oznacza ograniczone ilości wapnia. Jeśli stwierdzono u ciebie obniżoną gęstość mineralną kości, powinnaś zrezygnować z diety 13-dniowej.

Treść artykułu pierwotnie opublikowana 5.07.2010.

Wszystko, czego potrzebujesz, żeby przygotować zdrowe posiłki, znajdziesz w sklepach Frisco. Wykorzystaj kod rabatowy Frisco, aby za zakupy zapłacić mniej!

Czytaj także:
Jak przestać jeść słodycze? Sprawdzone porady i jadłospis na cukrowy odwyk
Fleksitarianizm, czyli elastyczna dieta wegetariańska. Zasady, zalety i wpływ na zdrowie
Dietetyczne śniadania - proste przepisy i pomysły na szybkie fit śniadanie

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Sylwia Leszczyńska
mgr
Sylwia Leszczyńska
dietetyk
Dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE),  właścicielka „Sanvita” – Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej, redaktor prowadząca czasopisma Współczesna Dietetyka. Autorka książki „Dieta dla płodności”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób dzieci i dorosłych oraz zaburzeń odżywiania.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA