Oto produkty bogate w żelazo. Sprawdź, z czym je jeść, aby lepiej żelazo przyswajać

Produkty bogate w żelazo fot. Adobe Stock
Produkty bogate w żelazo to przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, które dostarczają żelaza hemowego, lepiej przyswajalnego. Należą do nich: wątróbka, czerwone mięso, jaja i niektóre ryby. Źródłem żelaza są też rośliny, np. nasiona dyni i słonecznika, orzechy, kakao. Jednak w nich zawarte jest gorzej przyswajalne żelazo niehemowe. Zobacz, co zrobić, żeby lepiej się wchłaniało.
Barbara Dąbrowska / 02.10.2024 08:26
Produkty bogate w żelazo fot. Adobe Stock

Produkty bogate w żelazo powinny znaleźć się w każdej dobrze zbilansowanej diecie — zarówno tradycyjnej, jak i wegetariańskiej oraz diecie dzieci. Bogate źródła żelaza są szczególnie ważne dla kobiet, które potrzebują tego pierwiastka więcej od mężczyzn. Poniżej najbogatsze w żelazo produkty, zapotrzebowanie na ten pierwiastek oraz sposoby na zwiększenie jego przyswajania.

Spis treści:

  1. Produkty bogate w żelazo: tabela
  2. Funkcje żelaza w organizmie
  3. Od czego zależy przyswajanie żelaza?
  4. Dzienne zapotrzebowanie na żelazo

Produkty bogate w żelazo: tabela

Poniżej 2 tabele, gdyż są dwa rodzaje żelaza: hemowe i niehemowe. Źródłem pierwszego z nich, które jest lepiej przyswajalne, są produkty zwierzęce, a źródłem żelaza niehemowego — rośliny. Oto produkty spożywcze, które zawierają najwięcej żelaza. Produkty zawierające niewielkie średnie i małe ilości żelaza pozostają niewyróżnione. Podajemy zawartość żelaza w 100 g produktu.

Produkty bogate w żelazo hemowe

Najlepsze odzwierzęce źródła żelaza żelazo na 100 g
wątróbka drobiowa (ugotowana) 12,9 mg
drobiowe serca 5,96 mg
grillowana wątroba wołowa 5,8 mg
ostrygi (ugotowane) 4,9 mg
żółtko (gotowane) 2,9 mg
mielona wołowina (gotowana) 2,7 mg
jagnięcina (gotowana) 2,7 mg
jajko (gotowane) 1,5 mg
tuńczyk (pieczony) 1,3 mg
sardynki (gotowane) 1,3 mg

Produkty roślinne bogate w żelazo (niehemowe)

Główne źródła żelaza niehemowego żelazo na 100 g
spirulina 28,5 mg
nasiona dyni 14,9 mg
kakao gorzkie 13,9 mg
orzechy nerkowca 6,7 mg
nasiona słonecznika 5,2 mg
owies 4,4 mg
orzeszki pistacjowe 4 mg
chleb jęczmienny 3,86 mg
ciecierzyca (ugotowana) 2,9 mg
chleb żytni 2,83 mg
orzechy włoskie 2 mg
rodzynki, miąższ kokosa 1,8 mg

Produkty bogate w żelazo dla dzieci

Dobrym źródłem żelaza w diecie dzieci są produkty odzwierzęce, które dostarczają więcej lepiej przyswajalnego żelaza. Ale nie znaczy to, że należy unikać w diecie produktów dostarczających i żelazo niehemowe.

Najlepsze źródła żelaza hemowego w diecie dzieci:

  • czerwone mięso (wołowina, cielęcina) – ok. 2,6 mg żelaza na 100 g
  • wątróbka drobiowa – ok. 12 mg żelaza na 100 g
  • indyk (ciemne mięso) – ok. 1,4 mg żelaza na 100 g
  • chude mięso wieprzowe – ok. 1,1 mg żelaza na 100 g
  • ryby (np. tuńczyk, łosoś) – ok. 1 mg żelaza na 100 g

Najlepsze źródła żelaza niehemowego w diecie dzieci:

  • soczewica – ok. 3,3 mg żelaza na 100 g (suche ziarno)
  • tofu – ok. 5,4 mg żelaza na 100 g
  • szpinak – ok. 2,7 mg żelaza na 100 g (surowy)
  • ciecierzyca – ok. 2,9 mg żelaza na 100 g (suche ziarno)
  • fasola (biała, czarna) – ok. 2,0-3,7 mg żelaza na 100 g (suche ziarno)
  • płatki owsiane – ok. 3,9 mg żelaza na 100 g
  • kasza jaglana – ok. 4,7 mg żelaza na 100 g
  • pestki dyni – ok. 14,8 mg żelaza na 100 g
  • orzechy nerkowca – ok. 6,7 mg żelaza na 100 g
  • rodzynki – ok. 1,8 mg żelaza na 100 g

Jak poprawić wchłanianie żelaza u dzieci:

  • łącz żelazo niehemowe z witaminą C: Produkty bogate w witaminę C (np. pomarańcze, truskawki, papryka) wspomagają wchłanianie żelaza z roślin.
  • nie podawaj dziecku podczas posiłków herbaty: napój zawiera taniny, które mogą hamować wchłanianie żelaza.

