Keto babka wielkanocna? Dlaczego nie! W końcu może być nawet cała keto Wielkanoc! Niskowęglowodanowa babka będzie wyglądała niemal identycznie jak wypiek tradycyjny, ale dostarczy znikomą w porównaniu z nim ilości węglowodanów i cukrów. Dlatego bez najmniejszego problemu, będąc na diecie ketogenicznej, będzie można pozwolić sobie na więcej niż 1 porcję takiego keto ciasta. Smacznego!
Spis treści:
Keto babka cytrynowa
Oto babka migdałowa keto o smaku cytrynowym. Jej ważnym składnikiem jest serek mascarpone. Postaraj się, aby przed rozpoczęciem prac, wszystkie składniki miały podobną temperaturę (np. wyjmij wcześniej jaja z lodówki). To zmniejszy ryzyko zakalca.
Składniki:
- 90 g mąki migdałowej,
- 200 g serka mascarpone,
- 6 jaj M,
- 50 g masła,
- 45-55 g erytrytolu,
- 35-40 g budyniu waniliowego bez cukru,
- sok z 1 sporej cytryny,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni lub 150 z termoobiegiem.
- Rozpuść masło (nie przegrzewaj go) i wmieszaj do niego serek mascarpone, cały czas podgrzewając na malutkim ogniu. Po powstaniu jednolitej masy zdejmij z ognia.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij i wmieszaj w pianę erytrytol.
- Następnie w białkową masę wmieszaj dokładnie żółtka.
- Stopniowo dodawaj do masy mąkę migdałową, budyń waniliowy, proszek do pieczenia, cały czas delikatnie mieszając.
- Na końcu wmieszaj masę serową.
- Przelej masę do dokładnie natłuszczonej i obsypanej mąką migdałową średniej formy na babkę lub płaskiej blachy (15 x 15 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 25-35 minut do zrumienienia się wierzchu ciasta.
- Wyjmij, ostudź i polej keto lukrem.
Ta keto babka z mąki migdałowej dostarcza w całym przepisie: ok. 2516 kcal, 106 g węglowodanów, w tym 11 g cukrów. Jeśli podzielisz ją na 8 porcji, w każdej z nich będzie ok.: 314 kcal, 13 g węglowodanów, w tym 1,4 g cukrów.
fot. Keto babka wielkanocna cytrynowa/ Adobe Stock, weyo
Keto babka piaskowa
To chyba najbardziej keto babka wielkanocna spośród naszych przepisów. Ma najbardziej zbliżony smak i konsystencję do tradycyjnej babki piaskowe tak często stawianej na wielkanocnym stole.
Składniki:
- 100 g mąki łubinowej,
- 90 g izolatu białka,
- 3 jaja M,
- 250 g śmietany kremówki,
- 80 g erytrytolu,
- łyżka proszku do pieczenia,
- łyżka skórki otartej z cytryny,
- 4-5 kropli aromatu cytrynowego.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 170-175 stopni.
- Oddziel białka od żółtek. Ubij białka, wmieszaj żółtka i erytrytol.
- Wmiksuj śmietanę do masy jajecznej.
- Wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodawaj je po trochu do masy, cały czas miksując na niewielkich obrotach.
- Na koniec wmieszaj skórkę z cytryny i aromat cytrynowy.
- Formę na babkę wysmaruj dokładnie masłem i oprósz dodatkową porcją mąki.
- Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika na ok. 45 minut.
- Wyłącz piekarnik i zostaw w nim keto babkę na 15 minut, później uchyl drzwiczki i jeszcze poczekaj 10 minut. Następnie wyjmij ciasto i ostudź.
- Po wyjęciu babki z formy (i ewentualnym wyrównaniu spodu) możesz udekorować ją keto lukrem i posypać dla dekoracji np. odrobiną dodatkowej skórki cytrynowej czy limonkowej.
Ta keto babka wielkanocna dostarcza w całym przepisie: ok. 1652 kcal, 73 g węglowodanów, w tym 9 g cukrów. Jeśli podzielisz ją na 8 porcji, w każdej z nich będzie ok.: 206 kcal, 9 g węglowodanów, w tym niewiele ponad 1 g cukrów.
fot. Keto babka wielkanocna piaskowa/ Adobe Stock, Anastasia Izofatova
Keto babka czekoladowa
Babka z mąki kokosowej keto o smaku czekoladowym to mniej typowy wypiek na Wielkanoc, ale z pewnością sprawdzi się na każdą inną okazję. Można ją polać gorzką czekoladą lub oprószyć pudrem z erytrytolu, a będzie wyglądać bardzo apetycznie.
Składniki:
- 45 g mąki kokosowej,
- 15-20 g gorzkiego kakao,
- 6 jaj M,
- 50 g keto majonezu,
- ¾ łyżki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki erytrytolu,
- 1,5 łyżki soku z cytryny,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 170-175 stopni.
- Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki.
- Jaja wybij, oddzielają żółtka od białek, a białka od razu wlewaj do sporej miski.
- Ubij białka, a następnie wmieszaj w nie żółtka, a potem majonez.
- Stopniowo dodawaj mieszankę suchych składników, cały czas mieszając. Na koniec wmieszaj sok z cytryny.
- Przelej ciasto do natłuszczonej i obsypanej mąka kokosową foremki.
- Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut (piecz do suchego patyczka).
- Wyjmij keto babkę z piekarnika, ostudź, wyjmij z foremki. Możesz polać keto lukrem.
Ta keto babka czekoladowa dostarcza w całym przepisie: ok. 1313 kcal, 19 g węglowodanów, w tym 6 g cukrów. Jeśli podzielisz ją na 8 porcji, w każdej z nich będzie ok.: 164 kcal, 2 g węglowodanów, w tym 0,8 g cukrów.
fot. Keto babka czekoladowa/ Adobe Stock, dusiowa
Czytaj także:
3 przepisy na pyszne keto mazurki
Jak przygotować keto żurek?
Propozycje na szybkie keto ciasto – wystarczy 45 minut z pieczeniem!