Polki.pl

kom. (3)

Żurek wielkanocny na wędzonce

Składniki

  • 1/2 kg wędzonego boczku

  • włoszczyzna
  • 1/2 litra gotowego zakwasu na żur
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 cebula
  • listek laurowy, majeranek
  • Vegeta

Sposób przygotowania

Cebulę obrać i opalić nad płomieniem. Włoszczyznę dokładnie obrać i umyć. Jedną marchewkę zetrzeć na tarce, resztę włoszczyzny pokroić na kawałki. Boczek wędzony, włoszczyznę
i cebulę włożyć do garnka, zalać 1,5 litra wody, dodać listek laurowy i 1 łyżeczkę Vegety. Gotować około 1 godziny. Boczek wyjąć, a wywar przecedzić. Do wywaru dodać śmietanę, zakwas oraz startą marchewkę. Wymieszać, zagotować i przyprawić majerankiem. Podawać
z jajkami gotowanymi na twardo i kiełbasą.




Oceń 5,00 / 1

Robert Sowa o kulinarnych trendach

 
 

Zobacz także

 
 

Podobne w temacie Zupy

Skomentuj Żurek wielkanocny na wędzonce

Gość We-Dwoje.pl
Komentujesz jako dsfdsfds  /  Wyloguj sięZarejestruj się  /  Zaloguj się

Podobne do Żurek wielkanocny na wędzonce

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl


Forum Przepisy kulinarne