Spaghetti z dyni doskonale sprawdzi się na diecie odchudzającej i jeśli musisz ograniczyć węglowodany lub indeks glikemiczny w posiłku. Makaron z dyni najlepiej wychodzi z pieczonej dyni makaronowej, ale inne odmiany też nadają się do jego przygotowania. Sprawdź, jak przygotować i z czym skomponować przepyszne spaghetti z dyni.
Spis treści:
- Spaghetti z dyni - co to jest?
- Jak zrobić spaghetti z dyni?
- Spaghetti z dyni - zalety
- Przepisy na spaghetti z dyni
Spaghetti z dyni - co to jest?
Spaghetti z dyni to potrawa, w której rolę makaronu pełni dynia w kształcie makaronu. Spaghetti z dyni możesz zrobić na dwa sposoby: z dyni makaronowej lub innej dowolnej dyni.
Spaghetti z dyni makaronowej powstaje naturalnie po upieczeniu lub ugotowaniu specjalnej odmiany dyni, zwanej dynią makaronową. Jej miąższ przyjmuje kształt podobny do nitek makaronu spaghetti, bez konieczności ich formowania i wycinania.
fot. Dynia makaronowa nadaje się najlepiej do zrobienia spaghetti z dyni/ Adobe Stock, A_Lein
Spaghetti z każdej innej odmiany dyni (np. dyni Hokkaido, dyni Muscat lub dyni piżmowej), przygotujesz za pomocą obieraczki, temperówki do warzyw lub specjalnego spiralizera. Wystarczy wyciąć z surowej dyni podłużne paski, przypominające makaron. W podobny sposób powstaje też makaron z cukinii.
Spaghetti z dyni możesz podać z dowolnym sosem do makaronu. By zachować dietetyczne właściwości makaronu z dyni, najlepiej postawić na lekki warzywny sos. Można jeść go też na surowo, w formie sałatki.
Jak zrobić spaghetti z dyni?
Jest kilka metod przygotowania spaghetti z dyni makaronowej lub dyni innych odmian. Oto wyselekcjonowane 2 najlepsze sposoby na stworzenie smacznego dietetycznego makaronu z dyni.
Spaghetti z pieczonej dyni makaronowej- sposób przygotowania
Oto najlepszy sposób na przygotowanie spaghetti z dyni makaronowej, dzięki któremu nitki spaghetti z dyni będą długie, mięsiste i najmocniej przypominać będą prawdziwy makaron.
Składniki:
- dynia makaronowa (ok. 1,5 kg),
- szklanka wody.
Sposób przygotowania:
- Dynię makaronową przetnij w poprzek lub wzdłuż na pół.
- Wyjmij z dyni makaronowej pestki.
- Przygotuj głębszą blaszkę do pieczenia.
- Wylej na blaszkę wodę, by stanowiła warstwę ok. 1,5 cm.
- Ułóż połówki dyni na blaszce miąższem skierowanym do wody.
- Włóż dynię makaronową do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut.
- Za pomocą widelca delikatnie oddziel miąższ od skórki, zachowując strukturę powstającego spaghetti z dyni.
fot. Spaghetti z pieczonej dyni makaronowej/ Adobe Stock, New Africa
Spaghetti z dyni dowolnej odmiany
Składniki:
- kawałek dyni dowolnej wielkości,
- przyrządy: spiralizer do makaronu z warzyw, temperówka lub obieraczka do warzyw.
Sposób przygotowania:
- Obierz kawałek surowej dyni.
- Za pomocą obieraczki do warzyw wytnij z surowej dyni długie paski, które będą stanowić nitki makaronu.
- Jeśli dysponujesz odpowiednim sprzętem, skorzystaj z temperówki do warzyw lub spiralizera, by wyciąć makaron z dyni o bardziej regularnym kształcie.
- Dynia na surowo jest jadalna, makaron można zjeść więc od razu w formie sałatki lub zblanszować go i podać na ciepło.
- Żeby zblanszować makaron z dyni, ugotuj w garnku osolony wrzątek.
- Do wrzątku wrzuć makaron z dyni i gotuj go przez 2-5 minut.
- Wyjmij makaron za pomocą łyżki cedzakowej i serwuj na ciepło.
fot. Makaron z dyni piżmowej przygotowany obieraczką do warzyw/ Adobe Stock, Jenifoto
Spaghetti z dyni - zalety
Spaghetti z dyni utrzymuje wszystkie właściwości zdrowotne dyni. Dynia nie jest wzdymająca, przeciwwskazania do jedzenia dyni są nieczęste, a ogromnym atutem jest wysoka zawartość witaminy A w dyni. Dyniowe spaghetti ma też o wiele mniej kalorii niż klasyczny makaron.
