Na czym polega dieta pomidorowa i jakie może dać efekty? Sprawdź, czy warto przejść na pomidorową dietę

Dieta pomidorowa fot. Adobe Stock, Anatoly Repin
Dieta pomidorowa polega na jedzeniu samych pomidorów lub na włączaniu ich do każdego posiłku w czasie stosowania jadłospisu o kaloryczności ok. 1000 kcal. Pozwala schudnąć do 4 kg w 5 dni dzięki bardzo niskiej kaloryczności posiłków. Przy dłuższym stosowaniu może doprowadzić do efektu jojo i niedoborów żywieniowych. Jej wpływ na organizm nie został zbadany naukowo.
Ewa Cwil / 20.03.2024 05:09
Dieta pomidorowa fot. Adobe Stock, Anatoly Repin

Dieta pomidorowa to tajemniczy wynalazek. Nie wiadomo, kto wpadł na jej pomysł i w jaki sposób pomidorowy jadłospis zyskał popularność. Jednak jak każda nowa dieta odchudzająca tak i dieta pomidorowa wzbudza zainteresowanie. Z pewnością jest lepsza niż głodówka na odchudzanie, ale ze zdrowym odchudzaniem nie ma nic wspólnego.

Spis treści:

  1. Co to jest dieta pomidorowa?
  2. Dieta pomidorowa: jadłospis
  3. Ile można schudnąć na diecie pomidorowej?
  4. Dieta pomidorowa – opinie

Co to jest dieta pomidorowa?

Dieta pomidorowa to dieta odchudzająca. Ma ona dwie wersje. W pierwszej jada się tylko pomidory w dowolnej ilości, a w drugiej – w każdym posiłku w ciągu dnia musi znaleźć się pomidor lub jego przetworzona postać. Cały jadłospis powinien dostarczać ok. 1000 kcal i różnorodnych makro- i mikroskładników. Nie ma znaczenia, jakiej odmiany i koloru będą zjadane pomidory.

W pierwszej wersji jest to dieta eliminacyjna bardzo niskokaloryczna. Dostarcza przy tym bardzo mało białka i tłuszczów, ale dostarczająca różne mikroelementy oraz witaminę E.

Wartości odżywcze pomidorów (100 g):

  • kalorie: około 18 kcal,
  • białko: około 0,9 g,
  • tłuszcz: około 0,2 g,
  • węglowodany: około 3,9 g,
  • błonnik: około 1,2 g,
  • witamina A: około 833 IU (International Units),
  • witamina C: około 14,1 mg,
  • witamina E: około 0,5 mg
  • witamina K: około 7,9 µg,
  • witamina B6: około 0,1 mg,
  • kwas foliowy: około 15 µg,
  • potas: około 237 mg,
  • mangan: około 0,1 mg,
  • magnez: około 11 mg,
  • fosfor: około 24 mg,
  • miedź: około 0,1 mg.

W drugiej wersji dieta pomidorowa też jest niskokaloryczna, lecz dostarcza wszystkich niezbędnych makroskładników i mikroelementów, choć ze względu na niską kaloryczność może nie dostarczać ich w niezbędnych dla organizmu ilościach. Jednak powinna być tak układana, aby ryzyko to było jak najniższe.

Nie ma zasady mówiącej o tym, ile powinna trwać dieta pomidorowa. Czasami mówi się o diecie pomidorowej 3-dniowej, a czasami o diecie pomidorowej 5-dniowej. W obu przypadkach to zbyt krótki czas, aby pozbyć się znacznej nadwagi, jednak na tyle krótki, że dieta nie zdoła, zwłaszcza w wersji urozmaiconej, wyrządzić szkód.

Dieta pomidorowa – jadłospisfot. Dieta pomidorowa – jadłospis/ Adobe Stock, elena_hramowa

Dieta pomidorowa: jadłospis

Oto dieta 1000 kcal na 3 dni, w której w każdym posiłku znajduje się pomidor surowy lub przetworzony.

Dzień 1. diety pomidorowej

  • Śniadanie: omlet z pomidorami (2 jajka, pomidor, szczypta soli i pieprzu) – 150 kcal; kawa lub herbata bez cukru – 0 kcal
  • Drugie śniadanie: kanapki z chlebem pełnoziarnistym, plasterkiem pomidora i plasterkiem chudej szynki – 200 kcal
  • Lunch: filet z kurczaka zapieczony z pomidorami i ziołami – 250 kcal
  • Podwieczorek: koktajl pomidorowy (pomidory, jogurt naturalny, szczypta soli i pieprzu) – 150 kcal
  • Kolacja: sałatka caprese z pomidorami, mozzarellą, bazylią, oliwą – 250 kcal

