Produkty bez laktozy od kilku lat są łatwodostępne w każdym markecie. To zasługa głównie mody na unikanie laktozy, ale też większej świadomości społecznej na temat alergii i nietolerancji pokarmowych. Gdy klienci zaczęli poszukiwać produktów bezlaktozowych, producenci przetworów mlecznych szybko dostosowali swoją ofertę, przygotowując produkty, w których laktozy nie ma lub prawie nie ma. Co nam oferują?
Spis treści:
- Co to znaczy produkty bez laktozy?
- Produkty bez laktozy: lista
- Gdzie kupić produkty bez laktozy?
- Czy produkty bez laktozy są zdrowe?
Co to znaczy produkty bez laktozy?
Produkty bez laktozy to produkty, które w naturalny sposób nie zawierają cukru mlecznego, czyli laktozy właśnie, lub zostały jej pozbawione albo jej poziom w produkcie został obniżony do bardzo niskiego poziomu, który nie zagraża osobom cierpiącym na nietolerancję laktozy.
Laktoza to związek zbudowany z dwóch cząsteczek cukrów – galaktozy i glukozy. Nietolerancja laktozy to zjawisko, w którym jelito wydziela zbyt mało, lub nie wydziela w ogóle enzymu laktazy, który rozkłada wiązanie między galaktozą i glukozą.
Objawy nietolerancji laktozy dotyczą układu pokarmowego i należą do nich przede wszystkim:
- wzdęcia,
- biegunki,
- gazy,
- przelewanie.
Nietolerancja laktozy może być wrodzona lub nabyta. Większość osób, które na nią cierpią, ma swój własny, indywidualny próg spożycia tego cukru. Po jego przekroczeniu pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości. Dlatego większość osób z nietolerancją laktozy, zwłaszcza nabyta, mogą spożywać jej niewielkie ilości.
Produkty bez laktozy: lista
Wszystkie naturalne produkty roślinne (warzywa, owoce, soki, zboża, orzechy, nasiona, „mleka” roślinne) woda, oraz mięso i jaja są produktami bezlaktozowymi, gdyż nie mają nic wspólnego z mlekiem. Wątpliwości mogą budzić więc produkty wytwarzane na bazie mleka oraz przetworzone, które mogą w składzie, jako jeden z wielu składników, zawierać dodatek mleka. I nimi się właśnie zajmiemy, tworząc listę produktów bez laktozy.
Nie wszystkie są oznaczane znaczkiem „bez laktozy”, gdyż naturalnie zawierają bardzo mało cukru mlecznego:
- ser Gorgonzola,
- ser Parmezan (0,1 g laktozy/100 g),
- ser Cheddar (0,1 g laktozy/100 g),
- ser Edam (0,1 g laktozy/100 g),
- ser Gouda (0,1 g laktozy/100 g),
- ser Brie, (0,1 g laktozy/100 g),
- ser Camembert, (0,1 g laktozy/100 g),
- masło (0,6 g laktozy/100 g).
Takie ilości laktozy są często bezpieczne dla osób z nabytą nietolerancją laktozy, ale mogą nie być odpowiednie dla ludzi z wrodzoną nietolerancją laktozy.
Na listę produktów bez laktozy oczywiście wpisują się produkty oznaczone jako produkty bezlaktozowe, w których w procesie produkcji obniżono zawartość laktozy do poziomu nie większego niż 0,01% (10 mg w 100 g produktu). Takie są zalecenia Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Trzeba mieć na uwadze, że produkty oznaczone hasłami: „bez laktozy”, „bezlaktozowy”, „nie zawiera laktozy” mogą zawierać śladowe ilości tego dwucukru. Do takich produktów należą:
- mleko bez laktozy, np. Pilos, Mlekovita, Łaciate, Piątnica,
- twarogi bez laktozy, np. Mlekovita, Mlekpol, OSM Maluta
- śmietana bez laktozy, np. Primo, Mlekovita, Łowicz,
- kefiry bez laktozy, np. Robico, Pewni Dobrego,
- jogurt bez laktozy, np. Zott, Maluta, Mlekovita, Łaciaty
- ser sałatkowo-kanapkowy Favita bez laktozy, Mlekovita,
- ser feta bez laktozy, Greco,
- serki homogenizowane, np. Maluta,
- mozzarella bez laktozy, WM Les Croises
- masło bez laktozy, np. Mlekovita, Lumiko,
- serek wiejski bez laktozy, np. Piątnica,
- margaryna bez laktozy, np. Bielmar (Palma), Upfield (Kasia),
- lody waniliowe bez laktozy, Anita.
Bezlaktozowe są też wszystkie produkty przetworzone, np. sosy czy wędliny, które nie mają w składzie dodatku mleka czy zapisu „może zawierać śladowe ilości mleka”.
Czy jogurty i kefiry są produktami bezlaktozowymi?
Dość powszechnie powtarzanym mitem jest stwierdzenie, że można jeść jogurty i kefiry, nawet jeśli nie tolerujesz laktozy. To nieprawda! Jogurt i kefir są produktami mlecznymi fermentowanymi, w których laktoza częściowo została sfermentowana do kwasu mlekowego. Jednak wciąż zawierają laktozę, choć jest jej w nich mniej niż mleku.
