Jak zdrowo się odżywiać i za to nie przepłacać, czyli zasady zdrowego żywienia na każdą kieszeń
Jak zdrowo się odżywiać i za to nie przepłacać, czyli zasady zdrowego żywienia na każdą kieszeńtydzień temu
Zdrowe odżywianie to sięganie po zdrowe, naturalne produkty spożywcze, w których duży udział powinny mieć warzywa i owoce. To także unikanie niezdrowych tłuszczów i cukrów prostych. Znaczenie ma też sposób przygotowania posiłków, co oznacza konieczność ograniczenia ilości potraw smażonych. Czasami niezbędna może okazać się suplementacja, a w przypadku witaminy D wręcz jest ona elementem zdrowego odżywiania. Czytaj więcej
Jak znaleźć motywację do odchudzania i ją podtrzymać, aby schudnąć skutecznie i raz na zawsze
Jak znaleźć motywację do odchudzania i ją podtrzymać, aby schudnąć skutecznie i raz na zawszemiesiąc temu
Motywacją do odchudzania kipi każdy na początku diety i planu ćwiczeń. Prawdziwym sprawdzianem jej siły jest jej poziom po 3-4 miesiącach, kiedy słabnie efekt nowości, a działania związane z dietą powinny zamienić się w rutynę. To ostatni moment aby znaleźć tzw. motywację wewnętrzną, która jest największą siłą zwiększającą szansę na sukces. Sprawdź, gdzie jej szukać i jak ją wzmocnić. Czytaj więcej
Dlaczego warto kontrolować ilość tłuszczu trzewnego i jak dbać dietą i aktywnością, aby było go jak najmniej
Dlaczego warto kontrolować ilość tłuszczu trzewnego i jak dbać dietą i aktywnością, aby było go jak najmniejmiesiąc temu
Tłuszcz trzewny to tkanka tłuszczowa gromadząca się w jamie brzusznej wokół narządów wewnętrznych. Im jest jej więcej, tym gorzej one pracują i tym gorzej dla zdrowia. O otyłości brzusznej mówi się, gdy obwód talii przekroczy u kobiet 88 cm, zaś u mężczyzn 102 cm. Co ciekawe, można wcale nie mieć nadwagi, a mimo wszystko cierpieć na otyłość brzuszną. Czytaj więcej
Oto produkty bogate w żelazo. Sprawdź, z czym je jeść, aby lepiej żelazo przyswajać
Oto produkty bogate w żelazo. Sprawdź, z czym je jeść, aby lepiej żelazo przyswajaćmiesiąc temu
Produkty bogate w żelazo to przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, które dostarczają żelaza hemowego, lepiej przyswajalnego. Należą do nich: wątróbka, czerwone mięso, jaja i niektóre ryby. Źródłem żelaza są też rośliny, np. nasiona dyni i słonecznika, orzechy, kakao. Jednak w nich zawarte jest gorzej przyswajalne żelazo niehemowe. Zobacz, co zrobić, żeby lepiej się wchłaniało. Czytaj więcej
Czy cola zero jest zdrowa? Sprawdź, jak wpływa na zdrowie, wagę i mikroflorę jelitową
Czy cola zero jest zdrowa? Sprawdź, jak wpływa na zdrowie, wagę i mikroflorę jelitową2 miesiące temu
Zastanawiasz, się czy cola zero jest zdrowa? Chociaż nie dostarcza kalorii, to nie znaczy, niestety, że jest zdrowa. Cukier zastąpiono w niej sztucznymi słodzikami, które nie są obojętne dla organizmu. Mogą wywoływać w nim zmiany, które zdrowiu nie sprzyjają, w tym powodować tycie i zaburzać mikroflorę jelitową. Dlatego nie należy jej pić w dużych ilościach ani regularnie. Umiar jest tu jak najbardziej wskazany. Sprawdź, dlaczego. Czytaj więcej
Które zamienniki cukru warto stosować: krótki poradnik dla zainteresowanych słodzikami
Które zamienniki cukru warto stosować: krótki poradnik dla zainteresowanych słodzikami3 miesiące temu
Zamienniki cukru to naturalne i sztuczne substancje słodzące. Mogą być znacznie słodsze od cukru, ale i mniej od niego słodkie. Część z nich nie wpływa na poziom cukru we krwi i nie dostarcza energii, co czyni je atrakcyjnymi słodzikami nie tylko dla cukrzyków. Jednak różne właściwości tych substancji sprawiają, że nie nadają się do wszystkiego. Np. ciasto drożdżowe na większości zamienników cukru nie wyrośnie. Czytaj więcej
Cheat meal pozwala na moment oderwać sie od diety. Czy warto w czasie odchudzania  jadać raz po raz to, na co ma się ochotę?
