Orzechy laskowe w cukrzycy są polecane i niezwykle zdrowe. Mają niski indeks glikemiczny (IG) i niewiele cukru. Orzechy laskowe nie obniżają glukozy we krwi bezpośrednio, ale dają cukrzykom inne zalety zdrowotne. Sprawdź, dlaczego warto włączyć orzechy laskowe do jadłospisu cukrzycowego.
Spis treści:
- Węglowodany i cukry w orzechach laskowych
- Indeks glikemiczny orzechów laskowych
- Orzechy laskowe - wpływ na poziom cukru
- Zalety jedzenia orzechów laskowych dla cukrzyka
- Wpływ spożycia orzechów laskowych na osoby z cukrzycą - badanie
- W jakiej formie jeść orzechy laskowe przy cukrzycy?
Węglowodany i cukry w orzechach laskowych
Orzechy laskowe nie mają dużo węglowodanów przyswajalnych, nie są więc produktem bogatym w cukier. 100 g orzechów laskowych dostarcza dokładnie:
- 16,7 g węglowodanów ogółem,
- 9,7 g błonnika pokarmowego,
-
4,34 g cukrów prostych i dwucukrów:
- 4,2 g sacharozy,
- 0,07 g glukozy,
- 0,07 g fruktozy,
- 0,48 g skrobi.
Niewiele cukru mają jedynie orzechy laskowe w naturalnej formie. Znacznie więcej węglowodanów jest w:
- orzechach laskowych w czekoladzie,
- orzechach laskowych karmelizowanych,
- kremach czekoladowych z orzechami laskowymi,
- orzechach laskowych w miodzie.
Indeks glikemiczny orzechów laskowych
Indeks glikemicznych (IG) orzechów laskowych wynosi 15. Klasyfikuje to orzechy laskowe w zakresie niskiego indeksu glikemicznego. Indeks glikemiczny orzechów laskowych jest taki sam, jak indeks glikemiczny orzechów włoskich. Orzechy laskowe nie mają więc gwałtownego wpływu na poziom glukozy we krwi.
Orzechy laskowe - wpływ na poziom cukru
Wpływ pokarmów na poziom cukru we krwi zależy przede wszystkim od dwóch czynników: od zawartości węglowodanów prostych i indeksu glikemicznego produktu. Orzechy laskowe mają niewiele węglowodanów i niski IG: ich wpływ na poziom glukozy jest więc niewielki.
Czy orzechy laskowe podnoszą cukier?
Orzechy laskowe podnoszą w bardzo niewielkim stopniu cukier, nie robią tego jednak gwałtownie. Przy cukrzycy można zjeść porcję orzechów laskowych bez obawy o skok glukozy.
Czy orzechy laskowe obniżają cukier?
Orzechy laskowe nie obniżają cukru bezpośrednio, jednak mogą wypłaszczać krzywą glukozy, jeśli dodasz je do posiłku. Orzechy laskowe zawierają zdrowe tłuszcze i trochę białka. Jedzenie orzechów obniża więc ładunek glikemiczny całego posiłku. Warto łączyć je np. z owocami, by podnosiły glukozę w mniej znaczący sposób.
Zalety jedzenia orzechów laskowych dla cukrzyka
Orzechy laskowe nie tylko są dozwolone w diecie cukrzycowej. Mają one naprawdę dużo zalet dla cukrzyków.
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe z orzechów laskowych dla cukrzyków
Orzechy laskowe są przede wszystkim źródłem zdrowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (JNKT). Zwiększenie ich proporcji w jadłospisie daje dużo zalet osobom, które muszą uważać na cukier w diecie:
- obniża się stan zapalny i poziom CRP,
- poprawia się przepuszczalność błon komórkowych i przyspiesza się komórkowy metabolizm,
- obniżeniu ulegają trójglicerydy.
Zwiększenie spożycia JNKT do poziomu 10-20% energii z diety pozwala na obniżenie cholesterolu całkowitego u cukrzyków: potwierdzają to badania naukowe.
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone są stabilne termicznie. Oznacza to, że prażąc orzechy laskowe, nie zmniejszasz ich właściwości odżywczych i prozdrowotnych.
Błonnik w orzechach laskowych dla cukrzyków
Orzechy laskowe to jedne z orzechów o wyższej zawartości błonnika pokarmowego. Dla cukrzyków błonnik ma dużo zalet: obniża ładunek glikemiczny potrawy i spowalnia tempo przyswajania się cukrów. Błonnika jest w orzechach laskowych na tyle dużo, że warto dodawać je do różnych posiłków: sałatek, zup, na kanapki, do owsianki i jako posypka do wytrawnych potraw.