100 g dyni makaronowej (spaghetti z dyni) to ok. 30 kcal. 100 g makaronu to ok. 300-400 kcal. Różnica jest więc kolosalna i szczególnie istotna dla osób na diecie odchudzającej.
Dynia ma też o wiele mniej węglowodanów w porównaniu do makaronu. Spaghetti z dyni sprawdzi się więc idealnie na diecie niskowęglowodanowej, diecie ketogenicznej i diecie paleo.
Dynia w cukrzycy jest dozwolona i polecana, szczególnie po połączeniu ze zdrowymi tłuszczami. Spaghetti z dyni może być więc doskonałym posiłkiem dla cukrzyków i osób z insulinoopornością, które muszą ograniczać porcję prostych węglowodanów z makaronu.
Choć makaron z dyni ma wiele zalet dla zdrowia, pamiętaj, że jego niska kaloryczność i niewielka zawartość węglowodanów jest też czasem wadą. Spaghetti z dyni nie nasyci cię tak, jak klasyczne danie z makaronem. Węglowodany i energia też są potrzebne w codziennym działaniu!
Spaghetti z dyni możesz wymieszać też ze standardowym makaronem, by otrzymać posiłek o wyżej kaloryczności i dawce węglowodanów, utrzymując zalety makaronu z dyni.
Przepisy na spaghetti z dyni
Jeśli uzyskasz już pojedyncze nitki spaghetti z dyni, możesz połączyć je z sosem i innymi dodatkami, by zaserwować pełne dietetyczne danie.
Spaghetti z dyni makaronowej z sosem pomidorowym i parmezanem
Składniki:
- spaghetti z połowy dyni makaronowej,
- 400 g pomidorów lub domowego przecieru z pomidorów,
- łyżka parmezanu,
- pół cebuli,
- łyżka oliwy z oliwek,
- przyprawy: oregano, bazylia i inne zioła.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj spaghetti z dyni makaronowej w piekarniku zgodnie z podanym przepisem.
- W rondlu podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek i siekaną cebulę.
- Dodaj pomidory i przyprawy.
- Duś sos do zgęstnienia.
- Podaj spaghetti z dyni z ciepłym sosem pomidorowym i parmezanem.
fot. Spaghetti z dyni z sosem pomidorowym/ Adobe Stock, Brent Hofacker
Spaghetti z dyni makaronowej z szynką
Składniki:
- makaron z połowy dyni makaronowej,
- 4 plastry szynki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki siekanego szczypiorku.
Sposób przygotowania:
- Upiecz dynię makaronową na spaghetti zgodnie z podanym przepisem.
- Pokrój szynkę w kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
- Dodaj szynkę i czosnek. Podsmażaj do zarumienienia szynki.
- Wymieszaj zawartość patelni ze spaghetti z dyni.
- Potrawę posyp szczypiorkiem.
- Dla lepszego efektu możesz zaserwować spaghetti z dyni w wydrążonej skórce dyni makaronowej.
fot. Spaghetti z dyni makaronowej z szynką i szczypiorkiem/ Adobe Stock, vm2002
Spaghetti z dyni z burratą i orzechami
Składniki:
- porcja makaronu z dyni piżmowej (wycięty spiralizerem i zblanszowany zgodnie z instrukcją),
- 30 g orzechów włoskich,
- jedna burrata,
- garść świeżej bazylii,
- pieprz,
- sól,
- pół limonki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Na suchej patelni podpraż orzechy włoskie i je posiekaj.
- Posiekaj bazylię.
- Limonki podziel na części.
- Zblanszowany makaron z dyni wymieszaj z oliwą i siekaną bazylią.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Zaserwuj makaron z dyni z burratą i cząstką limonki.
- Posyp orzechami.
fot. Spaghetti z dyni z mozzarellą i orzechami/Adobe Stock, anaumenko
Czytaj także:
Dynia ozdobna – czy jest trująca? Ten smak mówi wszystko
Ryż z kalafiora — dietetyczny hit na odchudzanie. Jak go zrobić i do czego wykorzystać?
16 domowych sposobów na odchudzanie, które szybko cię wyszczuplą
Zdrowe i dietetyczne menu na Halloween. Ponad 20 pomysłów na kreatywne upiorne potrawy i przekąski