Polki.pl

kom. (3)

Żurek wielkanocny na wędzonce

Składniki

  • 1/2 kg wędzonego boczku

  • włoszczyzna
  • 1/2 litra gotowego zakwasu na żur
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 cebula
  • listek laurowy, majeranek
  • Vegeta

Sposób przygotowania

Cebulę obrać i opalić nad płomieniem. Włoszczyznę dokładnie obrać i umyć. Jedną marchewkę zetrzeć na tarce, resztę włoszczyzny pokroić na kawałki. Boczek wędzony, włoszczyznę
i cebulę włożyć do garnka, zalać 1,5 litra wody, dodać listek laurowy i 1 łyżeczkę Vegety. Gotować około 1 godziny. Boczek wyjąć, a wywar przecedzić. Do wywaru dodać śmietanę, zakwas oraz startą marchewkę. Wymieszać, zagotować i przyprawić majerankiem. Podawać
z jajkami gotowanymi na twardo i kiełbasą.




Oceń 5,00 / 1
Redakcja poleca

Podobne w temacie Zupy

Skomentuj Żurek wielkanocny na wędzonce

Gość We-Dwoje.pl
Komentujesz jako dsfdsfds  /  Wyloguj sięZarejestruj się  /  Zaloguj się

Podobne do Żurek wielkanocny na wędzonce

  • Błyskawiczny żurekZupyBłyskawiczny żurekŻurek gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, dodajemy warzywa i i pokrojona w plasterki kiełbasę. Po chwili dodajemy obsmażone pieczarki. Gotujemy wszystko jeszcze przez kilka minut.więcej »
  • Żurek z białą kiełbasąZupyŻurek z białą kiełbasąCebulę podpiec na patelni bez tłuszczu.. Kiełbasę zalać gorącym wywarem, dodać cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotować 30 min.więcej »
  • Żurek staropolskiZupyŻurek staropolskiMakaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy...więcej »
  • Żurek jarzynowyZupyŻurek jarzynowyCebulę podsmażamy na oliwie. Potem dodajemy pokrojony seler i chwilkę razem zasmazamy...więcej »
  • Francuska zupa cebulowa na różowym winieZupyFrancuska zupa cebulowa na różowym winieŁyżkę masła i łyżkę oliwy rozgrzać na patelni. Obraną cebulę pokroić najpierw na plastry, potem na półksiężyce i dodać na patelnię, zeszklić i ozłocić.więcej »
  • Pomidorowa na lato!ZupyPomidorowa na lato!Międzybrodzki Makaron świderek gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Na wolnym ogniu gotujemy wywar z kości i pokrojonych w kostkę warzyw. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz.więcej »
  • Rosół na podrobachZupyRosół na podrobachŻołądki oczyścić. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć, pokroić w małe kosteczki, por na kawałki. Umyte mięso włożyć do garnka, zalać 2 litrami wody, dodać liść laurowy i sporą szczyptę...więcej »
  • Zalewajka na żurkuZupyZalewajka na żurkuKiełbasę jałowcową pokroić w kostkę, dodać pokrojonego pora, cebulę, startą na tarce, marchew, seler i pietruszkę, zalać 2 litrami wody, gotować 10 min.więcej »
  • Zupa jarzynowa na ostroZupyZupa jarzynowa na ostroJarzyny obrać, umyć i pokroić w kostkę ( oprócz pomidorów ). W garnku podgrzać oliwę, dodać cebulę, cayenne i cynamon. Smażyć przez dwie minuty Następnie wlać litr wody i zagotować. Dodać zielony groszek,...więcej »
  • Gazpacho - Południowa inspiracja na gorące latoZupyGazpacho - Południowa inspiracja na gorące latoPokrój drobno cebulę, paprykę, seler naciowy i pietruszkę. Do blendera wlej przecier pomidorowy i sok z odcedzonych pomidorów. Dodaj połowę posiekanych warzyw i 2 ząbki czosnku. Wszystko dokładnie zmiksuj i przelej do...więcej »
  • Zupa z kurczaka na białym winieZupyZupa z kurczaka na białym winieW dużym garnku połączyć kurczaka i pokrojone w kawałki warzywa. Zalać wodą, winem, dodać przyprawy.więcej »
  • Zupa fasolowa na chłodne, jesienne dniZupyZupa fasolowa na chłodne, jesienne dniFasolę należy namoczyć minimum parę godzin przed gotowaniem. Do garnka z wodą wkładamy liść laurowy, ziele, a następnie gotujemy ok. 20 minut.więcej »
  • Chłodnik wiosennyZupyChłodnik wiosennyJogurt zmiksować z kefirem. Ogórek umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę oczyścić, umyć, pokroić na plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek opłukać i posiekać.więcej »
  • Gazpaho - zupa hiszpańskaZupyGazpaho - zupa hiszpańskaGazpacho to najpopularniejsza zupa z kuchni hiszpańskiej. Wywodzi się z Andaluzji, ale jest dziś popularna na terenie całej Hiszpanii w różnych odmianach. Jest zupą sezonową, docenianą w okresach upalnych. Gazpacho to...więcej »
  • Zobacz podobne do Żurek wielkanocny na wędzoncewięcej podobnych
Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl


Forum Przepisy kulinarne