jogurt, śmietana, nabiał, białko / Fotolia

Czym są probiotyki i prebiotyki?

Kupując jogurt dostrzegasz na opakowaniu informacje że zawiera on probiotyki i zastanawiasz się co to oznacza? Wciąż słuchasz o zaletach prebiotyków? Wyjaśniamy czym naprawdę są probiotyki i prebiotyki.
/ 03.10.2011 13:14
jogurt, śmietana, nabiał, białko / Fotolia

Najprościej mówiąc probiotyki są to takie środki spożywcze które zawierają żywe mikroorganizmy (drobnoustroje), a spożycie ich przez człowieka powoduje korzystny efekt zdrowotny. Do drobnoustrojów o działaniu probiotycznym należą głównie te z rodzaju Lactobacillus (produkujące kwas mlekowy) np. Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei itp.

Zobacz także: E dodatki - których lepiej unikać?

Gdzie możemy znaleźć probiotyki?

Korzystny efekt zdrowotny jaki zawdzięczamy probiotykom to: poprawa mikroflory jelitowej, korzystny wpływ na system immunologiczny, poprawa odporności, zapobieganie biegunce poantybiotykowej czy infekcyjnej. Probiotyki wykazują również korzystne działanie u osób z nietolerancją laktozy.

Co to jest prebiotyk?

Według powszechnie używanej definicji prebiotyki są to składniki żywności niepodlegające trawieniu które stymulują wzrost i aktywność szczepów bakterii w jelicie grubym powodując korzystny wpływ na stan zdrowia ludzi. W odróżnieniu od probiotyków nie zawierają one drobnoustrojów. Prebiotyki są oporne na działanie enzymów trawiennych, ale podatne na hydrolizę i fermentację w jelicie grubym.

Zobacz także: Zdrowa żywność to nie zawsze zdrowe produkty?

Prebiotyki stosowane są jako naturalne, niepodlegające trawieniu węglowodany. Do prebiotyków należą między innymi: fruktooligosacharydy, galaktooligosacharydy czy laktuloza (stosowana jako lek przeczyszczający). Najbardziej znanym prebiotykiem jest błonnik pokarmowy.

Synbiotyk jest to prebiotyk + probiotyk