Mają więcej witaminy E, niż wszystkie warzywa i owoce, a wielu Polaków po prostu je wyrzuca. Są pyszne, wystarczy je wysuszyć

pestki dyni witamina E fot. Adobe Stock, Daisy Daisy
W pestkach dyni jest bardzo dużo witaminy E. 100 g pestek dyni dostarcza aż 35,1 mg witaminy E. By zapewnić dzienną wymaganą dawkę tej witaminy, wystarczy, że zjesz ok. 25 g pestek dyni dziennie. To niewielka garść lub 2 łyżki. Pestki dyni możesz kupić suszone lub pozyskać je z miąższu dyni. Jedz je na surowo lub po wysuszeniu w niewysokiej temperaturze.
/ 24.10.2022 05:28
pestki dyni witamina E fot. Adobe Stock, Daisy Daisy

Pestki dyni pod względem zawartości witaminy E wyróżniają się na tle wszystkich warzyw i owoców. Mają jej też bardzo dużo w porównaniu z innymi nasionami i orzechami. Sprawdź, jak jeść pestki dyni, by skorzystać z zawartej w nich witaminy E i poznaj efekty, jakie da ci taka kuracja.

Spis treści:

  1. Pestki dyni jako źródło witaminy E: zawartość
  2. Jak jeść pestki dyni, by wykorzystać witaminę E?
  3. Na co pomaga witamina E z pestek dyni?

Pestki dyni jako źródło witaminy E: zawartość

100 g suszonych pestek dyni zawiera aż 35,1 mg witaminy E w postaci tokoferolu. To więc jedno z najlepszych naturalnych źródeł witaminy E ogółem. W pestkach dyni jest więcej witaminy E, niż w jakimkolwiek warzywie lub owocu. Dodatkowo witamina E z pestek dyni może świetnie się przyswoić, bo w pestkach zawarte są też naturalne kwasy tłuszczowe, które poprawiają jej wchłanialność.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E z diety to 8 mg dla kobiet, a 10 mg dla mężczyzn. Zapotrzebowanie na tę witaminę wzrasta u osób starszych nawet do 20 mg.

Już łyżka pestek dyni o masie 23 g wypełni twoje dzienne zapotrzebowanie na tę ważną witaminę! Dzienna dawka polecana dla mężczyzn to 28 g pestek dyni.

Bardzo wysoką zawartością witaminy E charakteryzuje się też olej z pestek dyni. W 100 ml oleju z pestek dyni jest od 50 do 70 mg witaminy E.

pestki dyni dobre źródło witaminy Efot. Pestki dyni to doskonałe źródło witaminy E/ Adobe Stock, knelson20

Jak jeść pestki dyni, by wykorzystać witaminę E?

Pestki dyni możesz jeść na surowo, w świeżej formie, ale możesz je też podprażyć lub wysuszyć. W każdej formie pestki dyni pozostają zdrowe i korzystne dla twojego organizmu.

Nie wyrzucaj pestek dyni, które wyciągniesz z dyni (np. wycinając lampion z dyni na Halloween): oczyść je z miąższu i zjedz na świeżo. Pestki wyciągnięte z dyni możesz też podsuszyć w piekarniku i ewentualnie uprażyć. Zachowają większość prozdrowotnych właściwości. Suszenie pestek dyni najlepiej przeprowadzić w niskiej temperaturze, by zachować w nich jak najwięcej składników.

Żeby czerpać najwięcej witaminy E z pestek dyni, najlepiej jeść je w mało przetworzonej formie:

  • posypuj pestkami dyni sałatki;
  • dodaj pestki dyni do domowej granoli;
  • posyp pestkami dyni kanapkę;
  • połóż pestki dyni na stole lub blacie i traktuj je jako przekąskę;
  • spakuj pestki dyni do lunch boksu do pracy lub szkoły;
  • dorzuć pestki dyni do owsianki;
  • dodaj pestki dyni do zdrowego koktajlu lub smoothie.

świeże pestki dyni - źródło witaminy Efot. Świeże pestki dyni to doskonałe źródło witaminy E/ Adobe Stock, Brian

Na co pomaga witamina E z pestek dyni?

Witamina E jest niezbędna organizmowi do prawidłowej pracy. Choć jest mniej popularna niż np. witamina C lub witamina D, witamina E też jest niezwykle istotna dla zdrowia. Witamina E:

  • nazywana jest witaminą młodości, ponieważ kontroluje procesy starzenia i zapobiega przedwczesnemu starzeniu komórek;
  • wspiera płodność, reguluje cykl miesiączkowy, owulację, zagnieżdżanie się zarodka i wszelkie procesy rozrodcze;
  • bierze udział w tworzeniu nasienia u mężczyzn;
  • nawilża i natłuszcza skórę, reguluje procesy odnowy naskórka;
  • jest silnym antyoksydantem, który chroni komórki przed uszkodzeniami;
  • zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej;
  • hamuje rozpad czerwonych krwinek;
  • bierze udział w tworzeniu białek odpornościowych i przeciwciał.

Jak widzisz, włączenie nawet niewielkiej porcji pestek dyni do jadłospisu może dać potencjalnie ogromne korzyści zdrowotne. Nie wyrzucaj pestek dyni, które wyciągniesz z tego warzywa. Poza sezonem na dynie korzystaj z pestek suszonych, które kupisz w każdym supermarkecie i w internecie w stosunkowo niewysokiej cenie. Za kilogram pestek dyni zapłacisz w sklepach internetowych ok. 20-30 zł. To naprawdę dobra inwestycja w twoje zdrowie!

Czytaj także:
Źródło naturalnej witaminy D o wiele lepsze niż mleko. Rosną w całej Polsce za darmo, wystarczy po nie sięgnąć
Ma o wiele więcej witaminy A, niż pomarańcze, morele i papryka, a Polacy dalej jej nie doceniają. Teraz jest najtańsza i najsmaczniejsza
„Polska cytryna”, niedoceniany owoc o cudownych właściwościach prozdrowotnych. Sprawdź, czy nie rośnie pod twoim domem

Redakcja poleca

REKLAMA