Przekąska z tofu - wegetariański przysmak

Dania japońskie to potrawy ostatnio coraz chętniej zamawiane przez Internet. By nie wychodzić z domu i nie czekać na dostawę - warto samodzielnie przygotować wegetariańską przekąskę z tofu.
/ 16.05.2013 13:25

tofu

Składniki:

  • pół kostki tofu
  • sos sojowy (2 łyżki)
  • sok z jednej cytryny
  • sezam (2 łyżki)
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo posiekana kolendra
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

Odsączamy tofu i kroimy je w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego rozgniecione ząbki czosnku. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone tofu i obsmażamy do uzyskania złocistego koloru. Następnie dodajemy do niego 2 łyżki sosu sojowego, sok z cytryny, kolendrę oraz 2 łyżki sezamu. Całość mieszamy, chwilę razem podsmażamy i gotowe. Danie bardzo dobrze smakuje z makaronem ryżowym.

Źródło: Serwis Foodpanda.pl/(bj)

Zobacz także: Tofu w wersji pieczonej