Zespół jelita drażliwego - objawy, diagnostyka, leczenie
Zespół jelita drażliwego - objawy, diagnostyka, leczenie4 lata temu
Zespół jelita drażliwego to zaburzenie pracy jelit objawiające się bólami brzucha, wzdęciami, zaparciami, biegunkami. W zespole jelita drażliwego stosuje się m.in. leki rozkurczowe, dietę FODMAP i psychoterapię. Czytaj więcej
Karob - co to jest, zastosowanie, właściwości, przepisy
Karob - co to jest, zastosowanie, właściwości, przepisy4 lata temu
Karob to zmielone strąki z nasionami chleba świętojańskiego. Stosuje się go jako słodki, niskotłuszczowy zamiennik kakao. Mączki chleba świętojańskiego używa się jako substancji zagęszczającej. Czytaj więcej
Tłuszcze trans - co to jest? Tłuszcze trans wpływ na zdrowie, lista produktów
Tłuszcze trans - co to jest? Tłuszcze trans wpływ na zdrowie, lista produktów4 lata temu
Tłuszcze trans powstają w procesie częściowego utwardzania. Są bardzo szkodliwe dla układu każenia. Znajdziesz je w słodyczach, daniach gotowych i fast-food. Jak je rozpoznać? Szukaj w składzie częściowo utwardzonych olejów roślinnych. Czytaj więcej
Moringa - właściwości, wartość odżywcza, moringa odchudzanie, olej moringa
Moringa - właściwości, wartość odżywcza, moringa odchudzanie, olej moringa4 lata temu
Moringa to superfood, który spożywasz w formie sproszkowanych liści. Moringa jest bogata w żelazo, witaminę A i K. Niweluje zmęczenie, wspiera układ pokarmowy i krwionośny. Nie wykazano wpływu moringi na odchudzanie. Czytaj więcej
Matcha - właściwości herbaty matcha, jak przygotować, matcha latte
Matcha - właściwości herbaty matcha, jak przygotować, matcha latte4 lata temu
Matcha to sproszkowana zielona herbata. Zawiera duże ilości katechin - silnych przeciwutleniaczy. Picie herbaty matcha chroni przed nowotworami i zawałem serca. Nie potrzebujesz specjalnych gadżetów, by zrobić matchę w domu. Czytaj więcej
Gotowanie na parze - zalety, triki, urządzenia, czas gotowania
Gotowanie na parze - zalety, triki, urządzenia, czas gotowania4 lata temu
Gotowanie na parze ogranicza straty składników odżywczych wrażliwych na temperaturę. Dania są lekkostrawne, nie musisz używać soli i tłuszczu. Na rynku każdy znajdzie odpowiednie do potrzeb urządzenie do gotowania na parze. Czytaj więcej
Zero waste – jak nie marnować żywności? Zero waste w kuchni
Zero waste – jak nie marnować żywności? Zero waste w kuchni4 lata temu
Zero waste to kupowanie, przechowywanie i gotowanie tak, by wyrzucać jak najmniej żywności. Zero waste w kuchni zacznij od listy zakupów, uporządkuj zawartość lodówki i szafek, gotuj z wykorzystaniem resztek. Czytaj więcej
Suplementy diety - co to jest, jak kupować? Suplementy diety a leki
Suplementy diety - co to jest, jak kupować? Suplementy diety a leki4 lata temu
Suplementy diety należą do produktów spożywczych. Suplementy nie leczą, ich zadaniem jest uzupełnianie diety w składniki odżywcze. Kupuj je tylko ze sprawdzonych źródeł i przyjmuj zgodnie z zaleceniami. Czytaj więcej
Chia pudding - 4 najlepsze przepisy na owocowy pudding z chia
Chia pudding - 4 najlepsze przepisy na owocowy pudding z chia4 lata temu
Chia pudding to prosty i zdrowy deser. Wystarczy wymieszać 4 łyżki nasion chia z mlekiem lub napojem roślinnym i dołożyć świeże owoce. Możesz dodać także miód oraz orzechy. Czytaj więcej
Kimchi - co to jest? Kalorie i właściwości zdrowotne kimchi
Kimchi - co to jest? Kalorie i właściwości zdrowotne kimchi4 lata temu
Kimchi to koreańskie, fermentowane warzywa. Najczęściej za kimchi uznaje się kiszoną kapustę pekińską z chili. Kimchi jest niskokaloryczne, wspiera pracę jelit i działa przeciwrakowo. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA