Moda na jedzenie muchomorów czerwonych rozgrzewa internet za sprawą influencerki działającej w sieci jako Eff. Kobieta opublikowała post, w którym chwali się zbiorami muchomora czerwonego. Twierdzi, że będzie przeprowadzać „eksperyment” i zamierza rozpocząć jedzenie muchomorów czerwonych. Post szybko stał się wiralem i zszokował większość odbiorców. Eksperci, lekarze, a także Główny Inspektorat Sanitarny szybko reagują, przestrzegając użytkowników internetu przed szkodliwą modą: muchomory czerwone są niejadalne, a nawet niewielkie dawki mogą powodować poważne konsekwencje zdrowotne.
Spis treści:
- Influencerka lansuje modę na jedzenie czerwonych muchomorów
- Czy muchomory czerwone (amanita) są jadalne? - opinie ekspertów
- Mit o prozdrowotnym działaniu muchomorów czerwonych
Influencerka lansuje modę na jedzenie czerwonych muchomorów
Influencerka działająca w sieci pod nazwą Eff opublikowała w mediach społecznościowych posty, w których dzieli się przemyśleniami na temat muchomorów czerwonych. Kobieta pochwaliła się, że poczuła potrzebę rozpoczęcia „przygody z jedzeniem muchomorów". Nie chodzi o mało znane gatunki grzybów jadalnych, które większość grzybiarzy omija, bo uważa je za trujące. Eff wypowiedziała się o dobrze znanym każdemu z trujących właściwości muchomorze czerwonym!
Dzisiaj rozpoczęłam nową przygodę w moim życiu, związana jest ona ze zbieraniem, suszeniem a następnie - jedzeniem muchomora. - poinformowała swoich obserwatorów influencerka.
Wydaje ci się, że to oderwany od rzeczywistości pomysł, który wszystkich zszokuje? Niestety, to nie jednostkowy przypadek. Praktykują go niektóre grupy osób, z nadzieją na „otwarcie czakr i duchowe oświecenie” po spożyciu muchomora.
fot. Muchomor czerwony jest niejadalny i trujący/ Adobe Stock, Madeleine Steinbach
Większość moich znajomych je te magiczne grzyby regularnie i od wielu lat, a ja nigdy nie czułam takiej potrzeby, aż do września tego roku. Zawołał mnie ten starszy, mądry pan z czerwonym kapeluszem i siwą brodą.- opisała w mediach społecznościowych Eff
Kobieta prowadzi na Facebooku fanpage, który śledzi ponad 23 tysięcy użytkowników. Wydaje ci się, że obserwatorzy skrytykowali pomysł jedzenia muchomorów przez influencerkę? Większość faktycznie była zszokowana tym pomysłem, ale wśród komentarzy przewijały się też liczne głosy aprobaty. Internauci zaczęli udostępniać post, by „szerzyć świadomość” i „otworzyć ludziom oczy na ten kontrowersyjny temat”. Bronią oni właściwości „amanity, świętego polskiego grzyba”: tak nazywają muchomory czerwone.
Kontrowersyjny post zniknął z profilu po tym, gdy w mediach zawrzało i posypały się krytyczne komentarze ekspertów, którzy bardzo ostro skrytykowali influencerkę. Zarzucili jej oczywiście zachęcanie do potencjalnie bardzo niebezpiecznych zachowań, skutkujących narażeniem zdrowia i nawet życia.
fot. Muchomor czerwony nie jest jadalny i nie ma sensu jego zbieranie/Adobe Stock, Oliver
Influencerka Eff nie jest jedyną osobą propagującą „amanitę” w mediach społecznościowych. Muchomory czerwone zyskują też uwagę mikroinfluencerów. Post na ich temat pojawił się też np. na facebookowym fan page'u Szamajka.
Czy muchomory czerwone (amanita) są jadalne? - opinie ekspertów
Wypowiedź influencerki i „moda na muchomory” spotkała się z szybką reakcją działających w sieci lekarzy i ekspertów od zdrowia. Stanowczo przestrzegają przed jedzeniem muchomorów! Muchomor czerwony to grzyb trujący i żaden anegdotyczny dowód nie jest w stanie tego zmienić. Niewielkie dawki nie działają terapeutycznie, wbrew twierdzeniom influencerki.