Produkty bogate w żelazo dla niemowlaka

Aby nie zabrakło żelaza we krwi niemowlaka, należy najpóźniej ok. 7 miesiąca życia rozpocząć rozszerzanie diety. Obecnie nie obowiązuje już ścisła kolejność wprowadzania poszczególnych produktów do jadłospisu niemowlaka. To sprawia, że można sięgać właściwie po wszystkie zwierzęce i roślinne źródła żelaza odpowiednie dla starszych dzieci i po odpowiedniej obróbce podawać niemowlętom.

Produkty bogate w żelazo dla psa

Podając psu bogate w żelazo pokarmy, warto dbać o zrównoważenie diety pupila i konsultować się z weterynarzem, aby zapewnić zwierzakowi optymalne żywienie.

Produkty spożywcze bogate w żelazo, które można podawać psom:

  • Wątróbka wołowa – bardzo bogata w żelazo. Jednym z najlepszych źródeł żelaza dla psów, ale powinna być podawana w małych ilościach ze względu na wysoką zawartość witaminy A.
  • Serce wołowe lub drobiowe – zawiera dużo żelaza i jest dobrym źródłem białka oraz innych składników odżywczych.
  • Czerwone mięso (np. wołowina, jagnięcina) – bogate w hemowe żelazo, łatwo przyswajalne przez organizm psa.
  • Ryby (np. makrela, sardynki) – bogate w żelazo oraz kwasy tłuszczowe omega-3, wspierające zdrowie psów.
  • Indyk (ciemne mięso) – zawiera więcej żelaza niż białe mięso drobiowe.
  • Żołądki drobiowe – bogate w żelazo i białko.

Podawaj pokarm w formie gotowanej i surowej. Zwłaszcza jeśli chodzi o mięso i podroby, gotowanie może poprawić strawność, ale w surowym mięsie znajduje się więcej dostępnych składników odżywczych, w tym żelaza.

 Produkty bogate w żelazo

fot. Produkty bogate w żelazo/  Adobe Stock,  timolina

 

Funkcje żelaza w organizmie

Czym jest żelazo? Żelazo jest składnikiem mineralnym, który w organizmie bierze udział w transporcie tlenu. Pierwiastek ten jest składnikiem hemoglobiny – barwnika krwi. Hemoglobina rozprowadza tlen z płuc do wszystkich narządów ciała.

Inne funkcje żelaza w organizmie:

  • wchodzi w skład mioglobiny, białka występującego w mięśniach, które magazynuje tlen i uwalnia go podczas skurczów mięśni. Mioglobina odgrywa kluczową rolę w dostarczaniu tlenu do mięśni, szczególnie podczas wysiłku fizycznego.
  • jest niezbędne do działania enzymów, które uczestniczą w procesie oddychania komórkowego i produkcji energii w mitochondriach. Enzymy te, zwane cytochromami, uczestniczą w procesie przekształcania składników odżywczych w energię w postaci ATP.
  • bierze udział w procesie podziału i wzrostu komórek poprzez swoją rolę w syntezie DNA. Jest kluczowe dla zdrowego wzrostu i rozwoju, zwłaszcza u dzieci i młodzieży.
  • jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Uczestniczy w procesach eliminacji patogenów przez komórki odpornościowe (makrofagi). Enzymy zawierające żelazo biorą również udział w detoksykacji substancji szkodliwych w wątrobie.
  • jest składnikiem wielu enzymów uczestniczących w detoksykacji organizmu, pomagając w neutralizacji potencjalnie szkodliwych substancji.
  • odgrywa rolę w produkcji neuroprzekaźników takich jak dopamina, serotonina i noradrenalina, które są kluczowe dla funkcjonowania mózgu, regulacji nastroju, pamięci i zdolności koncentracji.
  • wpływa na regenerację komórek skóry, zdrowie włosów i paznokci. Niedobór żelaza może prowadzić do łamliwości paznokci, wypadania włosów oraz bladości skóry.

