POLECAMY

Co jeść przy nietolerancji laktozy? Czy warto kupować produkty bez laktozy?

Problem nietolerancji laktozy dotyczy co 3 osoby w Polsce. Na szczęście rozwiązanie jest proste – wystarczy wyeliminować laktozę z diety. Dzięki coraz większej ofercie produktów bez laktozy zadanie to stało się znacznie łatwiejsze. Zobacz, które produkty możesz jeść na diecie bez laktozy!
Barbara Dąbrowska / 2 miesiące temu
Co jeść przy nietolerancji laktozy? Czy warto kupować produkty bez laktozy? fot. Adobe Stock

Nietolerancja laktozy – co to jest?

Laktoza (cukier mleczny) to związek zbudowany z dwóch cząsteczek cukrów – galaktozy i glukozy. Nietolerancja laktozy to zjawisko, w którym jelito produkuje zbyt mało, lub nie produkuje w ogóle, enzymu laktazy, który rozkłada wiązanie między galaktozą i glukozą.

Objawy nietolerancji laktozy dotyczą układu pokarmowego i należą do nich przede wszystkim:

  • wzdęcia,
  • biegunki,
  • gazy,
  • przelewanie.

Większość osób, które cierpią na nietolerancję laktozy ma swój własny, indywidualny próg spożycia tego cukru. Po jego przekroczeniu pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości. Dlatego nawet osoby z nietolerancją laktozy mogą spożywać jej niewielkie ilości.

Zawartość laktozy w produktach mlecznych

Laktoza występuje przede wszystkim w produktach mlecznych. Jednak w niektórych serach jej ilość jest tak znikoma (np. w większości serów żółtych), że produkty te można uznać za bezpieczne. Dość powszechnie powtarzanym mitem jest stwierdzenie, że można jeść jogurty i kefiry nawet, jeśli nie tolerujesz laktozy. To nieprawda! Jogurt i kefir są produktami mlecznymi fermentowanymi, w których laktoza częściowo została sfermentowana do kwasu mlekowego. Jednak ilość laktozy wciąż pozostaje na dość wysokim poziomie.

Zobacz, ile laktozy jest w produktach mlecznych. Pogrubieniem zaznaczono żywność bezpieczną dla osób z nietolerancja laktozy. Pamiętaj jednak, że twój indywidualny próg tolerancji może sprawić, że i te produkty będziesz musiała wyeliminować z diety.

Zawartość laktozy podano w kolejności malejącej.

  • Mleko w proszku pełne 38,7 g/100 g
  • Mleko zagęszczone słodzone 10,3 g/100 g
  • Mleko owcze 5,1 g/100 ml
  • Mleko 0,5% 4,9 g/100 ml
  • Mleko 1,5% 4,8 g/100 ml
  • Mleko 2% 4,7 g/100 ml
  • Maślanka 0,5% tłuszczu 4,7 g/100 g
  • Mleko 3,5% 4,6 g/100 ml
  • Mleko 3,5% 4,6 g/100 ml
  • Mleko kozie 4,4 g/100 ml
  • Kefir 2% tłuszczu 4,1 g/100 g
  • Śmietana 12% tłuszczu 3,9 g/100 g
  • Śmietana 18% tłuszczu 3,6 g/100 g
  • Śmietana 30% tłuszczu 3,6 g/100 g
  • Serek wiejski 3,3 g/100 g
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu 3,2 g/100 g
  • Ser twarogowy półtłusty  3,2 g/100 g
  • Ser twarogowy chudy  3,1 g/100 g
  • Ser twarogowy tłusty  2,9 g/100 g
  • Serek homogenizowany waniliowy 2,9 g/100 g
  • Ser feta 1 g/100 g
  • Ser topiony edamski 1,0 g/100 g
  • Ser brie pełnotłusty 0,1 g/100 g
  • Ser camembert pełnotłusty 0,1 g/100 g
  • Ser cheddar pełnotłusty 0,1 g/100 g
  • Ser edamski pełnotłusty 0,1 g/100 g
  • Ser ementaler pełnotłusty 0,1 g/100 g
  • Ser gouda pełnotłusty 0,1 g/100 g
  • Ser parmezan 0,1 g/100 g
  • Ser salami pełnotłusty 0,1 g/100 g
  • Ser mozzarella 0,07/100 g

Produkty bez laktozy - czy warto je kupować?

Nie obawiaj się produktów bez laktozy. Jeśli cierpisz na nietolerancję laktozy będą one dla ciebie prawdziwym wybawieniem. Nie ma w nich niepotrzebnych substancji dodatkowych do żywności (potocznie zwanych „E”). W czasie ich produkcji do żywności, która naturalnie zawiera laktozę dodaje się enzym laktazę, którego układ pokarmowy osób z nietolerancją laktozy nie potrafi wytworzyć.

Nie daj się nabrać na sery żółte bez laktozy, które przeważnie są droższe od zwykłych serów. Ser żółty naturalnie ma znikomą ilość laktozy (ok. 0,1 g/100 g), co wynika z jego procesu produkcji. Z tego powodu nie warto wydawać więcej na ten oznaczony wielkim napisem „bez laktozy”.

W jakich innych produktach może być laktoza?

Niestety laktoza występuje także w innych produktach. Niektóre z nich powstają na bazie mleka, w innych dodatek laktozy spełnia funkcję technologiczną. Jeśli nie jesteś pewna, czy w żywności jest laktoza, czytaj skład.

Inne źródła laktozy to:

  • masło,
  • lody,
  • bita śmietana,
  • sos beszamel,
  • niektóre wędliny,
  • niektóre leki,
  • pieczywo z dodatkiem mleka (np. bułeczki).

Przeczytaj także:
Największe mity o nietolerancji laktozy! Sprawdź, czy ten problem rzeczywiście dotyczy ciebie
Nietolerancja glukozy – ważny sygnał, który wysyła ci ciało. Łatwo go przegapić!
7 nietolerancji pokarmowych, które objawiają się bólem brzucha

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 miesiące temu
Miałam taki problem i nawet schudnąć nie mogłam. Zrobiłam badania i się okazało że to to. Dopiero po iqacai mi jakoś ruszyło to spalanie no i wiadomo zamieniałam co się dało na bez laktozy.