Pasztet proteinowy

Pyszny pasztet proteinowy na fazę naprzemienną.

Pasztet proteinowy

Pasztet proteinowy

Składniki potrzebne do przyrządzenia:

 

  • dwie pojedyncze piersi z kurczaka
  • 5 wątróbek drobiowych
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 2 szklanki chudego mleka
  • 2,5 szklanki wody
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wątróbkę  gotować przez kilka minut w mleku, odsączyć. Kurczaka pokroić w średnią kostkę, wrzucić do garnka z osoloną wodą, obraną cebulą oraz zielem angielskim i liściem laurowym, gotować do miękkości, odcedzić i wystudzić. Zalewy nie wylewać. Jak już zalewa trochę przestygnie wrzucić do niej otręby, pozostawić je na około 5 minut do nasiąknięcia. Mięso razem z cebulą zmielić dwukrotnie. Do masy dodać zmielone otręby. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli masa będzie za sucha można dodać trochę wywaru. Foremkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową oraz posypać otrębami. Przełożyć pasztet do foremki, przykryć folią, widelcem nakłuć delikatnie folię. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)