Zaburzenia odżywiania – czym są? Nieoczywiste objawy i nieznane rodzaje zaburzeń odżywiania
Zaburzenia odżywiania – czym są? Nieoczywiste objawy i nieznane rodzaje zaburzeń odżywiania3 miesiące temu
Zaburzenia odżywiania kojarzą się przede wszystkim z anoreksją i bulimią. Tymczasem jest to cała grupa chorób o podłożu psychicznym. Nie wszystkie doczekały się swojego własnego kodu ICD10, lecz są rozpoznawane, a co najważniejsze, poddaje się je leczeniu. W diagnozowaniu tych schorzeń mogą pomóc specjalne testy i kwestionariusze. Głównym elementem terapii zaburzeń odżywiania jest psychoterapia. Czytaj więcej
Dieta OXY: na czym polega i czym różni się od innych komercyjnych programów odchudzania?
Dieta OXY: na czym polega i czym różni się od innych komercyjnych programów odchudzania? 3 miesiące temu
Dieta OXY to białkowo-rotacyjny płatny program odchudzający. Składa się z 4 powtarzalnych faz, dzięki którym stracisz 8 kg w ciągu 2 miesięcy. Zasady diety OXY są podobne do słynnej diety Dukana. Opinie na temat diety OXY też są podzielone. Dietetycy nie polecają jej stosowania. Czytaj więcej
10 przepisów low FODMAP, z których ułożysz jadłospis. Śniadania, przekąski, obiady, kolacje i desery zgodne z dietą low FODMAP
10 przepisów low FODMAP, z których ułożysz jadłospis. Śniadania, przekąski, obiady, kolacje i desery zgodne z dietą low FODMAP3 miesiące temu
Przepisy w diecie FODMAP są oparte na produktach ubogich w cukry proste, wyklucza się fermentujące mono-, di- i oligosacharydy i poliole. Jadłospis FODMAP jest skomponowany z produktów polecanych w tej diecie. Choć pozornie ograniczona lista zakupów utrudnia szykowanie posiłków, to jest wiele przepisów zgodnych z zasadami tej diety, a przy tym pozwalających przygotować smaczne i apetyczne posiłki. Dieta FODMAP to przede wszystkim dieta zalecana osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego. Czytaj więcej
50 produktów niskokalorycznych, po które warto sięgać na diecie odchudzającej. Sprawdź, jakie jedzenie jest niskokaloryczne i syci na dłużej
50 produktów niskokalorycznych, po które warto sięgać na diecie odchudzającej. Sprawdź, jakie jedzenie jest niskokaloryczne i syci na dłużej4 miesiące temu
Produkty niskokaloryczne to takie, które zawierają nie więcej niż 40 kcal w 100 g w żywności stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w produkcie płynnym. Najmniej kaloryczne produkty to te o wysokiej zawartości wody. Należą do nich przede wszystkim warzywa: ogórek, sałata, pomidor, cukinia, czy seler naciowy. Czytaj więcej
Fit naleśniki - 4 przepisy na dietetyczne naleśniki z mąki ryżowej, pełnoziarnistej, kokosowej plus przepisy na fit farsz na słodko lub słono
Fit naleśniki - 4 przepisy na dietetyczne naleśniki z mąki ryżowej, pełnoziarnistej, kokosowej plus przepisy na fit farsz na słodko lub słono5 miesięcy temu
Fit naleśniki mają zdecydowanie mniej kalorii niż tradycyjne naleśniki z białej mąki pszennej. Dzięki dodatkowi siemienia lnianego czy płatków owsianych dietetyczne naleśniki mają też dużo błonnika. Można je podawać na słodko lub na słono, dbając o to, aby farsz także nie zawierał zbędnych kalorii, a jeśli będzie bardziej kaloryczny (np. z łososiem), to żeby był jednocześnie odżywczy i zdrowy. Czytaj więcej
Nietolerancja laktozy to nie koniec świata. Jak ją potwierdzić i pomóc sobie lub dziecku, gdy organizm nie trawi cukru mlecznego?
Nietolerancja laktozy to nie koniec świata. Jak ją potwierdzić i pomóc sobie lub dziecku, gdy organizm nie trawi cukru mlecznego?5 miesięcy temu
Nietolerancja laktozy może występować w Polsce nawet u co 3 osoby. Nie jest to alergia pokarmowa. Dolegliwość objawia się wzdęciami, gazami, bólami brzucha, ale też nudnościami, a czasami wymiotami. U dzieci może pojawić się wysypka lub spowolnienie przybierania na wadze, a niemowlę z nietolerancją laktozy może być płaczliwe i niespokojne. Niezdolność do trawienia cukru mlecznego potwierdza się badaniami laboratoryjnymi. Dolegliwość jest nieuleczalna lub przemijająca. Jej objawy łagodzić i eliminować. Czytaj więcej
Zdrowe śniadanie może być apetyczne i bardzo smaczne. 15 pomysłów na zdrowe śniadania do pracy i nie tylko
Zdrowe śniadanie może być apetyczne i bardzo smaczne. 15 pomysłów na zdrowe śniadania do pracy i nie tylko6 miesięcy temu
Zdrowe śniadanie to ważny posiłek, który może dostarczać nawet 25-30% kaloryczności dziennej diety. Jako zdrowe śniadanie do pracy lub szkoły można zrobić np. zbilansowaną kanapkę, muffiny jajeczne, koktajl lub owsiankę na wynos. Jeśli masz czas by zjeść zdrowe śniadanie w domu, sięgnij np. po omlet lub jajecznicę ze zdrowymi dodatkami. Poniżej znajdziesz 15 pomysłów i przepisów na zdrowe, zbilansowane śniadania. Czytaj więcej
Właściwości lecznicze i odżywcze morwy białej, czyli na co można liczyć, stosując herbatki i preparaty z morwy białej
Właściwości lecznicze i odżywcze morwy białej, czyli na co można liczyć, stosując herbatki i preparaty z morwy białej8 miesięcy temu
Właściwości morwy białej to m.in. działanie przeciwstarzeniowe, odchudzające, przeciwcukrzycowe i wspomagające w zapobieganiu chorobie Alzheimera. Większość właściwości tego owocu nie została ostatecznie udowodniona. Istnieją też pewne przeciwwskazania do jej stosowania, zdarzają się też skutki uboczne przyjmowania preparatów czy herbatek z morwy. Czytaj więcej
Jadalne owady to nie tylko świerszcze. Jakie jadalne „robaki” zjada się w Polsce i na świecie?
Jadalne owady to nie tylko świerszcze. Jakie jadalne „robaki” zjada się w Polsce i na świecie?9 miesięcy temu
Jadalne owady można od początku roku 2018 legalnie sprzedawać i kupować w Polsce. Wysoka zawartość białka w owadach i ich ekologiczna produkcja z niewielkim wykorzystaniem zasobów naturalnych sprawia, że są bardzo dobrym substytutem mięsa. Jak na razie największy wybór produktów z jadalnymi „robakami” jest w sklepach internetowych, ale bywają dostępne też w marketach popularnych sieci handlowych. Czytaj więcej
Na czym polega dieta na zaparcia i czym ją wspomagać, aby nie mieć problemów w toalecie?
Na czym polega dieta na zaparcia i czym ją wspomagać, aby nie mieć problemów w toalecie?9 miesięcy temu
Dieta na zaparcia zawiera większe ilości błonnika pokarmowego (40-50 g na dobę). Stosowana jest najczęściej w leczeniu zaparć u dorosłych i dzieci. Jej zalecenia obejmują jadanie większej ilości produktów bogatych w błonnik (warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, razowych) i ograniczanie żywności przetworzonej, w tym słodyczy, białego pieczywa i alkoholu. Dietę bogatoresztkową należy wspomóc zmiana trybu życia, odpowiednim nawadnianiem i treningiem wypróżniania. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA