3 przepisy mojej sąsiadki na keto rafaello. Sprawdzone pomysły na kulki, pudding i tort keto rafello

keto rafaello fot. Adobe Stock, mim
Keto rafaello to niskowęglowodanowe odpowiedniki deserów o tym smaku. Wykorzystanie niskowęglowodanowych zamienników pozwala znacznie zmniejszyć zawartość węglowodanów i cukrów. W porównaniu do oryginału kulka keto rafaello dostarczy ponad 2 razy mniej cukru, a w przypadku keto tortu rafello różnica w zawartości węglowodanów jest aż 10-krotna: 6 g kontra ok. 66 g węglowodanów w porcji.
Ewa Cwil / 22.03.2024 12:55
keto rafaello fot. Adobe Stock, mim

Keto rafaello to naprawdę udana modyfikacja popularnego deseru. Smakuje doskonale, a przy tym nie dostarcza dużych ilości węgli, a przede wszystkim cukru. To sprawia, że w czasie diety ketogenicznej, nie trzeba sobie odmawiać charakterystycznego smaku, który jest mieszanką wanilii, kokosa i migdałów. Koniecznie wypróbuj nasze sprawdzone przepisy.

Spis treści:

  1. Keto rafaello z mascarpone
  2. Keto tort rafaello
  3. Keto pudding rafaello

Keto rafaello z mascarpone

W tym przepisie na keto rafaello z mascarpone jest 1055 kcal, 38,3 g węgli, 21,1 g cukru, co daje w 1 porcji (przy 12 porcjach) – 87 kcal, 3,1 g węglowodanów i 1,8 g cukru*. W dodatku nie trzeba nic piec, a przygotowanie masy i lepienie kulek zajmie jedynie 10-15 minut. Potem trzeba keto deser z mascarpone schłodzić w lodówce i w sumie w godzinę keto rafaello będzie gotowe.

Składniki:

  • 80 g keto białej czekolady,
  • 70 g serka mascarpone,
  • 140 g tłustego twarogu,
  • 10 g masła,
  • 12 migdałów bez skórki,
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 25 g wiórki kokosowe do obtoczenia kuleczek.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku umieść masło i wkrusz do niego keto białą czekoladę. Rozpuść na bardzo małym ogniu, mieszając.
  2. Włóż do miski serek mascarpone, twaróg i dodaj aromat. Ugnieć całość widelcem.
  3. Dodaj do masy serowej rozpuszczoną czekoladę i całość ugnieć widelcem najdokładniej, jak się da.
  4. Formuj z masy kulki, umieszczając w każdej z nich migdał, a następnie obtaczaj je w wiórkach kokosowych.
  5. Wstaw na 30-40 minut lodówki. Gotowe.

*Obliczono uwzględniając wartości odżywcze białej czekolady Torras ze stewią.

Keto rafaello z mascarponefot. Keto rafaello z mascarpone/ Adobe Stock, olinchuk

Keto tort rafaello

W całym keto cieście jest 2658 kcal, 81 g węglowodanów, 28,3 g cukru. Jeśli torcik podzielisz na 12 kawałków, w każdym z nich będzie ok.: 221 kcal, 6,75 g węglowodanów i  2,35 g cukru. Torcik możesz udekorować migdałami lub kulkami keto rafaello.

Składniki na ciasto:

  • 80 g wiórków kokosowych,
  • 50 g mąki migdałowej,
  • 220 g jogurtu naturalnego,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki mielonej babki płesznik,
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 3 łyżki erytrytolu,
  • szczypta soli.

Składniki na krem:

  • 300 ml śmietany kremówki,
  • 30-35 migdałów,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 2 jaja,
  • 6 łyżek erytrytolu,
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 1 g gumy ksantanowej.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Wymieszaj w misce mąkę migdałową z wiórkami kokosowymi, babką płesznik, proszkiem do pieczenia, keto słodzikiem i szczyptą soli.
  3. Wybij jaja do dużej miski i bardzo miksuj na wysokich obrotach przez 3 minuty.
  4. Dodaj do masy jajecznej jogurt grecki oraz aromat. Zmiksuj na gładką masę.
  5. Dodawaj po trochu mieszankę suchych składników, cały czas mieszając.
  6. Przełóż masę do okrągłej foremki (średnica ok. 16 cm) wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Rozprowadź szpatułką i wygładź wierzch.
  7. Wstaw ciasto do piekarnika na ok. 50 minut.
  8. Upieczone ciasto (wyraźnie rumiane) wyjmij i ostudź.
  9. Następnie przekrój w poprzek, aby uzyskać 3 blaty ciasta.
  10. Umieść w garnku śmietanę i wybij do niej jaja. Garnek postaw na małym ogniu i podgrzewaj (ok. 6 minut), cały czas mieszając trzepaczką, aby jaja wymieszały się ze śmietaną, a całość nieco zgęstniała. Ostudź i wstaw do lodówki aż całość wyraźnie zgęstnieje (ok. 20-30 minut).
  11. Dodaj do masy śmietanowo-jajecznej słodzik, aromat waniliowy i całość zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
  12. Dodaj masło i ponownie zmiksuj, aż całość się połączy.
  13. Migdały pokrusz lub posiekaj na niezbyt drobne kawałki.
  14. Pierwszy blat ciasta umieść na dnie foremki, w której upiekłaś ciasto. Wyłóż na blat ok. 1/3 kremu i dokładnie rozprowadź szpatułką. Równomiernie rozsyp na kremie ½ pokruszonych migdałów. Na migdałach połóż drugi blat ciast i delikatnie podociskaj.
  15. Na drugi blat wyłóż ½ pozostałego kremu. Rozprowadź krem równomiernie, posyp migdałami i połóż trzeci blat. Lekko podociskaj. Wstaw do lodówki na 8 godzin.
  16. Resztą kremu wysmaruj cienko wierzch ciasta i boki. Obsyp je wiórkami kokosowymi. Gotowe.

Torcik keto rafaellofot. Torcik keto rafaello/ Adobe Stock, Guys Who Shoot

Keto pudding rafaello

Przepis  zawiera składniki na 1 porcję, w której będzie 226 kcal, 11,6 g węglowodanów i 3,9 g cukrów*. Deser można udekorować migdałem lub kulką keto rafaello.

Składniki:

  • 150 ml „mleka” migdałowego,
  • 40 g jogurtu greckiego,
  • 10 g nasion chia (1,5 płaskiej łyżki),
  • 2 łyżki erytrytolu,
  • 5-6 kropel aromatu waniliowego,
  • 6 g wiórków kokosowych (łyżka),
  • 10 g izolatu białka,
  • 10 g keto białej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki poza keto czekoladą i odrobiną wiórków kokosowych włóż do miski i dokładnie połącz, używając trzepaczki.
  2. Przelej do szklanki, wierzch zabezpiecz folią i wstaw do lodówki na noc.
  3. Wyjmij pudding z lodówki i zdejmij folię.
  4. Keto białą czekoladę rozpuść, a następnie wylej na pudding i rozprowadź łyżeczką. Wstaw do lodówki, aby czekolada stężała.
  5. Posyp wierzch wiórkami kokosowymi.

*Obliczono uwzględniając wartości odżywcze białej czekolady Torras ze stewią.

Pudding keto rafaellofot. Pudding keto rafaello/ Adobe Stock, Pixel-Shot

Czytaj także:
Przepis na pyzną kawową keto piankę
3 przepisy na keto mus czekoladowy
Jak przygotować keto monte?
 

Redakcja poleca

REKLAMA