Spis treści:
- Co to jest moringa?
- Moringa właściwości i wartość odżywcza
- Moringa a odchudzanie
- Liście moringa i olej moringa - jak stosować?
Co to jest moringa?
Moringa olejodajna to drzewo pochodzące z Indii, występujące także w Afryce i Ameryce Południowej. Morigna słynie z łatwości w hodowli i odporności na suszę. Dzięki tym cechom produkty z drzewa życia wykorzystywane są w Afryce przez najbiedniejszą ludność, uzupełniając ubogą dietę.
Tradycyjnie wykorzystuje się świeże liście moringi (podobnie jak szpinak czy rukolę), ale także jej korzenie (w smaku przypominające chrzan), korę oraz kwiaty. Z moringi otrzymuje się także olej. Moringę określa się jako „drzewo życia”.
W Polsce moringa znana jest przede wszystkim w postaci mielonych, sproszkowanych liści i oleju moringa, który poza zastosowaniem kulinarnym używany jest także w kosmetyce (olejek moringa jest szczególnie doceniany w pielęgnacji włosów).
Moringa właściwości i wartość odżywcza
Sproszkowane liście moringi często opisywane są na opakowaniu jako „superfoods”. Określenie to nie jest zdefiniowane przez żadną organizację zajmującą się zdrowym żywieniem i często bywa nadużywane. Czy moringa olejodajna zasługuje na miano superfoods?
Sproszkowane liście moringi
Biorąc pod uwagę wartość odżywczą 100 g mielonych liści moringi można dojść do wniosku, że to niezwykle wartościowy produkt. Morigna jest bogata w żelazo, witaminę A i witaminę K. Sproszkowane liście moringi to także źródło witaminy E, wapnia, manganu i błonnika pokarmowego (blisko 30 g/100 g). To wszystko sprawia, że moringa:
- zmniejsza zmęczenie (żelazo),
- poprawia stan skóry (witaminy A i E),
- usprawnia pracę jelita grubego i zapobiega zaparciom (błonnik pokarmowy),
- wpływa na stan kości (wapń, mangan).
Wykazano także pozytywne działanie proszku z moringi wspierające karmienie piersią. To ważna informacja dla matek borykających się z niewielką ilością pokarmu.
Warto jednak zwrócić uwagę, że na co dzień nie spożywa się moringi w ilości 100 g, a produkty z drzewa życia stosowane są jako dodatek (np. 1 łyżeczka do smoothie, jogurtu). Jeśli chcesz uzyskać pozytywny efekt wynikający z właściwości moringi stosuj ją regularnie nie zapominając o tym, że nie ma cudownych produktów i najważniejszy jest całokształt diety.
Żaden „superfoods” nie pomoże, jeśli nie zadbasz o podstawowe zasady racjonalnej diety. Kto nie powinien stosować moringi? Jedynym, znanym przeciwwskazaniem do spożywania produktów z moringi jest ciąża. Moringa może wywoływać niewielkie skurcze macicy.
Olej z moringi
Olej z moringi powinien być stosowany na zimno. Choć dominują w nim kwasy tłuszczowe jednonienasycone odporne na działanie wysokiej temperatury, nie należy używać go do smażenia ze względu na obecność antyoksydantów (szybko się utleniają).
Olej ten ma właściwości obniżające stężenie cholesterolu i regulujące ciśnienie krwi. Jego regularne stosowanie wspiera także regenerację wątroby prowadząc do zmniejszenia poziomu prób (enzymów) wątrobowych.
Olej moringa należy przechowywać w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej.
fot. Adobe Stock
Moringa a odchudzanie
Moringa jest popularnym składnikiem suplementów diety. Producenci obiecują, że przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i ułatwia utratę wagi. Takie właściwości moringi potwierdzają badania na szczurach. Jednak należy zauważyć, że zwierzęta otrzymywały bardzo wysokie dawki ekstraktu z moringi, których ludzie na co dzień nie mogliby stosować
Niestety brak jest danych potwierdzających działanie spalające tkankę tłuszczową u ludzi. Korzystaj z wartości odżywczych moringi, ale nie zakładaj, że dzięki niej schudniesz. Opinie osób stosujących moringę również wskazują na niewielki wpływ na masę ciała.
Liście moringa i olej moringa - jak stosować?
Sproszkowane, mielone liście moringa można kupić w sklepach z żywności ekologiczną stacjonarnych i internetowych. Cena za 100 g opakowanie proszku z moringi zaczyna się od 10 zł i dochodzi do 30 zł. Moringę można kupić także w postaci suplementu diety, w kapsułkach. Popularność zyskuje także herbata z suszonych liści moringi.
Mielone liście moringi możesz dodawać zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Moringa jest łagodna w smaku. Można ją porównać do jarmużu, choć odczucia smakowe są znacznie subtelniejsze. Moringa znajdzie zastosowanie jako dodatek do:
- jogurtów, serków, koktajli mlecznych;
- smoothie i soków na bazie warzyw i owoców;
- makaronów, past warzywnych, pesto, hummusu, guacamole;
- farszy z mięsa, warzyw strączkowych;
- zup.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 24.04.2017.
Dowiedz się więcej o innych superfoods:
Spirulina w tabletkach i w proszku - właściwości, dawkowanie
Młody jęczmień (zielony) - właściwości, opinie, jak pić, cena
Chlorella – dlaczego warto jeść glony morskie?
Dietetyk z 12 letnim doświadczeniem. Ukończyła Technologię Żywności i Żywienie Człowieka w warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Pomaga pacjentom trwale zmienić nawyki żywieniowe. Uczy realnych rozwiązań, szacunku do ciała, konsekwencji i „godzenia” się z jedzeniem. Twórczyni autorskiego podejścia w nurcie pozytywnej dietetyki. Prowadzi poradnię online barbaradabrowska.pl.