Keto rafaello to naprawdę udana modyfikacja popularnego deseru. Smakuje doskonale, a przy tym nie dostarcza dużych ilości węgli, a przede wszystkim cukru. To sprawia, że w czasie diety ketogenicznej, nie trzeba sobie odmawiać charakterystycznego smaku, który jest mieszanką wanilii, kokosa i migdałów. Koniecznie wypróbuj nasze sprawdzone przepisy.
Spis treści:
Keto rafaello z mascarpone
W tym przepisie na keto rafaello z mascarpone jest 1055 kcal, 38,3 g węgli, 21,1 g cukru, co daje w 1 porcji (przy 12 porcjach) – 87 kcal, 3,1 g węglowodanów i 1,8 g cukru*. W dodatku nie trzeba nic piec, a przygotowanie masy i lepienie kulek zajmie jedynie 10-15 minut. Potem trzeba keto deser z mascarpone schłodzić w lodówce i w sumie w godzinę keto rafaello będzie gotowe.
Składniki:
- 80 g keto białej czekolady,
- 70 g serka mascarpone,
- 140 g tłustego twarogu,
- 10 g masła,
- 12 migdałów bez skórki,
- pół łyżeczki aromatu waniliowego,
- 25 g wiórki kokosowe do obtoczenia kuleczek.
Sposób przygotowania:
- W rondelku umieść masło i wkrusz do niego keto białą czekoladę. Rozpuść na bardzo małym ogniu, mieszając.
- Włóż do miski serek mascarpone, twaróg i dodaj aromat. Ugnieć całość widelcem.
- Dodaj do masy serowej rozpuszczoną czekoladę i całość ugnieć widelcem najdokładniej, jak się da.
- Formuj z masy kulki, umieszczając w każdej z nich migdał, a następnie obtaczaj je w wiórkach kokosowych.
- Wstaw na 30-40 minut lodówki. Gotowe.
*Obliczono uwzględniając wartości odżywcze białej czekolady Torras ze stewią.
fot. Keto rafaello z mascarpone/ Adobe Stock, olinchuk
Keto tort rafaello
W całym keto cieście jest 2658 kcal, 81 g węglowodanów, 28,3 g cukru. Jeśli torcik podzielisz na 12 kawałków, w każdym z nich będzie ok.: 221 kcal, 6,75 g węglowodanów i 2,35 g cukru. Torcik możesz udekorować migdałami lub kulkami keto rafaello.
Składniki na ciasto:
- 80 g wiórków kokosowych,
- 50 g mąki migdałowej,
- 220 g jogurtu naturalnego,
- 2 jaja,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki mielonej babki płesznik,
- pół łyżeczki aromatu waniliowego,
- 3 łyżki erytrytolu,
- szczypta soli.
Składniki na krem:
- 300 ml śmietany kremówki,
- 30-35 migdałów,
- 50 g miękkiego masła,
- 2 jaja,
- 6 łyżek erytrytolu,
- pół łyżeczki aromatu waniliowego,
- 1 g gumy ksantanowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wymieszaj w misce mąkę migdałową z wiórkami kokosowymi, babką płesznik, proszkiem do pieczenia, keto słodzikiem i szczyptą soli.
- Wybij jaja do dużej miski i bardzo miksuj na wysokich obrotach przez 3 minuty.
- Dodaj do masy jajecznej jogurt grecki oraz aromat. Zmiksuj na gładką masę.
- Dodawaj po trochu mieszankę suchych składników, cały czas mieszając.
- Przełóż masę do okrągłej foremki (średnica ok. 16 cm) wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Rozprowadź szpatułką i wygładź wierzch.
- Wstaw ciasto do piekarnika na ok. 50 minut.
- Upieczone ciasto (wyraźnie rumiane) wyjmij i ostudź.
- Następnie przekrój w poprzek, aby uzyskać 3 blaty ciasta.
- Umieść w garnku śmietanę i wybij do niej jaja. Garnek postaw na małym ogniu i podgrzewaj (ok. 6 minut), cały czas mieszając trzepaczką, aby jaja wymieszały się ze śmietaną, a całość nieco zgęstniała. Ostudź i wstaw do lodówki aż całość wyraźnie zgęstnieje (ok. 20-30 minut).
- Dodaj do masy śmietanowo-jajecznej słodzik, aromat waniliowy i całość zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
- Dodaj masło i ponownie zmiksuj, aż całość się połączy.
- Migdały pokrusz lub posiekaj na niezbyt drobne kawałki.
- Pierwszy blat ciasta umieść na dnie foremki, w której upiekłaś ciasto. Wyłóż na blat ok. 1/3 kremu i dokładnie rozprowadź szpatułką. Równomiernie rozsyp na kremie ½ pokruszonych migdałów. Na migdałach połóż drugi blat ciast i delikatnie podociskaj.
- Na drugi blat wyłóż ½ pozostałego kremu. Rozprowadź krem równomiernie, posyp migdałami i połóż trzeci blat. Lekko podociskaj. Wstaw do lodówki na 8 godzin.
- Resztą kremu wysmaruj cienko wierzch ciasta i boki. Obsyp je wiórkami kokosowymi. Gotowe.
fot. Torcik keto rafaello/ Adobe Stock, Guys Who Shoot
Keto pudding rafaello
Przepis zawiera składniki na 1 porcję, w której będzie 226 kcal, 11,6 g węglowodanów i 3,9 g cukrów*. Deser można udekorować migdałem lub kulką keto rafaello.
Składniki:
- 150 ml „mleka” migdałowego,
- 40 g jogurtu greckiego,
- 10 g nasion chia (1,5 płaskiej łyżki),
- 2 łyżki erytrytolu,
- 5-6 kropel aromatu waniliowego,
- 6 g wiórków kokosowych (łyżka),
- 10 g izolatu białka,
- 10 g keto białej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki poza keto czekoladą i odrobiną wiórków kokosowych włóż do miski i dokładnie połącz, używając trzepaczki.
- Przelej do szklanki, wierzch zabezpiecz folią i wstaw do lodówki na noc.
- Wyjmij pudding z lodówki i zdejmij folię.
- Keto białą czekoladę rozpuść, a następnie wylej na pudding i rozprowadź łyżeczką. Wstaw do lodówki, aby czekolada stężała.
- Posyp wierzch wiórkami kokosowymi.
*Obliczono uwzględniając wartości odżywcze białej czekolady Torras ze stewią.
fot. Pudding keto rafaello/ Adobe Stock, Pixel-Shot
Czytaj także:
Przepis na pyzną kawową keto piankę
3 przepisy na keto mus czekoladowy
Jak przygotować keto monte?