Antyoksydanty w orzechach laskowych dla cukrzyków
Orzechy laskowe są szczególnie bogate także w antyoksydanty. Zwiększenie spożycia tych cząsteczek to jedno z głównych zaleceń diety w cukrzycy i insulinooporności. Największe stężenie antyoksydantów znajduje się w skórkach orzechów laskowych. Nie obieraj więc orzechów z miękkich wewnętrznych błon przed zjedzeniem.
fot. Orzechy laskowe mają w cukrzycy wiele zalet/ Adobe Stock, dmitr1ch
Wpływ spożycia orzechów laskowych na osoby z cukrzycą - badanie naukowe
Już zbiór wymienionych wcześniej cech powoduje, że orzechy laskowe są bardzo polecane osobom z cukrzycą. Naukowcy postanowili sprawdzić jednak, jaki dokładny wymierny efekt będzie miało włączenie orzechów do jadłospisów osób z cukrzycą typu 2. Czy przyczynią się one do obniżenia poziomu glukozy na czczo?
Zebrano grupę 50 ochotników z cukrzycą typu 2. Podzielono pacjentów na dwie grupy: kontrolną i badawczą. W grupie badawczej zapewniono 10% dziennej energii z orzechów lasowych. Grupa kontrolna odżywiała się tak, jak dotychczas. Badanie trwało przez 8 tygodni. Każdego uczestnika dokładnie przebadano przed i po eksperymencie.
Włączenie orzechów laskowych do diety osób z cukrzycą typu 2. poprawia poziomy „dobrego cholesterolu” HDL. To najbardziej zauważalny i istotny statystycznie wynik z tego badania. U osób jedzących orzechy laskowe zauważono też spadek poziomu trójglicerydów. Nie zaobserwowano jednak znacznych zmian w poziomie glukozy na czczo, ani innych poziomach lipidów.
Jedzenie orzechów laskowych jest więc cukrzykom bardzo polecane, ale ze względu na ogólnie korzyści zdrowotne, a nie bezpośrednio poziomy cukru. Cukrzycy mogą liczyć przy wprowadzeniu orzechów laskowych na poprawę długości i jakości życia, ale głównie dzięki poprawie parametrów wpływających na zdrowie serca.
W jakiej formie jeść orzechy laskowe przy cukrzycy?
Cukrzycy mogą jeść orzechy laskowe bez ryzyka zdrowotnego. Orzechy laskowe to jedne z najzdrowszych orzechów. Oczywiście warto trzymać się uznawanych za prozdrowotne dziennych porcji orzechów i jeść je z umiarem. Cukrzycy mogą zjeść jednorazowo ok. 30 g orzechów laskowych. Większa porcja też nie będzie stanowić realnego zagrożenia dla zdrowia pod kątem cukrzycy. Mogą pojawić się jednak niepożądane efekty podobne do skutków ubocznych jedzenia orzechów włoskich w nadmiarze.
Nie każda forma spożywania orzechów laskowych w cukrzycy jest jednak dozwolona. Można jeść:
- młode orzechy laskowe,
- orzechy laskowe łuskane lub w łupinach, podsuszone,
- orzechy lasowe prażone,
- naturalne niesłodzone masło orzechowe z orzechów laskowych,
- pasty z orzechów laskowych (bez cukru).
Miej jednak świadomość, że wiele wyrobów z orzechami laskowymi to jednak słodycze. Nie „ratuje” ich nawet dodatek zdrowych przy cukrzycy orzechów laskowych. Przy cukrzycy i insulinooporności unikaj jedzenia: czekolad z orzechami laskowymi, orzechów laskowych w glazurze cukrowej, kremów czekoladowych z orzechami.
fot. Orzechy laskowe w karmelu nie są polecane przy cukrzycy/ Adobe Stock, white78
Źródła:
Czytaj także:
Dynia a cukrzyca i poziom cukru we krwi. Jak jeść dynię, by obniżyć jej indeks glikemiczny?
Poprawiają wrażliwość na insulinę i obniżają cukier. Borówki amerykańskie to superfood dla cukrzyków
Słodkie lekarstwo Indian na cukrzycę. Świdośliwa to owoc, który powinien poznać każdy diabetyk
Truskawki a cukrzyca i insulinooporność. Czy przy problemach z cukrem poleca się jedzenie truskawek?