Co się kryje w fast foodach?

Co się kryje w fast foodach?

Wiesz, że fast food przygotowuje się na kilkudniowym, przepalonym tłuszczu, a spożywanie takiego jedzenia zwiększa ryzyko zachorowania na raka i toksycznie wpływa na układ nerwowy?
/ 18.10.2010 10:56
Co się kryje w fast foodach?

Obecnie na rynku spożywczym możemy dostać niemalże każdą potrawę w gotowej do spożycia formie. Jednak, mimo ogromnego asortymenty produktów, nie wszystkie są dla nas wskazane. Weźmy pod lupę kilka tak powszechnych, jak chipsy i produkty typu „fast food”.

Zobacz także: Jak przygotować dietetyczny fast food?

Junk food, czyli śmieciowe jedzenie

Czy wiecie ile z jednego, średniej wielkości, ziemniaka powstaje chipsów? Technolodzy szacują, że średnio aż 36! Dzięki zaawansowanym technologiom, droga „od ziemniaka do chipsa” trwa tylko 15 minut. Prawda, że dość krótko? Ale zacznijmy od początku. \

Proces produkcji chipsów rozpoczyna się od umycia ziemniaków, które następnie są sortowane, krojone w plasterki, ponownie myte i suszone. Kolejnym etapem, kluczowym, jest smażenie w oleju o temperaturze aż 190 stopni. Następnie chipsy obsypuje się solą i innymi przyprawami, po czym porcjuje i pakuje do torebek.

Zobacz także: Walka na kalorie: fast food

Czytaj więcej na serwisie: Nastolatek i zdrowie