Bardzo szybko zareagowała między innymi lek. Ewa Stawarska działająca w internecie pod nazwą @doktorka_od_7_bolesci. Przestrzega przed nową internetową modą na jedzenie trujących grzybów. Dokładnie tłumaczy też, dlaczego muchomory czerwone są trujące i w żadnym przypadku nie są wskazane do spożycia przez ludzi.
Muchomor czerwony zawiera wiele toksycznych substancji, wśród nich są: muskardyna, muskazon, muscymol, kwas stizolobowy i kwas ibotenowy. Grzyby szkodzą wątrobie i innym narządom.
Objawy zatrucia muchomorem czerwonym to:
- nadmierne pobudzenie i senność;
- zawroty głowy;
- omamy;
- lęki;
- zaburzenia orientacji i percepcji zmysłów.
Zatrucie muchomorem czerwonym może prowadzić do:
- poważnych epizodów psychozy paranoidalnej,
- drgawek,
- uszkodzeń układu nerwowego,
- a nawet porażenia ośrodka oddechowego organizmu.
Jedzenie czerwonych muchomorów nie jest zazwyczaj śmiertelne, jednak powyższe objawy mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Toksyny z muchomorów czerwonych wpływają na wiele narządów i mogą poważnie upośledzić ich działanie.
fot. Suszony muchomor czerwony też jest trujący/ Adobe Stock, vodolej
Nie ma znaczenia sposób przetworzenia muchomora czerwonego. Nie można go jeść w żadnej postaci. Pozostaje trujący po wysuszeniu, zamarynowaniu, ugotowaniu.
Przypadek muchomora czerwonego to idealny przykład na obalenie mitu, że „wszystko, co naturalne, jest też zdrowe". Zdecydowanie lepiej trzymać się od muchomorów z daleka i w żadnym przypadku nie należy ich spożywać.
Mit o prozdrowotnym działaniu muchomorów czerwonych
Ponieważ muchomor czerwony może mieć działanie psychoaktywne, niektóre osoby przyjmują go w celach narkotyzujących. Z tych właściwości wynika błędne przekonanie o jego „mocy uzdrawiającej". Psychoza, zaburzenia percepcji zmysłów i omamy dają niektórym osobom złudzenie „duchowego oczyszczenia". To jednak po prostu reakcja organizmu na toksyny zawarte w muchomorze. W żadnym wypadku nie pobudza to ciała do naturalnego oczyszczania i jest naprawdę niebezpieczne.
Choć muchomory czerwone faktycznie stosowane są w niektórych kulturach (np. u syberyjskich uzdrowicieli) jako środek medycyny naturalnej, to praktyka szamańska, bez potwierdzenia skuteczności i bezpieczeństwa.
Dowody anegdotyczne brzmiące podobnie do zastosowanej przez influencerkę argumentacji „większość moich znajomych je te grzyby" (i w domyśle: nic im nie jest), nie mają poparcia w faktach. Niewielka porcja spożytego muchomora może na jedną osobę zadziałać zupełnie inaczej niż na inną. Argument, że znasz kogoś, kto je muchomory i chwali się tym, nie jest dowodem na to, że są one bezpieczne. Wszyscy eksperci są zgodni: muchomor czerwony jest trujący i niebezpieczny dla zdrowia.
Czytaj także:
Wartości odżywcze grzybów - co zawierają i ile mają kalorii?
Jak obierać grzyby? Zobacz, jak oczyścić grzyby krok po kroku
Jak najlepiej przygotować grzyby dla diabetyka? Wszystko o grzybach w cukrzycy
Źródło naturalnej witaminy D o wiele lepsze niż mleko. Rosną w całej Polsce za darmo, wystarczy po nie sięgnąć
10 najpopularniejszych mitów o grzybach w diecie. Czy wierzysz w nie tak, jak większość Polaków?