Dzień 2. diety pomidorowej

  • Śniadanie: jajecznica z pomidorami (2 jajka, pomidor, szczypta soli i pieprzu) – 150 kcal, zielona herbata bez cukru – 0 kcal
  • Drugie śniadanie: kanapka z chlebem razowym, pastą z suszonych pomidorów i rukolą – 200 kcal
  • Lunch: zupa pomidorowa z dodatkiem czerwonej soczewicy – 250 kcal
  • Podwieczorek: sałatka z pomidorami, ogórkiem, papryką i cebulą, skropiona cytryną – 100 kcal
  • Kolacja: makaron pełnoziarnisty z sosem pomidorowym i pieczonymi warzywami – 250 kcal

Dzień 3. diety pomidorowej

  • Śniadanie: omlet z warzywami (2 jajka, pomidor, papryka, cebula, szczypta soli i pieprzu) – 150 kcal, kawa bez cukru - 0 kcal
  • Drugie śniadanie: chleb tostowy pełnoziarnisty z pastą z pomidorów suszonych i awokado – 200 kcal
  • Lunch: dorsz pieczony (filet) z pomidorami i ziołami – 250 kcal
  • Podwieczorek: sos pomidorowy z chrupiącymi warzywami (pomidory, papryka, ogórek) – 100 kcal
  • Kolacja: sałatka z pomidorami, tuńczykiem, jajkiem na twardo i oliwkami – 250 kcal

Dieta pomidorowa – sałatka capresefot. Dieta pomidorowa – sałatka caprese/ Adobe Stock, Jacek Chabraszewski

Ile można schudnąć na diecie pomidorowej?

Jadając same pomidory, można schudnąć w 3-5 dni ok. 3-4 kg. O tyle mniejsze wskazanie wagi nie oznacza jednak, że jest to ubytek wynikający z samej tkanki tłuszczowej. Owszem, jej ilość nieznacznie się zmniejszy, lecz większość tej wagi wynikać będzie z ograniczenia zawartości jelit oraz z mniejszej zawartości wody w organizmie.

Stosując dietę pomidorową w postaci dodawania pomidorów do każdego posiłku w jadłospisie 1000 kcal, w 3-5 dni można schudnąć 2-3 kg. Z tego około połowy to będzie spalona tkanka tłuszczowa.

Przy dłuższym stosowaniu diety pomidorowej może dojść do spowolnienia metabolizmu, co po powrocie do normalnego żywienia może spowodować efekt jojo. To będzie oznaczało, że dieta pomidorowa przyniosła jedynie krótkotrwały efekt, a masa ciała szybko wróci do poprzedniego stanu lub go przekroczy.

Dieta pomidorowa – opinie

Dieta pomidorowa nie ma uzasadnienia w nauce, a same pomidory, choć zdrowe, nie mają właściwości ułatwiających odchudzanie. Są cennym składnikiem diety zarówno w postaci surowej, jak i przetworzonej w domowych warunkach bez dodatku cukru czy nadmiaru soli.

Ze względu na ich niską kaloryczność oraz wysoką zawartość wody i błonnika, mogą być przydatne w procesie odchudzania. Oto dlaczego:

  • Niska kaloryczność. Pomidory są niskokaloryczne, co oznacza, że mogą być spożywane w większych ilościach, nie przyczyniając się znacząco do zwiększenia spożycia kalorii.
  • Wysoka zawartość wody. Ponad 90% masy pomidora to woda. Spożycie pokarmów o wysokiej zawartości wody może pomóc w uczuciu sytości przy niewielkiej kaloryczności posiłku.
  • Niski indeks glikemiczny. Pomidory mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że powodują one niewielkie zmiany poziomu cukru we krwi. Regularne spożywanie pokarmów o niskim indeksie glikemicznym może być korzystne dla utrzymania stabilnej wagi ciała.
  • Błonnik. Pomidory zawierają błonnik, który również przyczynia się do uczucia sytości oraz korzystnie wpływa na układ pokarmowy.
  • Likopen. Pomidory są bogate w likopen. To silny przeciwutleniacz, który może pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Bezpośredni związek między likopenem a odchudzaniem nie został jeszcze zbadany. Wiadomo jednak, że  likopen może być korzystny zdrowia.

Zdrowo prowadzony proces odchudzania wymaga zrównoważonej diety i aktywnego stylu życia, a nie tylko jednego składnika spożywczego czy niskokalorycznego jadłospisu. Dlatego dieta pomidorowa nie jest dobrym sposobem na odchudzanie, a prowadzenie jej przez dłużysz czas, może być ryzykowne.

Czytaj także:
Co jest zdrowsze: durowe pomidory, przecier pomidorowy, passata?
Pomidory a nadkwasota i refluks
Co zrobić z pomidorów: 63 przepisy

Redakcja poleca

REKLAMA