Pestki dyni pod względem zawartości witaminy E wyróżniają się na tle wszystkich warzyw i owoców. Mają jej też bardzo dużo w porównaniu z innymi nasionami i orzechami. Sprawdź, jak jeść pestki dyni, by skorzystać z zawartej w nich witaminy E i poznaj efekty, jakie da ci taka kuracja.
Spis treści:
- Pestki dyni jako źródło witaminy E: zawartość
- Jak jeść pestki dyni, by wykorzystać witaminę E?
- Na co pomaga witamina E z pestek dyni?
Pestki dyni jako źródło witaminy E: zawartość
100 g suszonych pestek dyni zawiera aż 35,1 mg witaminy E w postaci tokoferolu. To więc jedno z najlepszych naturalnych źródeł witaminy E ogółem. W pestkach dyni jest więcej witaminy E, niż w jakimkolwiek warzywie lub owocu. Dodatkowo witamina E z pestek dyni może świetnie się przyswoić, bo w pestkach zawarte są też naturalne kwasy tłuszczowe, które poprawiają jej wchłanialność.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E z diety to 8 mg dla kobiet, a 10 mg dla mężczyzn. Zapotrzebowanie na tę witaminę wzrasta u osób starszych nawet do 20 mg.
Już łyżka pestek dyni o masie 23 g wypełni twoje dzienne zapotrzebowanie na tę ważną witaminę! Dzienna dawka polecana dla mężczyzn to 28 g pestek dyni.
Bardzo wysoką zawartością witaminy E charakteryzuje się też olej z pestek dyni. W 100 ml oleju z pestek dyni jest od 50 do 70 mg witaminy E.
fot. Pestki dyni to doskonałe źródło witaminy E/ Adobe Stock, knelson20
Jak jeść pestki dyni, by wykorzystać witaminę E?
Pestki dyni możesz jeść na surowo, w świeżej formie, ale możesz je też podprażyć lub wysuszyć. W każdej formie pestki dyni pozostają zdrowe i korzystne dla twojego organizmu.
Nie wyrzucaj pestek dyni, które wyciągniesz z dyni (np. wycinając lampion z dyni na Halloween): oczyść je z miąższu i zjedz na świeżo. Pestki wyciągnięte z dyni możesz też podsuszyć w piekarniku i ewentualnie uprażyć. Zachowają większość prozdrowotnych właściwości. Suszenie pestek dyni najlepiej przeprowadzić w niskiej temperaturze, by zachować w nich jak najwięcej składników.
Żeby czerpać najwięcej witaminy E z pestek dyni, najlepiej jeść je w mało przetworzonej formie:
- posypuj pestkami dyni sałatki;
- dodaj pestki dyni do domowej granoli;
- posyp pestkami dyni kanapkę;
- połóż pestki dyni na stole lub blacie i traktuj je jako przekąskę;
- spakuj pestki dyni do lunch boksu do pracy lub szkoły;
- dorzuć pestki dyni do owsianki;
- dodaj pestki dyni do zdrowego koktajlu lub smoothie.
fot. Świeże pestki dyni to doskonałe źródło witaminy E/ Adobe Stock, Brian
Na co pomaga witamina E z pestek dyni?
Witamina E jest niezbędna organizmowi do prawidłowej pracy. Choć jest mniej popularna niż np. witamina C lub witamina D, witamina E też jest niezwykle istotna dla zdrowia. Witamina E:
- nazywana jest witaminą młodości, ponieważ kontroluje procesy starzenia i zapobiega przedwczesnemu starzeniu komórek;
- wspiera płodność, reguluje cykl miesiączkowy, owulację, zagnieżdżanie się zarodka i wszelkie procesy rozrodcze;
- bierze udział w tworzeniu nasienia u mężczyzn;
- nawilża i natłuszcza skórę, reguluje procesy odnowy naskórka;
- jest silnym antyoksydantem, który chroni komórki przed uszkodzeniami;
- zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej;
- hamuje rozpad czerwonych krwinek;
- bierze udział w tworzeniu białek odpornościowych i przeciwciał.
Jak widzisz, włączenie nawet niewielkiej porcji pestek dyni do jadłospisu może dać potencjalnie ogromne korzyści zdrowotne. Nie wyrzucaj pestek dyni, które wyciągniesz z tego warzywa. Poza sezonem na dynie korzystaj z pestek suszonych, które kupisz w każdym supermarkecie i w internecie w stosunkowo niewysokiej cenie. Za kilogram pestek dyni zapłacisz w sklepach internetowych ok. 20-30 zł. To naprawdę dobra inwestycja w twoje zdrowie!
Czytaj także:
Źródło naturalnej witaminy D o wiele lepsze niż mleko. Rosną w całej Polsce za darmo, wystarczy po nie sięgnąć
Ma o wiele więcej witaminy A, niż pomarańcze, morele i papryka, a Polacy dalej jej nie doceniają. Teraz jest najtańsza i najsmaczniejsza
„Polska cytryna”, niedoceniany owoc o cudownych właściwościach prozdrowotnych. Sprawdź, czy nie rośnie pod twoim domem