Zobacz, ile laktozy jest w różnych produktach mlecznych. Zawartość laktozy podano w kolejności malejącej:
- Mleko w proszku pełne 38,7 g/100 g
- Mleko zagęszczone słodzone 10,3 g/100 g
- Mleko owcze 5,1 g/100 ml
- Mleko 0,5% 4,9 g/100 ml
- Mleko 1,5% 4,8 g/100 ml
- Mleko 2% 4,7 g/100 ml
- Maślanka 0,5% tłuszczu 4,7 g/100 g
- Mleko 3,5% 4,6 g/100 ml
- Mleko 3,5% 4,6 g/100 ml
- Mleko kozie 4,4 g/100 ml
- Kefir 2% tłuszczu 4,1 g/100 g
- Śmietana 12% tłuszczu 3,9 g/100 g
- Śmietana 18% tłuszczu 3,6 g/100 g
- Śmietana 30% tłuszczu 3,6 g/100 g
- Serek wiejski 3,3 g/100 g
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu 3,2 g/100 g
- Ser twarogowy półtłusty 3,2 g/100 g
- Ser twarogowy chudy 3,1 g/100 g
- Ser twarogowy tłusty 2,9 g/100 g
- Serek homogenizowany waniliowy 2,9 g/100 g
- Ser feta 1 g/100 g
- Ser topiony edamski 1,0 g/100 g
- Ser brie pełnotłusty 0,1 g/100 g
- Ser camembert pełnotłusty 0,1 g/100 g
- Ser cheddar pełnotłusty 0,1 g/100 g
- Ser edamski pełnotłusty 0,1 g/100 g
- Ser ementaler pełnotłusty 0,1 g/100 g
- Ser gouda pełnotłusty 0,1 g/100 g
- Ser parmezan 0,1 g/100 g
- Ser salami pełnotłusty 0,1 g/100 g
- Ser mozzarella 0,07/100 g
fot. Produkty bez laktozy lista/ Adobe Stock, lisssbetha
Gdzie kupić produkty bez laktozy?
Produkty bez laktozy można kupować w sklepach internetowych oraz marketach. W sklepach internetowych jest o tyle wygodnie, że często mają one specjalny dział z produktami bez laktozy (np. megasam24.pl). W stacjonarnych marketach (nawet na ich stronach internetowych), nie zostały stworzone takie działy, co utrudnia przejrzenie oferty. Chodząc po sklepach, nie znajdziesz działu z produktami bezlaktozowymi, a jedynie możesz ich wypatrywać między produktami zwykłymi.
Produkty bez laktozy Lidl
Lidl ma w ofercie produkty bezlaktozowe. Są to:
- „mleka” roślinne: owsiane, migdałowe, ryżowe, sojowe, kokosowe,
- mleko bezlaktozowe Pilos,
- śmietana bez laktozy, Pilos,
- twaróg bez laktozy, Pilos,
- jogurty bez laktozy Pilos,
- kefir bez laktozy, Robico,
- wysokobiałkowe produkty High Protein (kaszki, desery i napoje mleczne, jogurty, sery i twarogi), Fin Carre i Pilos,
- wszelkie produkty wegańskie.
Produkty bez laktozy Biedronka
Biedronka także ma w swojej ofercie produkty bezlaktozowe. Należą do nich:
- „mleka” roślinne: owsiane, migdałowe, sojowe, ryżowe, kokosowe,
- mleko bez laktozy, Mleczna Dolina,
- masło bez laktozy, Mleczna Dolina,
- serki homogenizowane bez laktozy Tutti,
- jogurty bez laktozy, Zott,
- kefir bez laktozy, Mleczna Dolina.
Oczywiście w Biedronce są też dostępne produkty wegańskie, które z zasady nie zawierają mleka.
Czy produkty bez laktozy są zdrowe?
Nie obawiaj się produktów bez laktozy, tak są zdrowe. Jeśli cierpisz na nietolerancję laktozy, będą one dla ciebie prawdziwym wybawieniem. W czasie ich produkcji do żywności, która naturalnie zawiera laktozę, dodaje się enzym laktazę, którego układ pokarmowy osób z nietolerancją laktozy nie potrafi wytworzyć.
Kiedy nie kupować produktów bez laktozy?
Nie kupuj produktów bez laktozy tylko dlatego, że jest moda na eliminowanie cukru mlecznego. Jeśli dobrze tolerujesz laktozę, a nagle zaczniesz jeść produkty, które jej nie zawierają, możesz nabawić się nietolerancji. Twój układ pokarmowy będzie się nudził i przestanie wytwarzać enzym laktazę niezbędny do trawienia laktozy.
Osoby z insulinoopornością powinny pamiętać także, że produkty bez laktozy mają nieznacznie wyższy indeks glikemiczny od tych z laktozą. Z tego powodu nie warto wykluczać cukru mlecznego na wszelki wypadek.
Nie daj się nabrać na sery żółte bez laktozy, które przeważnie są droższe od zwykłych serów. Ser żółty naturalnie ma znikomą ilość laktozy (ok. 0,1 g/100 g), co wynika z jego procesu produkcji. Z tego powodu nie warto wydawać więcej na ten oznaczony wielkim napisem „bez laktozy”.
Treść artykułu pierwotnie opublikowano 25.05.2018 r.
Czytaj także:
Leczenie nietolerancji laktozy
Czym jest alergia pokarmowa?
Skaza białkowa — objawy u dzieci i niemowląt
Dietetyk z 12 letnim doświadczeniem. Ukończyła Technologię Żywności i Żywienie Człowieka w warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Pomaga pacjentom trwale zmienić nawyki żywieniowe. Uczy realnych rozwiązań, szacunku do ciała, konsekwencji i „godzenia” się z jedzeniem. Twórczyni autorskiego podejścia w nurcie pozytywnej dietetyki. Prowadzi poradnię online barbaradabrowska.pl.