Keto babka to niskowęglowodanowa alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Przepisy na keto babkę wielkanocną i nie tylko

Keto babka fot. Adobe Stock, LIGHTFIELD STUDIOS.
Keto babka to proste niskowęglowodanowe ciasto, które dostarcza w porcji od 0,8 do 1,4 g cukrów. Można je przygotować w różnych wersjach smakowych – cytrynową, migdałową, waniliową, czekoladową. Keto babka wielkanocna raczej powinna być cytrynowa, wtedy będzie bardzo bliskim odpowiednikiem tej tradycyjnej. Jednak keto babki można piec na różne okazje, a wtedy warto poeksperymentować z innymi smakami.
Ewa Cwil / 21.03.2024 05:20
Keto babka fot. Adobe Stock, LIGHTFIELD STUDIOS.

Keto babka wielkanocna? Dlaczego nie! W końcu może być nawet cała keto Wielkanoc! Niskowęglowodanowa babka będzie wyglądała niemal identycznie jak wypiek tradycyjny, ale dostarczy znikomą w porównaniu z nim ilości węglowodanów i cukrów. Dlatego bez najmniejszego problemu, będąc na diecie ketogenicznej, będzie można pozwolić sobie na więcej niż 1 porcję takiego keto ciasta. Smacznego!

Spis treści:

  1. Keto babka cytrynowa
  2. Keto babka piaskowa
  3. Keto babka czekoladowa

Keto babka cytrynowa

Oto babka migdałowa keto o smaku cytrynowym. Jej ważnym składnikiem jest serek mascarpone. Postaraj się, aby przed rozpoczęciem prac, wszystkie składniki miały podobną temperaturę (np. wyjmij wcześniej jaja z lodówki). To zmniejszy ryzyko zakalca.

Składniki:

  • 90 g mąki migdałowej,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 6 jaj M,
  • 50 g masła,
  • 45-55 g erytrytolu,
  • 35-40 g budyniu waniliowego bez cukru,
  • sok z 1 sporej cytryny,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni lub 150 z termoobiegiem.
  2. Rozpuść masło (nie przegrzewaj go) i wmieszaj do niego serek mascarpone, cały czas podgrzewając na malutkim ogniu. Po powstaniu jednolitej masy zdejmij z ognia.
  3. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij i wmieszaj w pianę erytrytol.
  4. Następnie w białkową masę wmieszaj dokładnie żółtka.
  5. Stopniowo dodawaj do masy mąkę migdałową, budyń waniliowy, proszek do pieczenia, cały czas delikatnie mieszając.
  6. Na końcu wmieszaj masę serową.
  7. Przelej masę do dokładnie natłuszczonej i obsypanej mąką migdałową średniej formy na babkę lub płaskiej blachy (15 x 15 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 25-35 minut do zrumienienia się wierzchu ciasta.
  9. Wyjmij, ostudź i polej keto lukrem.

Ta keto babka z mąki migdałowej dostarcza w całym przepisie: ok. 2516 kcal, 106 g węglowodanów, w tym 11 g cukrów. Jeśli podzielisz ją na 8 porcji, w każdej z nich będzie ok.:  314 kcal, 13 g węglowodanów, w tym 1,4 g cukrów.

Keto babka wielkanocna cytrynowafot. Keto babka wielkanocna cytrynowa/ Adobe Stock, weyo

Keto babka piaskowa

To chyba najbardziej keto babka wielkanocna spośród naszych przepisów. Ma najbardziej zbliżony smak i konsystencję do tradycyjnej babki piaskowe tak często stawianej na wielkanocnym stole.

Składniki:

  • 100 g mąki łubinowej,
  • 90 g izolatu białka,
  • 3 jaja M,
  • 250 g śmietany kremówki,
  • 80 g erytrytolu,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • łyżka skórki otartej z cytryny,
  • 4-5 kropli aromatu cytrynowego.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170-175 stopni.
  2. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka, wmieszaj żółtka i erytrytol.
  3. Wmiksuj śmietanę do masy jajecznej.
  4. Wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodawaj je po trochu do masy, cały czas miksując na niewielkich obrotach.
  5. Na koniec wmieszaj skórkę z cytryny i aromat cytrynowy.
  6. Formę na babkę wysmaruj dokładnie masłem i oprósz dodatkową porcją mąki.
  7. Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika na ok. 45 minut.
  8. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim keto babkę na 15 minut, później uchyl drzwiczki i jeszcze poczekaj 10 minut. Następnie wyjmij ciasto i ostudź.
  9. Po wyjęciu babki z formy (i ewentualnym wyrównaniu spodu) możesz udekorować ją keto lukrem i posypać dla dekoracji np. odrobiną dodatkowej skórki cytrynowej czy limonkowej.

Ta keto babka wielkanocna dostarcza w całym przepisie: ok. 1652 kcal, 73 g węglowodanów, w tym 9 g cukrów. Jeśli podzielisz ją na 8 porcji, w każdej z nich będzie ok.:  206 kcal, 9 g węglowodanów, w tym niewiele ponad 1 g cukrów.

Keto babka wielkanocna piaskowafot. Keto babka wielkanocna piaskowa/ Adobe Stock, Anastasia Izofatova

Keto babka czekoladowa

Babka z mąki kokosowej keto o smaku czekoladowym to mniej typowy wypiek na Wielkanoc, ale z pewnością sprawdzi się na każdą inną okazję. Można ją polać gorzką czekoladą lub oprószyć pudrem z erytrytolu, a będzie wyglądać bardzo apetycznie.

Składniki:

  • 45 g mąki kokosowej,
  • 15-20 g gorzkiego kakao,
  • 6 jaj M,
  • 50 g keto majonezu,
  • ¾ łyżki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki erytrytolu,
  • 1,5 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170-175 stopni.
  2. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki.
  3. Jaja wybij, oddzielają żółtka od białek, a białka od razu wlewaj do sporej miski.
  4. Ubij białka, a następnie wmieszaj w nie żółtka, a potem majonez.
  5. Stopniowo dodawaj mieszankę suchych składników, cały czas mieszając. Na koniec wmieszaj sok z cytryny.
  6. Przelej ciasto do natłuszczonej i obsypanej mąka kokosową foremki.
  7. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut (piecz do suchego patyczka).
  8. Wyjmij keto babkę z piekarnika, ostudź, wyjmij z foremki. Możesz polać keto lukrem.

Ta keto babka czekoladowa dostarcza w całym przepisie: ok. 1313 kcal, 19 g węglowodanów, w tym 6 g cukrów. Jeśli podzielisz ją na 8 porcji, w każdej z nich będzie ok.: 164 kcal, 2 g węglowodanów, w tym 0,8 g cukrów.

Keto babka czekoladowafot. Keto babka czekoladowa/ Adobe Stock, dusiowa

Czytaj także:
3 przepisy na pyszne keto mazurki
Jak przygotować keto żurek?
Propozycje na szybkie keto ciasto – wystarczy 45 minut z pieczeniem!

Redakcja poleca

REKLAMA