Naleśniki z otrębami, twarożkiem i owocami

Naleśniki to prosty w przygotowaniu pomysł na śniadanie. Są sycące, a dodatek otrąb i twarożku czyni je pełnowartościowym posiłkiem, zapewniającym energie na cały dzień. Koniecznie dodajcie do nich ulubione owoce!
/ 27.11.2012 10:33
Naleśniki z otrębami, twarożkiem i owocami. Fot. Wydawnictwo Rodzinne. fot. Jedzenie to leczenie

Naleśniki z otrębami , twarożkiem i owocami

Składniki:       

Naleśniki:

  •  1 jajko
  •  3 łyżki mąki pszennej z pełnego przemiału
  •  1 łyżka mąki orkiszowej lub otrębów pszennych
  •  woda
  •  sól do smaku

Twarożek

  •  2 plastry sera twarogowego chudego
  •  2 łyżki jogurtu naturalnego
  •  miód, cynamon do smaku

Sposób przygotowania:

Naleśniki: Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać, wody dodać tyle, aby konsystencja ciasta była płynna. Tak przygotowane ciasto smażyć na bezkalorycznym preparacie do smażenia w sprayu albo na beztłuszczowej patelni. Podawać z twarożkiem i 100 g owoców, najlepiej surowych (jabłka, pomarańcze, kiwi, mandarynki, brzoskwinie, jagody i inne). Twarożek: Biały ser zmiksować z jogurtem naturalnym i stewią/cukrem brzozowym do smaku. Na porcję podawać 3–4 łyżki stołowe. Posypać wierzch cynamonem.

Polecamy przepisy: Naleśniki palce lizać!

Przepis pochodzi z książki „Jedzenie to leczenie” dr n. med. Anny Lewitt (Wydawnictwo Rodzinne, 2012). Publikacja za zgodą wydawcy.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)