W organizmie ludzkim łącznie znajduje się około 3-5 g żelaza zmagazynowanego przede wszystkim w hemoglobinie, mioglobinie (barwnik mięśni) i ferrytynie (zapas żelaza). Blisko 80% żelaza organizm czerpie z rozpadu czerwonych krwinek. Pozostałą część ciało pobiera z zapasów i pożywienia.

Niedobór żelaza prowadzi do niedokrwistości z niedoboru żelaza. Dzieje się tak, gdy wraz z dietą nie dostarczasz odpowiednich ilości tego składnika mineralnego. Anemia może rozwinąć się także w wyniku silnego krwawienia czy fizjologicznie zwiększonego zapotrzebowania na żelazo. Objawami niedoboru żelaza w organizmie i niedokrwistości są przewlekłe zmęczenie, bladość skóry, senność i zawroty głowy.

Od czego zależy przyswajanie żelaza?

W jedzeniu żelazo występuje w dwóch formach:

  • żelazo hemowe (Fe2) występujące w produktach zwierzęcych,
  • żelazo niehemowe (Fe3), czyli żelazo pochodzenia roślinnego.

Forma hemowa żelaza jest znacznie lepiej wchłaniania. Jego biodostępność ocenia się średnio na 23% (10-40% w zależności od produktu). Wchłanianie żelaza niehemowego wynosi od 1 do 23%, średnio około 10%. Stąd warzywa i owoce nie są najlepszym źródłem żelaza.

Z tego powodu trudniej jest pokryć zapotrzebowanie na żelazo, jeśli nie spożywasz produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganizm to dieta, w której trzeba zwrócić szczególną uwagę na przyswajalność żelaza. To, ile żelaza z produktów roślinnych wchłoniesz, zależy także od obecności innych związków w żywności.

Co wpływa na wchłanianie żelaza?

Witamina C zwiększa wchłanianie  żelaza niehemowego i hemowego, lizyna (aminokwas występujący w roślinach strączkowych, kaszach, orzechach) oraz kwas mlekowy z kiszonek. Jeśli masz problemy z niedokrwistością, zwróć szczególną uwagę na spożycie witaminy C. Wystarczy 50 mg tej witaminy (np. z połowy pomarańczy, kiwi, szklanki truskawek, połowy papryki), by zniwelować negatywne działanie związków utrudniających wchłanianie żelaza. Pamiętaj jednak, by łączyć te dwa składniki w jednym posiłku.

Wchłanianie pogarszać może zawartość fitynianów, szczawianów i polifenoli występujących w roślinach strączkowych, warzywach, owocach i produktach zbożowych. Związki te są słabo rozpuszczalne i w jelitach tworzą kompleksy z żelazem, prowadząc do jego wydalenia.

Przyswajalność tego składnika mineralnego zwiększa się w sytuacji niewystarczającego spożycia produktów bogatych w żelazo. Im mniejszy masz jego zapas, tym więcej żelaza przyswoisz.

Od czego zależy przyswajanie żelaza

fot. Od czego zależy przyswajanie żelaza/ Adobe Stock,  vaaseenaa

Dzienne zapotrzebowanie na żelazo

Zapotrzebowanie na żelazo jest wyższe u kobiet niż u mężczyzn, bo kobiety co miesiąc tracą ten składnik wraz z miesiączką (poziom żelaza podczas miesiączki spada). Zapotrzebowanie na żelazo rośnie w ciąży. Kobiety w wieku 31-50 powinny dostarczać sobie 18 mg żelaza dziennie. W ciąży ilość ta rośnie do 27 mg.

Weganie ze względu na zmniejszone przyswajanie żelaza powinni spożywać go w codziennej diecie nawet 80% więcej (33 mg).

Artykuł opublikowano pierwotnie 2.12.2012 r.

Czytaj także:
7 sposobów na lepsze przyswajanie żelaza
5 koktajli na anemię pełnych żelaza
Żelazo – jak oddziałuje z innymi składnikami i lekami?

Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.
Barbara Dąbrowska-Górska
mgr inż.
Barbara Dąbrowska-Górska
dietetyk
Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.

Dietetyk z 12 letnim doświadczeniem. Ukończyła Technologię Żywności i Żywienie Człowieka w warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Pomaga pacjentom trwale zmienić nawyki żywieniowe. Uczy realnych rozwiązań, szacunku do ciała, konsekwencji i „godzenia” się z jedzeniem. Twórczyni autorskiego podejścia w nurcie pozytywnej dietetyki. Prowadzi poradnię online barbaradabrowska.pl.

Redakcja poleca

REKLAMA