Morszczuk to idealna propozycja dla osób na diecie, nie tylko odchudzającej. Sprawdź, dlaczego warto jeść morszczuka
Morszczuk to idealna propozycja dla osób na diecie, nie tylko odchudzającej. Sprawdź, dlaczego warto jeść morszczuka7 miesięcy temu
Morszczuk jest drapieżną rybą oceaniczną o długości 50-100 cm, ale poławia się też mniejsze okazy. Mięso morszczuka dostarcza przede wszystkim białka, a w mniejszym stopniu zdrowych tłuszczów, gdyż jest wyjątkowo chudą i niskokaloryczną rybą. Jest też delikatne i lekkostrawne, nie jest też znacząco skażone rtęcią ani dioksynami. Nadaje się dla ciężarnych i małych dzieci. Czytaj więcej
Karob godnie zastąpi kakao i nie tylko. Słodka mąka chleba świetojańskiego ma wiele zalet, o których nie wiedziałaś
Karob godnie zastąpi kakao i nie tylko. Słodka mąka chleba świetojańskiego ma wiele zalet, o których nie wiedziałaś7 miesięcy temu
Karob to zmielone nasiona chleba świętojańskiego. Stosuje się go jako słodki, niskotłuszczowy zamiennik kakao. Mączki chleba świętojańskiego używa się jako substancji zagęszczającej. Karob może pomagać w obniżaniu poziomu cholesterolu oraz zatrzymywać biegunkę. Jest także stosowany jako środek na wiele innych dolegliwości, lecz jego skuteczność nie została potwierdzona. To bezpieczny produkt, który nadaje się też dla dzieci. Czytaj więcej
Panga nie jest aż tak niezdrowa, jak myślisz. Kupując ją, zwróć uwagę na jeden istotny szczegół
Panga nie jest aż tak niezdrowa, jak myślisz. Kupując ją, zwróć uwagę na jeden istotny szczegół8 miesięcy temu
Panga to tania ryba słodkowodna, która jest źródłem pełnowartościowego białka. Jednak jej jedzenie budzi wiele wątpliwości ze względu na potencjalne skażenie mięsa toksynami, w tym rtęcią. Jednak ryby pochodzące ze stawów hodowlanych i posiadające odpowiedni certyfikat (ASC) są hodowane w kontrolowanych warunkach i nie powinny stanowić zagrożenia dla zdrowia. Problem w tym, że do handlu czasami trafiają ryby z nielegalnego importu. Czytaj więcej
Laktoza może ukrywać się w produktach, których byś o to nie podejrzewała. Sprawdź, w jakich produktach „czai się” laktoza
Laktoza może ukrywać się w produktach, których byś o to nie podejrzewała. Sprawdź, w jakich produktach „czai się” laktoza8 miesięcy temu
Laktoza to dwucukier, który jest składnikiem mleka niemal wszystkich ssaków. Dostarcza dziecku energii, ułatwia mu wchłanianie wapnia i pomaga tworzyć zdrową mikroflorę jelit. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości jest też stosowana w np. przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Na świecie większość dorosłych nie trawi laktozy, w Polsce odsetek ten jest znacznie mniejszy. Czytaj więcej
Czy tilapia jest zdrowa? Zwróć uwagę na ten jeden ważny szczegół przy jej zakupie
Czy tilapia jest zdrowa? Zwróć uwagę na ten jeden ważny szczegół przy jej zakupie8 miesięcy temu
Tilapia jest rybą słodkowodną, pochodzącą z Afryki, jednak w sklepach znajdziesz tilapie z wielu różnych stron świata. To, skąd pochodzi, ma duże znaczenie ze względu na możliwość skażenia metalami ciężkimi i antybiotykami. Tilapia z dobrej hodowli jest bardzo dobrym źródłem białka, witamin B12, B3, D oraz selenu, ale nie dostarcza kwasów omega 3. Mimo to może być cennym składnikiem diety, także sportowców. Czytaj więcej
Odchudzanie zupami Moniki Honory to duża szansa na zmniejszenie masy ciała i zmianę nawyków na zdrowsze
Odchudzanie zupami Moniki Honory to duża szansa na zmniejszenie masy ciała i zmianę nawyków na zdrowsze8 miesięcy temu
Odchudzanie zupami Moniki Honory to jeden z najbardziej przyjaznych sposobów na zmniejszenie masy ciała. Pozwala chudnąć w tempie 1 kg na tydzień. Polega na zastąpieniu posiłków o konsystencji stałej na zupy, które mogą mieć dowolną konsystencję. Dieta obfituje w składniki odżywcze, nie limituje kalorii ani liczby posiłków. Ugotowane zupy nadają się do żywienia całej rodziny i można je mrozić, co wielu osobom znacząco ułatwi prowadzenie diety. Czytaj więcej
Glutaminianu sodu jest szkodliwy? Tylko jeśli należysz do tej grupy osób
Glutaminianu sodu jest szkodliwy? Tylko jeśli należysz do tej grupy osób9 miesięcy temu
Glutaminian sodu to substancja wzmacniająca smak i zapach, używana w przemyśle spożywczym od 100 lat. Odpowiada za odczuwanie satysfakcjonującego smaku umami. Podejrzewana była o wywoływanie skutków ubocznych, lecz badania naukowe tego nie potwierdziły. Można ją spożywać bez obaw. Jedynie osoby z nadwrażliwością ta glutaminian sodu powinny unikać żywności go zawierającej. Czytaj więcej
Dieta 1500 kcal - jadłospis na 7 dni z przepisami od dietetyka
Dieta 1500 kcal - jadłospis na 7 dni z przepisami od dietetyka9 miesięcy temu
Dieta 1500 kcal na 7 dni opracowana przez dietetyka sprawdzi się na odchudzanie dla drobnych kobiet. To kompletny jadłospis, dzięki któremu szybko osiągniesz efekty i schudniesz nawet 1 kg tygodniowo. Jadłospis 1500 kcal oparty jest na prostych przepisach, które sprawdzą się nawet dla zapracowanych osób, które nie mają wiele czasu na gotowanie. Czytaj więcej
Czego nie jeść, żeby schudnąć? Oto 20 produktów, których warto unikać podczas odchudzania
Czego nie jeść, żeby schudnąć? Oto 20 produktów, których warto unikać podczas odchudzania10 miesięcy temu
Czego nie jeść, żeby schudnąć? Tego, co nie jest organizmowi niezbędne i dostarcza dużo kalorii w małej objętości lub jest mało sycące. Konkretnie chodzi o produkty z dużą zawartością cukru i tłuszczu, a które nie zaspokajają głodu na dłuższy czas i nie dostarczają cennych składników odżywczych, np. napoje słodzone, majonez, jogurty owocowe czy drinki. Tak się przy okazji składa, że wiele takich produktów jest też niezdrowych. Czytaj więcej
Tłuszcze nasycone: dlaczego trzeba ograniczać ilość tłuszczu nasyconego w diecie?
Tłuszcze nasycone: dlaczego trzeba ograniczać ilość tłuszczu nasyconego w diecie?10 miesięcy temu
Tłuszcze nasycone to kwasy tłuszczowe pozbawione są podwójnych wiązań między atomami węgla. Większość z nich w temperaturze pokojowej ma postać stałą, a nie ciekłą. Znajdują się w dużych ilościach w produktach zwierzęcych – mięsie, nabiale, smalcu, maśle, ale i w niektórych tłuszczach roślinnych, np. w oleju kokosowym i palmowym. Nazywane są złymi tłuszczami, bo podnoszą poziom cholesterolu i sprzyjają chorobom serca. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA