Pyłek pszczeli odchudzanie fot. Adobe Stock, Liudmyla

Pyłek pszczeli na odchudzanie. Jak używać pyłek kwiatowy?

Pyłek pszczeli stosowany na odchudzanie zmniejsza apetyt, a dzięki zawartości aminokwasów przyspiesza metabolizm. Jak stosować pyłek kwiatowy aby schudnąć? Dodaj łyżeczkę pyłku pszczelego do śniadania lub zjedz rano na czczo.
/ 07.05.2021 12:24
Pyłek pszczeli odchudzanie fot. Adobe Stock, Liudmyla

Pyłek pszczeli, znany też jako pyłek kwiatowy, posiada wiele cennych dla zdrowia i urody właściwości. Jedną z zalet spożywania pyłku pszczelego jest wspomaganie odchudzania. Zobacz dlaczego warto włączyć pyłek kwiatowy do diety odchudzającej.

Spis treści:

  1. Pyłek pszczeli - co to takiego?
  2. Właściwości pyłku pszczelego
  3. Jak stosować pyłek pszczeli na odchudzanie?

Co to jest pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli (pyłek kwiatowy) to produkowane przez kwiaty męskie komórki rozrodcze, znoszone do ula przez pszczoły. Pyłek mieszany ze śliną i nektarem, składany jest w komórkach plastra. 

Pszczoły korzystają z pyłku pszczelego w czasie niedostatku, a także na bieżąco, zaspokajając swoje potrzeby pokarmowe.

Z roślin miododajnych pszczoły zbierają zarówno nektar, jak i pyłek kwiatowy, zaś z innych roślin (np. z kukurydzy, maku, łubinu) - sam pyłek.

Następnie pyłek kwiatowy umieszczony w zasklepionych komórkach plastra ulega fermentacji beztlenowej, w wyniku czego tworzy się kwas L-mlekowy, będący dla pszczół źródłem białka. Nazywa się go pierzgą. Pszczołom służy m.in. do produkcji mleczka pszczelego.

Kolor pyłku pszczelego zależy od rodzaju roślin, z jakich jest pozyskiwany. Może być żółty (taki właśnie jest najczęściej), brązowy, biały, a nawet czarny. Pyłek pszczeli może mieć powierzchnię chropowatą lub lepką.

Pyłek kwiatowy znany jest od tysięcy lat i ceniony m.in. za właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Właściwości pyłku pszczelego

Pyłek pszczeli posiada cenne właściwości dla zdrowia. W jego ziarnach znajdują się setki potrzebnych substancji, m.in. aminokwasy, związki fenolowe, biopierwiastki, lipidy.

Pyłek pszczeli to naturalny produkt, którego nie da się podrobić, by stworzyć jego syntetyczny odpowiednik. Pyłek kwiatowy posiada właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne, a nawet przeciwnowotworowe.

Spożywanie pyłku pszczelego przynosi wiele korzyści:

  • zapobiega miażdżycy,
  • wzmacnia naczynia włosowate,
  • działa ochronnie na wątrobę,
  • poprawia przemianę materii,
  • łagodzi skutki ostrych zaparć,
  • reguluje pracę przewodu pokarmowego,
  • leczy stany zapalne jamy ustnej,
  • zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi,
  • pomaga oczyszczać organizm,
  • wspomaga walkę z nadwagą,
  • działa uspokajająco, poprawia samopoczucie,
  • łagodzi objawy głodu alkoholowego,
  • zwiększa koncentrację,
  • obniża stres i napięcie nerwowe,
  • stosowany z miodem działa przeciwalergicznie - łagodzi objawy astmy, kataru siennego,
  • zapobiega poronieniom,
  • pozytywnie wpływa na płodność,
  • pomaga obniżyć poziom cukru we krwi,
  • zapobiega przeziębieniom i grypie, łagodzi objawy infekcji,
  • wspomaga leczenie nadciśnienia,
  • hamuje procesy starzenia się skóry,
  • kosmetyki z dodatkiem pyłku pszczelego poprawiają elastyczność skóry,
  • odżywia włosy i zapobiega ich wypadaniu,
  • zwiększa uczucie sytości.

Przez rok od jednej rodziny pszczelej można pozyskać od 1 do maksymalnie 7 kg pyłku pszczelego, więc produkt ten jest niezwykle cenny.

Pyłek kwiatowy zawiera aminokwasy, które pomagają rozpuszczać komórki tłuszczowe w organizmie oraz lecytynę, która zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej w organizmie.

Dzięki pyłkowi pszczelemu spalanie tłuszczu jest bardziej efektywne. Również dlatego warto stosować pyłek pszczeli na odchudzanie.

Pyłek kwiatowy - jak używać?

Zalecane dzienne dawkowanie pyłku pszczelego to:

  • dorośli w celach leczniczych: 30-40 g pyłku (2 łyżki),
  • dzieci powyżej 12 lat i dorośli profilaktycznie: 20 g pyłku (4 łyżeczki),
  • dzieci 6-12 lat: 15 g pyłku (3 łyżeczki),
  • dzieci 3-5 lat: 10 g pyłku (2 łyżeczki).

jak stosować pyłek kwiatowyfot. Jak stosować pyłek kwiatowy/Adobe Stock, Fascinadora

Pyłek kwiatowy najlepiej spożywać przed jedzeniem, dzieląc na kilka porcji (np. na 3 w ciągu dnia) mieszając go z miodem, wodą lub z mlekiem.

Wymieszany z płynem pyłek należy dokładnie przeżuwać, aby przyswoić jak najwięcej cennych składników pyłku pszczelego.

Jeśli stosujesz pyłek pszczeli na odchudzanie, możesz przyjmować go na czczo, przed śniadaniem. Pyłek kwiatowy zaspokoi twoją ochotę na słodkie i na podjadanie - dzięki niemu dłużej będziesz czuła się syta.

Pyłek kwiatowy możesz też dodać do posiłku, np. do koktajlu odchudzającego lub do owsianki.

Pyłek pszczeli, podobnie jak miód, można wprowadzać do diety dzieci od 3. roku życia. Należy jednak robić to stopniowo, ponieważ on także może uczulać.

By wzmocnić organizm, można przygotować specjalny napój. Wystarczy łyżkę pyłku zalać ciepłą wodą i dodać troszkę miodu. Wymieszać i odstawić na noc, a rano wypić na czczo.

Czytaj więcej:
Miód manuka - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Pokrzywa zwyczajna - właściwości lecznicze i przeciwwskazania
Jakie właściwości ma rumianek?