Cheat meal pozwala na moment oderwać sie od diety. Czy warto w czasie odchudzania jadać raz po raz to, na co ma się ochotę?3 miesiące temu
Cheat meal, czyli zaplanowany posiłek odbiegający od diety, może być narzędziem wspierającym długoterminową motywację podczas odchudzania. Pozwala na chwilę odpoczynku od restrykcji, oferując ulubione smaki bez wyrzutów sumienia. Choć może pomóc w utrzymaniu diety, nieodpowiednie jego stosowanie grozi nadmiernym spożyciem kalorii i spowolnieniem postępów w redukcji. Kluczem jest umiar i właściwe planowanie. Czytaj więcej
Produkty bez laktozy kupisz w każdym markecie. Czy wiesz, ile cukru mlecznego zawierają produkty bezlaktozowe?
Produkty bez laktozy kupisz w każdym markecie. Czy wiesz, ile cukru mlecznego zawierają produkty bezlaktozowe?3 miesiące temu
Produkty bez laktozy to zarówno naturalne produkty roślinne, zbożowe oraz zwierzęce jak i specjalna oferta produktów mlecznych dla osób borykających się z nietolerancją laktozy. Zawartość tego dwucukru w produktach mlecznych oznaczonych jako bezlaktozowe (zwykle mają filetowy akcent na opakowaniu) nie powinna przekraczać 10 miligramów laktozy na 100 g produktu. Bezlaktozowe mogą być mleka, śmietany, sery, twarogi, jogurty, kefiry, masła, lody, napoje i desery mleczne, także wysokobiałkowe. Czytaj więcej
Moringę można parzyć lub dodawać do napojów i potraw. Czy warto stosować zielony proszek do picia lub liście z moringi?
Moringę można parzyć lub dodawać do napojów i potraw. Czy warto stosować zielony proszek do picia lub liście z moringi?5 miesięcy temu
Moringa to superfood, który jest bogaty w żelazo, witaminę A i K. Stosowany jest na wiele dolegliwości i chorób, choć nie ma jednoznacznego potwierdzenia jego skuteczności. Badania naukowe wstępnie wykazały, że moringa może wspomagać stabilizację cukru we krwi, obniżać poziom cholesterolu, działać przeciwzapalnie i przeciwoksydacyjnie. Niestety potrzeba dalszych badań, aby te i inne działania potwierdzić i ustalić dawkowanie. Czytaj więcej
Białko roślinne bez tajemnic, czyli wszystko co musisz o nim wiedzieć. Oto rady, jak włączać źródła białka roślinnego do diety
Białko roślinne bez tajemnic, czyli wszystko co musisz o nim wiedzieć. Oto rady, jak włączać źródła białka roślinnego do diety6 miesięcy temu
Białko roślinne uznawane jest za niepełnowartościowe, choć wyjątkiem jest białko sojowe. Pozostałe źródła białka należy uzupełniać o rośliny dostarczające brakujących aminokwasów. Nie jest to wcale takie trudne. W dodatku białko roślinne skutecznie buduje masę mięśniową, choć wchłania się wolniej. Za to dostarcza przeciwutleniaczy, których nie zabierają proteinowe produkty zwierzęce. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA